PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

27.06.2013.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon BBR 9.0 (13/14)

Salomonov BBR više nije "rookie" u skijaškoj ergeli, ali i dalje plijeni pažnju svojim neobičnim izgledom.

Testirani model: 186 cm, r = 13.5 m
Sidecut: 147-88-110
Dostupne visine: 166, 176, 186 cm

 

-.-Goran Razić-.-Podsjetimo se još jednom, BBR je "izum" čuvenog Salomonovog dizajnera Bernarda Bertranda zvanog Beber (otud i naziv skije!) koji je specifičan po predimenzioniranom i špičastom vrhu skije i izrazitim rokerom čime podsjeća na kroj daske za surfanje.

Serija službeno spada u alll-mountain kategoriju premda bi zbog svog jedinstvenog kroja i neobičnih karakteristika bilo ispravnije smatrati ju "kategorijom za sebe". BBR ove godine čine četiri osnovna modela: 7.5, 8.0, 9.0 i 10.0 čiji nazivi odgovaraju (približno) širinama struka skije. Osim promjene naziva "središnjeg" modela serije 8.9 u 9.0, novost je i model BBR Starlite koji se pridružuje ženskim modelima BBR Skylite i BBR Sunlite.

Kao i ostale  Salomonove skije i BBR je ove godine promijenio svoj izgled, ali je pri tom ostao vjeran surferskoj retro estetici i vizualnom naglašavanju svoje drvene konstrukcije. Naime jezgra ove skije u potpunosti je načinjena od drva što ju čini poprilično laganom s obzirom na njene dimenzije, a istodobno zadržava potrebnu čvrstoću i krutost. Rubnici su učvršćeni tzv. Total edge reinforcement tehnologijom koja osigurava optimalan prijenos sila iz jezgre na rubnike i obratno.

Skija je testirana na dobro uređenoj tvrdoj stazi i na razrovanom tvrdom terenu s tankim slojem tek napadalog snijega. Premda se konstrukcija skija u odnosu na prošlogodišnji model nije mijenjala, BBR nas je ponovno iznenadio na stazi – nakon što na noge navučete ove velike i nezgrapne skije koje vam u kretanju po ravnom daju osjećaj sličan onom hodanju u perajama po plaži, jednostavno je teško zamisliti da ćete tu skiju moći tako precizno  upravljati stazom i tako jednostavno okretati sa rubnika na rubnik. Čak štoviše, BBR-u bolje leže zavoji srednjeg i manjeg radijusa nego oni većeg jer je zahvaljujući značajno podignutom vrhu skije njena okretnost zaista solidna dok je zbog iste karakteristike kroja njena stabilnost pri većim brzinama nešto slabija od očekivane.

Po tvrdoj razrovanoj podlozi BBR nije pružio preciznost i sigurnost koja se očekuje od all-mountain skije i to je, dojma smo, njegova najveća slabost. Naime na tvrdoj podlozi ova široka, a lagana skija nema čvrstine kojom bi anulirala nepravilnosti terena što stvara vibracije i osjećaj nestabilnosti. Vibracije se naravno povećavaju s brzinom, a tada lopatasti vrhovi skija postaju i veća smetnja za njeno precizno upravljanje.

Stara dizajnerska maksima po kojoj forma uvijek slijedi funkciju kod ove je skije našla svoju potvrdu - BBR je pravi skijaški surfer koji voli mekše terene i ležerniji pristup. Tvrda podloga jednostavno nije njen "đir" premda se po ispeglanoj stazi sasvim solidno snalazi. Kao i prošlih godina, i ovaj put možemo samo izraziti žaljenje što ovu skiju nismo imali prilike testirati u dubokom snijegu u kojem bi efekt predimenzioniranog vrha zasigurno dao materijala za dobru priču.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 280479
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr