MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

03.02.2014.      

Autor: Goran Razić 

10 godina Skijanje.hr-a

Ovu sezonu ćemo zasigurno pamtiti. Riječ je o olimpijskoj sezoni, ali i sezoni u kojoj je prvi puta otkazan SQT te sezoni koja nam je donijela i rekordno kasno otvaranje HR skijališta. No 2014-a nam donosi i jednu okruglu obljetnicu...

Skijanje.hr u veljači slavi 10 godina postojanja. Da, toliko je prošlo od kad se nekolicina zaljubljenika u skijanje i bordanje okupila u zagrebačkoj Kaptolskoj kleti te uz čašu pive zamišljala prvi hrvatski sveobuhvatni skijaški i snowboard portal.

Šestorica osnivača u Kaptolskoj kleti

Kakva su to vremena bila… Na krilima Janičinih uspjeha iz Salt Lake Cityja 2002. vesela ekipa skijaških zaljubljenika pronašla se na tada još vrlo popularnim news grupama te je zajednica na hr.rec.sport.zimski poslužila kao idealno mjesto za udaranje temelja jednoj super ideji. Šesteročlana ekipa u sastavu Željko Mihalić, Tomislav Matošin, Ante Pašalić, Miroslav Alković, Ivo Huljev i moja malenkost Goran Razić, već je tada imala plan povezivanja skijaške i snowboard zajednice te donošenja svih relevantnih informacija i noviteta na jednom mjestu. Hrvatski web prostor takvo mjesto do tada nije imao.

-.--.-52 para skija na testu magazina Skijanje.hr

Prvi članak osvanuo je u veljači 2004.

Nakon nešto više od pola godine dogovora, pregovora, planiranja i skiciranja prionuli smo na posao. Naš najvjerniji i najdugovječniji administrator Miroslav Alković završio je s programiranjem prvog layouta stranice, a paralelno s time počeli smo i s generiranjem sadržaja. Iako je u početku cijela priča bila nošena isključivo entuzijazmom, te bez ikakvih financija, to nas nije spriječilo da već 12.02.2004. osvanemo online s upisanih prvih cca 200 članaka. Bili su to prvenstveno članci koji su predstavljali naša do tada stečena iskustva te je bilo bitno čim prije startati, bez neke stroge uredničke ruke. Krenuli smo s “Povijesti skijanja”. To je ujedno i prvi objavljeni članak na Skijanje.hr-u, a uslijedili su “Povijest skijanja u Hrvatskoj”, recenzije Sljemena, Platka i Bjelolasice te recenzije opreme koja nam je do tada bila dostupna ili pak u privatnom vlasništvu.

Paralelno sa startom stranice osvanuli su forum i chat koji su ubrzo postali jedno od najpopularnijih mjesta na portalu. Neki su nam još dugo zamjerali da smo upravo forumom jednostavno ubili legendarnu news grupu s koje je sve i počelo, ali realnost je bila takva. Skijanje.hr chat je također jedno od kultnih mjesta toga doba. Iako danas postoji samo u tehničkom smislu, jer u današnje doba brojnih messengera, facebooka, skypea i ostalih blagodati modernog i brzog Interneta postao je gotovo nebitan. No ne žalimo. Prije deset godina okupljao je stotine istomišljenika i ski i snowboard fanatika. Još i danas smo ponosni na to da su se upravo preko Skijanje.hr chata i foruma osnovali brojni klubovi i udruge, rodile mnoge ljubavi pa i brakovi. Izbile su i brojne afere, a tada rođena nerazdvojna prijateljstva i danas su svjedoci tog vremena.

                                   -.--.-

-.--.- -.-Goran Razić-.-

Deseci suradnika, novinara i urednika

Od početne uredničke ekipe malo tko je i danas tu, ali kamena temeljaca se ne odričemo, barem u mislima. Prodefilirali su tu brojni vanjski suradnici, novinari i urednici i baš svatko od njih dao je svoj doprinos u stvaranju većeg i modernijeg Skijanje.hr-a. Ubrzo nakon osnivanja pridružili su se Matija Kralj, Goran Vukelić i Elinka Barišić, nakon nekog vremena u ekipu su ušli i Vjeran Baranović, Željko Ivnik i Ivan Kašuba. Svoje retke potpisivali su i Vida Senci, Tomislav Seljan, Denis Flider, Branimir Paškvan, Mario Iličić, Nemanja Stanić, Davor Ivaniš i Nika Fleiss, dok su posljednji val pojačanja sačinili Majda Gregorović i Ivan Ilijevski kako bi pojačali snowboard i freeski segment.

Izlazili smo i na engleskom jeziku, a www.ski-mag.com u nepune je dvije godine prenio dobar dio Skijanje.hr sadržaja koji je bio pod prevoditeljskom palicom Katarine Seljan. I danas, kada Ski-Mag više nije dnevno ažuriran, privlači brojne strane čitatelje koji ponekad žale za ovakvim tipom stranice.

I nabrajanje bi tako moglo ići u nedogled, ali vratimo se u tračnice. Danas osim što se borimo s recesijom, ipak živimo i idemo dalje. Usko surađujemo s Hrvatskim skijaškim savezom, u organizaciji smo utrke Snježne kraljice, uređujemo stranice Ivice i Janice Kostelić te službene stranice Saveza i SQT-a, testirali smo više od 300 pari skija od preko 10 proizvođača, a obišli smo i više od 250 skijališta čije recenzije iz sezone u sezonu čita sve veći broj zaljubljenika u skijanje. Bili smo suorganizatori 3 sajma zimskih sportova (2006., 2011. i 2012.), suorganizatori nekoliko snowboard contesta, medijski pokrovitelji Jadranskog slaloma, Inline street slaloma, Carnival Snowboard Sessiona, Synchro Ski World Cupa, a i jedini smo hrvatski medij koji šalje svog fotografa na Zimske olimpijske igre. Osim toga pratili smo i nekoliko Svjetskih skijaških prvenstava, brojne utrke Svjetskog skijaškog kupa itd. Svake sezone uređujemo zimsko skijaške priloge za brojne časopise i dnevne novine te smo stalni gosti "savjetnici" u ostalim elektroničkim i tiskanim medijima na temu skijanja i snowboarda.  

-.--.-

-.-Goran Razić-.-

Gdje je kraj? Nadamo se da ga nećemo dočekati. Sve modernija tehnologija i navike čitatelja mijenjaju se iz dana u dan te samim time mijenjaju i navike ljudi. Moramo se konstantno prilagođavati. Video segment sve je zastupljeniji, mobilne platforme više se ne smiju ignorirati i toga smo svjesni.

Milijuni posjeta tokom deset godina

U deset godina imali smo 62 milijuna posjetitelja koji su čitali naših ukupno 15.000 objavljenih članaka. 365 dana u godini smo prisutni na društvenim mrežama, a surađujemo i s preko 200 vjernih partnera, kojima se ovom prilikom želimo posebno zahvaliti te se nadamo kako ćemo svi zajedno prebroditi teške dane u kojima se nalazimo i kako ćemo još jači dočekati predstojeće skijaške sezone.

Za kraj, ne smijemo zaboraviti ono najvrjednije što imamo - naše čitatelje. Naš forum koji do danas broji nešto manje od 9.000 članova te facebook zajednica u kojoj je oko 13.000 čitatelja naše su najveće bogatstvo. Iako bez velikog partyja, kakav smo spremili za petu godišnjicu, ipak vas nismo zaboravili te i ove godine darujemo sitnice koje čovjeka vesele. Tako ćemo i ovoga puta u nekoliko navrata tokom veljače dijeliti skipassove, a besplatno skijanje možete osvojiti već danas. Ne tražimo puno, samo u komentaru ovog članka napišite “sretan rođendan!” i najbrža dva čitatelja osvajaju po dva skipassa za Nassfeld.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. veljače 2014.   12:50h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    @vl2511; to je prokletstvo recenzija. Sto ih vise imas teze (i skuplje) ih je sve drzati up to date. Trudimo se i pokusat cemo jos vise, ali sve ovisi ponajprije o novcima.
  • Objavljeno: 07. veljače 2014.   08:25h

    Član od:
    13.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Slavonski Brod

    idealna lokacija , za prosječnog skijaša
  • Objavljeno: 06. veljače 2014.   21:54h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Mogla bi npr....... Rosa Khutor?
  • Objavljeno: 06. veljače 2014.   16:30h

    Član od:
    22.12.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zgb.

    Sretan rođendan skijanje.hr-u,svaki/svaka Vam dao/dala i na friškim info. i recenzijama vam puno fala...


    P.S.
    Ajmo s friškim recenzijama,tu zadnje vrijeme nešto štekate...traže se manja,jeftinija,neotkrivena skijališta po ITA/AUS.
  • Objavljeno: 06. veljače 2014.   15:24h

    Član od:
    23.11.2009.

    Mjesto:
    Hrvatska, Omiš

    Sretna godišnjica
  • Objavljeno: 04. veljače 2014.   21:07h

    Član od:
    13.03.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb, Centar

    Sretan..!
  • Objavljeno: 04. veljače 2014.   11:35h

    Član od:
    23.09.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Sve najbolje i živjeli nam još 100 godina.
  • Objavljeno: 04. veljače 2014.   11:16h

    Član od:
    19.12.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, osijek

    Ihaaaaaa....sretan rođendan!!!!!
  • Objavljeno: 04. veljače 2014.   09:36h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Skijanje.hr i facebook.com slave 10 godina. Skijanje.hr mi je puno drazi, cestitke na radu...:)
  • Objavljeno: 03. veljače 2014.   22:34h

    Član od:
    15.01.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Tribunj

    Sretan rođendan Skijanje.hr!!! Čestitke na dosadašnjem trudu i radu te sve najbolje u budućem radu Vam želim!

Prikazano 10 od 26 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 10699
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr