PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

16.10.2007.      

Autor: Tomislav Matošin

Ustupio: Salomon Austria GmbH,
info_cro@salomon-sports.com,
www.salomonsports.com

 

Salomon X-Wing Tornado (07/08)

X-Wing označava Salomonovu all mountain seriju skija, a mi smo imali prilike isprobati model Tornado koji spada među jače modele navedene serije.

Testirani model: 170 cm, r = 14,5 m
Sidecut: 124 – 75 – 107
Dostupne visine: 146, 154, 162, 170, 178 cm

Salomon TornadoOvogodišnja serija X-Wing modela dizajnerski nije doživjela veće promjene u odnosu na prošlogodišnju. Tornado ćete (kao i sve jače modele iz serije) prepoznati po slovu X na repu, koji se dobije stavljajući skije jednu uz drugu, što će pomoći skijašima koji određuju lijevu i desnu skiju te po prevladavajućoj smeđoj boji. Drvena jezgra skije (Isocell Woodcore Pulse Pad) je prilagođena boljim skijašima radi veće preciznosti i kontrole, te boljeg prijenosa energije u zavoju kao i kod doskoka. L Chasis je vrsta konstrukcije koja je prilagođena skijanju na uređenim i off-piste stazama, te je cijelom širinom presvučena fiberglasom od jednog do drugog ruba skije (Fiberglass Monocoque Single Wall). UHMW Graphite Designed Base je tehnologija kojom je izrađena grafitna podloga skije radi što bolje kliznosti. U kompletu dolaze i Salomonovi Z12 Ti vezovi, s DIN skalom od 4 do 12.

Iako je skija prilično lagana odlično je "držala" na svim tipovima staza. Na ledu je stabilna te  nije dolazilo do proklizavanja, dok je na mekanijim stazama vrlo ugodna za izvođenje zavoja. Široki, dinamički zavoji, od ruba do ruba staze su pravi užitak na ovim skijama jer je,  zahvaljujući gabaritima, masi i radijusu dovoljno skiju nagnuti na rubove da vas odvede u zavoj. Ukoliko ste ljubitelj brzog vijuganja, niti tu nećete morati trošiti previše energije na izvođenje, no budite oprezni prilikom odabira skije da ne uzmete predugački model u odnosu na vašu visinu, što će igrati veliku ulogu prilikom takvog načina skijanja. Na razrovanom i iskijanom snijegu skija se također pokazala dobrom jer je cijelo vrijeme zadržavala kontakt s podlogom, što osigurava stabilnost. Široki vrh i rep skije omogućuju vam i skijanje po dubokom snijegu gdje se skija pokazala veoma plovnom, te se uspijeva kontrolirati i ukoliko se "pobjegne" na repove. Tu treba obratiti pažnju na zadržavanje ravnoteže na obje skije, jer će uži struk uzrokovat propadanje skije pri nejednakom opterećenju što u većini slučajeva dovodi do pada.

Salomon TornadoJedinu zamjerku ovom modelu smo našli prilikom spusta ravno gdje je skija podrhtavala te se gubila sigurnost. Nekom će zasmetati i malo veća buka koja se čuje prilikom skijanja na tvrđim stazama ali to definitivno ne utječe na ukupni dojam o ovoj skiji.

Ovaj model bi preporučili solidnim rekreativcima, koji se ne opterećuju previše odabirom skija i nisu previše zahtjevni po pitanju velikih brzina. Tornado izvrsno podnosi sve tipove staza, stoga, gdje god vozili, Tornado će se prilagoditi i pružiti pravi užitak.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243058
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr