PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

15.10.2010.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon Shogun (10/11)

Legendarni Salomonov freeride model konačno pod našim nogama!

Testirani model: 182 cm, r=25,9 m
Sidecut: 130-101-120
Dostupne visine: 164, 173, 182, 191 cm



-.--.-Salomonov Shogun
jedan je od najpoznatijih freeride/backcountry modela uopće. Osim Shoguna, u ovu skupinu Salomonovih skija spadaju i Rocker, Czar i The Knight. Počnimo s grubom usporedbom unutar ove skupine: Rocker je sa svojih ekstremnih 127 mm struka apsolutni kralj big mountain skijanja, što će reći – namijenjen je isključivo onim sretnicima koji si mogu priuštiti nepregledna prostranstva sjevernoameričkog powdera. Njegov mlađi brat Czar nešto je tanji i ima 'skromnih' 111 mm u struku. Slijedi naš Shogun sa 101 mm te The Knight koji već spada u all mountain skiju sa 87 milimetarskim strukom. Shogun dakle predstavlja prelazni tip skije koja ima vrlo dobru plovnost i u najprhkijem snijegu, ali istovremeno dopušta i korištenje po manje idealnim uvjetima kakvi su, na žalost, najčešće i naša realnost.


-.--.-Dizajn graffiti estetike karakterističan je naravno za sve skije off-piste (čitaj: nekonvencionalne) grupacije, ali Shoguna ćete lako uočiti po b

ambusovoj strukturi koja se nazire kroz prozirni površinski sloj skije. Ovakav 'iskreni' odnos estetike i konstrukcije daje Shogunu jednu notu old-school surferskog imidža. Čuveni Mark Abma, koji je i sam sudjelovao u kreiranju ovog modela, slikovito je opisao prednosti bambusa: "Bamboo is better". Mudre riječi velikog freeridera upisane su i na samu skiju kao svojevrsni putokaz mlađim generacijama.

Bambus je dakle – slagan u tankim slojevima – osnovni konstrukcijski materijal skije koji joj daje dovoljno čvrstoće uz vrlo malu težinu s obzirom na njene dimenzije (2.1 kg po skiji bez vezova). Za bolju torzijsku krutost tu je standardna Salomonova Double Monocoque konstrukcija, a rubovi skije još su dodatno učvršćeni tzv. Edge Armor sistemom koji bi trebao zadržati rubnike na mjestu poželite li se spustiti na njima niz neku željeznu ogradu ili sl.

-.--.-Skiju smo testirali u svježem snijegu dvadesetak cm dubine ispod kojega se nalazio sloj starijeg razrovanog i pomalo stvrdnutog snijega. I premda bi još barem toliko svježeg snijega bila optimalna podloga za pravi freeride užitak, takvi su uvjeti otkrili neke karakteristike Shoguna koje će svakako biti od značaja za naše, polmetarskim powderom ne prebogato podneblje. Naime, premda posjeduje rocker – dakle krajevi skije su podignuti radi veće plovnosti u powderu – zbog klasičnog luka ispod pancerica i kvalitetne konstrukcije Shogun nije mlitav i nemoćan u dodiru s tvrdom podlogom kao klasični rockeri. Ukoliko uvjeti, dakle, nisu savršeni Shoguna ćete moći savijanjem prisiliti na kraće zavoje i on će vam energiju vratiti izbacivanjem pri kraju zavoja što će skijanje po srednje-dubokom snijegu te razrovanim terenima učiniti pravim užitkom. Istovremeno njegov solidno široki sidecut i blagi rocker omogućit će vam odličnu plovnost pri većim zavojima i većim brzinama. Zbog svoje žilavosti Shogun vam neće biti nezanimljiv niti na stazi gdje većina backcountry modela može tek klizati i to isključivo u smjeru u kojem ga sila teža najjače vuče – ravno dolje.


Shogun je dakle svojevrsni backountry allrounder čiji se radijus kretanja rasprostire od savršenih deep-powder uvjeta preko razrovanih i polu-dubokih terena pa sve do staza ukoliko bi zatrebalo. Zbog svojih umjerenih dimenzija i solidne čvrstoće biti će savršen izbor i za one koji uz powder vole kombinirati i kickove i(li) halfpipe. Ma. jednostavno rečeno – bambus je bolji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 6002
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr