PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

22.11.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Salomon skije 07/08

Aero je naziv nove linije rekreativnih skija namijenjenih uređenim stazama.

U sezoni 2007/08 Salomon je u promidžbenim materijalima naglasak stavio na svoju allmountain seriju skija pod imenom X-Wing. Race modeli su, čini se, zasada stavljeni "sa strane", a razlog tome može biti i u našem magazinu najavljena profilacija proizvođača pod kapom Amer sports koncerna.

 

salomon x-wingPočnimo zato od nagrađivane X-Wing serije predstavljene prošle sezone... Šest modela čini ovu seriju čija je zadaća pružiti skijašu mogućnost da se s jednim parom skija jednako dobro snađe i na uređenim stazama i izvan njih. Tehnološki, jači su modeli građeni s Monocoque šasijom, Protrak ili Smartrak sistemom vezova i debljinom struka od 70 mm naviše. Ovdje se ističe top model, XW Fury sa širinom struka od čak 83 mm što ga čini prikladnijim dubokom snijegu od uređene staze. Navedena skija ima i jezgru od čistog drveta dok niži modeli imaju nešto "mekše" izvedenice jezgre. Dostupne su duljine od 140 cm do čak 191 cm kod spomenutog Furyja. U X-Wing seriji postoje i četiri tzv. a la carte modela, bez pripreme za vezove, od koji je XW Lab rezerviran za čisti powder.

 

Poznata je suradnja Salomona i Saaba, švedskog proizvođača automobila. Inspiriran njihovim Aero doradama serijskih automobila francuski je proizvođač odlučio tako nazvati svoju novu seriju skija (naslovna fotografija). Aero modeli, njih pet, prvenstveno su namijenjeni skijanju po uređenim stazama, a koristit će ih i sportski orijentirani rekreativci i oni skloniji polaganom "guštanju" staze. Strukovi variraju između 66 i 69 mm, a svugdje je korištena Monocoque konstrukcija. Perjanica serije, Aero X, ima jezgru od čistog drveta dok niži modeli koriste jezgre od umjetnih materijala, eventualno ojačane legurama titana i aluminija. Dostupne su visine od 154 do 178 cm za jače modele, dok slabiji dolaze u rasponu od 130 do 170 cm.

 

salomonNatjecateljska serija nastavlja tržišni pohod pod dobro znanim imenom Equipe. Karakteristična tamnocrvena boja, poznata s pobjedničkih postolja Janice Kostelić ili Anje Paerson, sada je zamijenjena crnom (za jače modele) ili bijelom bojom (za slabije modele). Svugdje se nalazi Protrak sistem vezova, a veleslalomski modeli 2V Race i GC Race imaju i drvenu jezgru. Slalomski modeli, 3V Race i SC Race, građeni su oko Isocell Complex jezgre. Ove su skije pravljene za znalce koji vole vijugati među postavljenim vratima na uređenoj, strmoj i brzoj podlozi.

 

Crossmax modeli, jedni od ikona i začetnika cross skija, svedeni su na samo četiri modela. Skijaši s aspiracijama ka X Games natjecanjima odabrat će top model, Crossmax W12, brutalno oruđe za skokove, zavoje i nagle promjene smjera. Oni koji tek zalaze u svijet cross skijanja u ponudi imaju model s drugog kraja palete, Crossmax V6, koji će biti dobar za sve početnike. Grafička rješenja Crossmax modela su, ako ne šarena, onda barem upečatljiva.

 

Za sve koji izazov traže u dubokom snijegu ili snowparku Salomon je pripremio Teneighty seriju. Dubokom su snijegu orijentirani modeli Gun i Foil, dok će za akrobacije u snowparku dostajati SPK, Dumont, Thruster i Flyer. Ovdje je naglasak bio na konstruiranje što lakših skija s ojačanim rubnicima za freestyle modele. Također, u vrhove i repove je dodan Puls Pad sloj za što mirnije "ateriranje" iz visine.

 

Za skijašice su pripremljene tri posebne serije: Instinct za uređene staze, Jewel za allmountain skijanje i Freestyle kolekcija kojoj ime određuje namjenu. Tri Instict modela su nastala na tragovima Aero serije, samo s prilagođenom geometrijom i olakšanom jezgrom. Pet modela iz Jewel kolekcije ima zadaću provesti skijašice i pored uređenih staza, dok će tri freestyle modela biti dobri za snowpark. Naravno, sve ove skije i grafičkim dizajnom pokušavaju pratiti potrebe modno osviještenih skijašica.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4721286
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr