SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

26.02.2014.      

Autor: Ivan Kašuba 

Sölden

Svake godine ovdje dolaze najbolje svjetske skijašice i skijaši "bijelog cirkusa" i obilježavaju početak FIS Svjetskog skijaškog kupa. No kako Sölden izgleda iz perspektive jednog "običnog" smrtnika i što može ponuditi prosječnom skijašu ili boarderu?

Sölden
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 561 km
udaljenost od Zagreba 603 km
 

Sölden je gradić smješten na zapadu Austrije, u pokrajni Tirol, točnije u dolini Ötztal. Grad ima 3.000 stanovnika i predstavlja najveće odredište u dolini. Isto tako, Sölden je i jedno od najvećih, najbolje uređenih i najpoznatijih austrijskih skijališta, a visoku reputaciju ima i u svijetu.

Da bi došli do Söldena valja prevaliti poprilično dalek put iz Hrvatske. Možda najlakši i najudobniji pravac, ali ne i najjeftiniji je kroz tunel Karavanke, autocestom preko Salzburga, dalje kroz Njemačku pa ponovno kroz Austriju preko Innsbrucka, nakon kojeg se skreće s autoceste u dolinu Ötztal, kroz koju vodi 35 kilometara duga obična i zavojita, ali široka i dobra cesta do Söldena. Ukupni put koji morate prevaliti ovom dionicom je oko 675 kilometara (od Zagreba, op.a.), od čega je oko 600 kilometara autoceste, na kojoj vas čekaju tri tunela s naplatom cestarine. Ima i alternativnih puteva; autovlakom preko Malnitza do Inntal autoceste, ili kroz Felbertauern tunel do Inntal autoceste... Za Riječane će svakako u obzir doći pravac kroz Italiju, preko Brennera i Brunica, i dalje preko Lienza. Ovaj pravac je kraći, ali nije idealan jer ga vremenski produljuje oko 150 km obične i ponekad uske ceste kroz Italiju i Austriju.

Zapadni dio Austrije ipak je manje posjećen od strane hrvatskih skijaša. U prvom redu zbog udaljenosti, troškova putovanja i sl. Od hrvatskih registracija u Söldenu, u "hrvatskom tjednu", smo uočili tek jedan automobil. Ali ako se odlučite prevaliti tih 600-tinjak kilometara, nećete požaliti, jer ono što Sölden pruža zaista je vrijedno svakog prijeđenog kilometra.

-.-Ivan kašuba-.-

Skijalište se prostire na visini od 1.350 pa sve do 3.250 mnv, a veći dio skijališta se nalazi na visini iznad 2.000 metara. Skijalište se općenito može podijeliti u tri povezana dijela: Gaislachkogl (do visine 3.041 mnv), Giggijoch (do visine 3.018 mnv) i glečerski dio, koji se sastoji od dva glečera; Rettenbach i Tiefenbach (do visine 3.249 mnv). Na glečeru Rettenbach voze se uvodne veleslalomske utrke na početku Svjetskog skijaškog kupa, a zadnjih nekoliko godina tu se voze i uvodne utrke Svjetskog snowboard kupa. 

Skijalište obuhvaća 146 kilometara staza, od toga je 51 kilometar plavih, 62 kilometra crvenih, 27 kilometara crnih staza, a tu se ubraja i 6 kilometara tzv. "ski ruta". Skijaške staze Gaislachkogla i Giggijocha su većinom crvene i crne kategorije i općenito nisu namijenjene početnicima, već zahtijevaju bolju tehniku. Stoga će ljubitelji nešto težih staza doći na svoje.

Relativno su "nezgodni" i spustevi u samo mjesto, koji su dosta strmi (crvene i crne oznake) stoga se lošijim skijašima radije preporuča povratak gondolama u dolinu. S obzirom da su ta dva predjela većinom iznad 2.000 mnv, staze su poprilično široke, te su smještene na stjenovitoj podlozi, bez drveća u okolici, pa imate osjećaj da ste na glečeru. Staze na glečeru su većinom plave kategorizacije (rekli bismo da i one crvene kategorizacije teže prema plavima, nap.a.), široke su i relativno blage te poprilično dugačke za glečerske ambijente. Stvorene su za lagano "carvanje" i izuzetno su pogodne za skijaše sa slabijim skijaškim znanjem. No, problem je što je pristup glečeru zimi moguć uglavnom preko Giggijocha što onda predstavlja problem slabijim skijašima. Do glečera vodi i asfaltirana cesta kojom prometuje ski bus ako snježni uvjeti zadovoljavaju, ali je preko zime često zatvorena zbog mnogo snijega.

-.-Ivan kašuba-.-

Cesta je stalno otvorena od proljeća do kasne jeseni, a vožnja njome se naplaćuje. Zanimljivo je spomenuti kako cesta prolazi i kroz najviši europski cestovni tunel ("Rosi Mittermeier tunel" na 3.240 mnv, nap.a.). Općenito, za uživanje u skijanju pogodniji je Tiefenbach glečer. Uz više staza one su i duže i šire. Posebno se ističe staza br. 38, široka i dugačka, koja jednostavno vapi za "carvanjem". Valja istaknuti da su glečeri međusobno povezani, i to 150-metarskim skijaškim tunelom koji je prokopan ispod planine. Glečeri su s ostatkom skijališta (Giggijochom) povezani tzv. "Golden gate to the glacier" sačinjenim od dvije četverosjedežnice i jedne kabinske žičare, te nije potrebno koristiti auto ili autobus. Gaislachkogl, na žalost, nije izravno povezan s glečerima.
 Staze su dobro markirane i zaista se nije teško snalaziti po skijalištu. Njihova duljina je realna i neke su zaista dugačke. Npr. staza od vrha Schwarze Schneide do Söldena duga je čak 12,8 km, uz visinsku razliku od čak 1.880 metara. Dužina dovoljna da skijaša ili boardera doslovce zabole noge neprekidne vožnje. Staze su na neglečerskim terenima tvrde i dobro pripremljene (mješavina umjetnog i prirodnog snijega), dok ćete na glečeru naići na tipične glečerske staze: prirodan snijeg i mekana priprema. U Söldenu se može skijati i noću i to na osvijetljenoj stazi u dužini od 4 kilometra.

-.--.-

Sölden mnogo sredstava ulaže u skijalište i starije žičare se pomalo zamjenjuju novima. Na području Gaislachkogla i Giggijocha prevladavaju kabinske žičare i sjedežnice, dok na glečerima nailazimo na kabinske žičare i vučnice. Gužve na žičarama gotovo da i nema. Manja gužva se može stvoriti jedino u jutarnjim satima na kabinskim žičarama, kada skijaši odlaze na "snijeg". Pristup skijalištu moguć je preko kabinskih žičara Giggijochbahn i Gaislachkoglbahn na ulazu, odnosno na izlazu iz Söldena, dok je spust moguće planirati preko pet staza, koje vode s početne stanice Giggijochbahna i Gaislachkoglbahna.

Cijene ski karta su među najskupljima u Austriji. Dnevna ski karta iznosi vrtoglavih 48 eura, dok za je za sedmodnevno korištenje žičare potrebno izdvojiti 273,50 eura. Na skijalištu se nalazi dosta restorana koji su ravnomjerno raspoređeni i pružaju izvanrednu priliku za odmor od skijanja. Restorani su lijepi, veliki, pristojno uređeni s ležaljkama za sunčanje, a cijene su tipično "söldenovske", ne baš niske. Ukoliko vam se dogodi neki problem sa ski opremom, ne očajavajte jer se na skijalištu nalazi nekoliko servisa u sklopu Intersport trgovina, kojih ima čak i na jednom i drugom glečeru, na 3.000 mnv. Naravno, cijene u "planinskim sport shopovima" su ipak nešto veće nego u mjestu pa savjetujemo da ski opremu potražite u dolini.

Kojim još atrakcijama Sölden privlači goste? Sölden je jedno od skijališta s najvećom ponudom freeridea i "off piste" skijanja u Austriji, pod uvjetom da zadovoljavaju snježni uvjeti. Također tu je i novi Ice Q bar/restoran na vrhu Gaislachkogla koji pruža raznovrsna vina namijenjena za degustiranje iznad 3000 mnv i to uz prekrasan pogled na okolne vrhove. Snijeg, barem onaj na većim nadmorskim visinama, nije upitan. No, iako na nižim dijelovima skijališta za loših zima zna izvirivati kamenje, valja pohvaliti trud djelatnika skijališta koji usprkos manjku snježnih padalina uspjevaju osigurati otvorenost svih staza.

-.-Ivan kašuba-.-

Upravo iz tog razloga jedan od slogana skijališta glasi "snow guarantee". Da bi snijega bilo u dostatnim količinama brine se cijela kanonada snježnih topova koji pokrivaju terene uglavnom ispod 2.200 mnv. Sölden se kao skijalište najčešće reklamira pod sloganom "BIG 3". Naime, iznad Söldena se nalaze tri vrha viša od 3 000 metara. To su Gaislachkogl (3.058 m), Schwarze Schneid (3.370 m) i Tiefenbachkogl (3.309 m). Na tim su vrhovima uređeni vidikovci, a na Gaislachkoglu i restoran te se s njih pruža fascinantan pogled na okolne vrhove, glečere, dok se pri vedrom vremenu prelijepo vide talijanski Dolomiti, pa čak i švicarske Alpe. 

Avanturistima je na raspolaganju veliki snowpark s kickerima, railovima i 70 metarskim halfpipeom na predjelu Giggijoch, što zasigurno predstavlja pravi magnet je za boardere i freeskiere iz čitave Europe. Osim toga, boardere privlači i staza za boardercross na Giggijochu i manji snowpark na Tiefenbach glečeru. Naravno, mnogi dolaze i radi freeride boardanja.

Ono po čemu je Sölden nadaleko poznat je njegova apres ski ponuda. Brojni barovi i disco klubovi pružaju zabavu koja se otegne čak i do jutra. Za takve postoji i taxi služba koja stoji na raspolaganju 24 sata dnevno. 
Ako niste zainteresirani za alpsko skijanje, možda će nordijsko biti za vas. Tu je desetak kilometara staza za skijaško trčanje. Osim skijanja moći ćete planinariti, ići na pješačke ture po glečerima, posjetiti ledenu špilju ispod Rettenbach glečera, sanjkati se, koristiti wellness i saunu, igrati tenis ili badminton, kuglati se. 
Riječ je o relativno skupom odredištu. Cijene su u trgovinama, barovima i restoranima prilagođene klijenteli nešto dubljeg džepa te to treba imati na umu. Klijentela na skijalištu uglavnom dolazi iz Njemačke, Nizozemske i Velike Britanije, a vrlo ćete često čuti i ruski jezik. Sölden je izuzetno popularna destinacija kod bogatih Rusa, barem sudeći po markama automobila parkiranih u podnožju. Osim Rusa, vide se i ukrajinske, bjeloruske i rumunjske registracije, sve naravno auti nedostižni običnom smrtniku.

-.--.-

Smještaj je također dosta skup i to posebno u visokoj sezoni, ali ako se samo malo odmaknete od glavne ulice i to još prema početku ili kraju mjesta (što je i bolja solucija za ljubitelje skijanja jer ste tada u neposrednoj blizini Giggijochbahna i Gaislahkoglbahna, nap.a.) tada ćete pronaći izuzetno povoljan smještaj za Sölden. Valja spomenuti da se iznad Söldena na 2.090 mnv nalazi hotelsko i apartmansko naselje Hochsölden, s još većim cijenama smještaja nego u Söldenu. Naselje je smješteno na samoj skijaškoj stazi, a sa Söldenom je povezano cestom ili pak jednosjedežnicom. Osim u Söldenu, smještaj možete potražiti i u obližnjim mjestima Vent i Zwieselstein, gdje su cijene smještaja još povoljnije, a vrlo često prometuje i ski bus. Blizu Söldena nalazi se mjesto Längenfeld u kojem se nalazi Aqua Dome. Riječ je o toplicama s cijelim nizom bazena i sauna te ostalih stvari vezanih uz termalnu vodu, koja izbija iz dubine od 1.865 m. Osim u Söldenu, skijanje je moguće i u obližnjim mjestima Obergurgl i Hochgurgl pa je u ponudi i zajednička ski karta. Sölden već dugo vremena svrstavaju među najpopularnija i najbolja europska skijališta. Smatramo kako se u tom društvu nalazi s potpunim pravom. Svi skijaški "zagriženjaci" trebali bi ga staviti na svoj popis destinacija. Jedini minusi, barem iz našeg kuta gledanja, bili bi udaljenost skupoća. No velik broj skijaških staza, njihova uređenost, brze žičare, glečeri, freeride i apres ski ponuda dovoljan su mamac da posjetite to austrijsko skijalište, koje će u potpunosti opravdati sat-dva više vožnje i nešto više potrošenog goriva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. siječnja 2016.   18:01h

    Član od:
    21.10.2014.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ja idem 16.01. u Solden iz Zagreba i prijatelj iz Salzburga, koji je inače jako puno putuje zbog posla po Austriji, mi je preporučio da idem preko Lienza i onda na sjever do Kitzbuhela pa na Insbruck iz razloga jer su na granici Austrije i Njemačke postavljene granične kontrole i čeka se po sat i pol do 2 sata, a po toj cesti se može puno brže voziti nego onoj Lienz- Brunico
  • Objavljeno: 07. siječnja 2016.   12:54h

    Član od:
    09.09.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mali Lošinj

    Hej hvala na odgovoru.Da u pravu si... U Salzburgu sam bio prije mjesec dana isto nije loša varijanta. Iako se skupi cca 30 eura na tunelarinama (karavanke + još jedan tunel) + SLO + AT vinjeta. Ili možda bi bilo najbolje ići preko Udina pa prespavati. To je na pola puta.Pa za te pare bolje prespavati u Udinama, jer mi se ne žuri... Svejedno, baš kako si rekao sve ovisi o meni

    Hvala još jednom i pozdrav skijašima
  • Objavljeno: 07. siječnja 2016.   09:39h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ovisi o dosta stvari, a izbor je na tebi. Da li trazis najbrzi ili najkraci put? Imas li slovensku i(ili) austrijsku vinjetu? Put preko Ljubljane/Karavanki/Salzburga/Innsbrucka je najdalji, ali najkonforniji i za putnike i za auto. Mozes i preko Brunica na Brenner autobahn, jedino onda moras ici preko nekih prijevovaj (preko Cortine ili preko Sappade). Ja preko Verone ne bi isao jer se placa puno autoceste kroz Italiju, a nije bas blizu. Ne bi ni preko Udina jer je po mom ukusu previse sporih cestica za tako dalek put. Ili na Cortinu pa na Brunico, ili na gas pa preko Austrije i Njemacke. (samo se pazi radara. Ja upravo dobio kaznu s Tauern autobahna! Salju na kucnu adresu)
  • Objavljeno: 06. siječnja 2016.   17:49h

    Član od:
    09.09.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mali Lošinj

    Pozdrav skijaši!

    Slijedeći tjedan idem u Solden. Iz Rijeke imam tri rute, jedna je preko Ljubljane, druga preko Udina i treća preko Verone. Da li može neki savijet kojim putem je najbolje ići.
    Google maps kaže ovako

    Hvala i pozdrav skijašima
  • Objavljeno: 27. veljače 2014.   01:06h

    Član od:
    17.02.2009.

    Mjesto:
    Hrvatska, Luka

    Sve sto autor teksta navodi je tocno samo sto je bilo vise zg tablica ali su bile u garazi na hochseldenu.Definitivno jedno od top skijalista,obavezno kupiti kartu za ober i hochgurgl i pripremiti nesto vise para.Bili smo gore prije nekoliko godina i bilo je daleko vise Rusa nego ove.

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 169937
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr