PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

20.05.2013.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon Enduro XT 800 (13/14)

Stari znanac Enduro XT 800 već je nekoliko sezona prepoznatljiv brend all-mountain serije u Salomonovom timu.

Testirani model: 175 cm, r = 16.3 m
Sidecut: 125-80-108
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175, 182 cm

 

-.-Goran Razić-.-Stari znanac obukao je ove sezone novo ruho i možemo reći da konačno izgleda kako i priliči – novi sportivo look Endura XT puno mu bolje pristaje od nježnog i pomalo bezličnog izgleda prošlih sezona. Čitavu Salomonovu all-mountain seriju (osim BBR-a) ove sezone krasi sličan dizajn karakterističan po naglašenom uzdužnom pojačanju koji podsjeća na legendarni Pro-link. Skija time dobiva na agresivnijem izgledu čime je proizvođač vjerojatno htio upozoriti na konstrukcijske kvalitete skije i kontrastirati ih ležernijem pristupu koji donosi BBR serija.

Osim osvježenog izgleda koji nakon par sezona "traženja" konačno odaje dojam sportski nabrijane "skije za sve", u konstrukciji skije nema značajnijih promjena. Osnovu i dalje čini kompozitna drvena jezgra i standardna uzdužna pojačanja koja se kriju pod tehničkim nazivom Powerline.  Konstrukciju skije nadopunjavaju slojevi titana i od prošle sezone uvedenog bambusa. Kroj skije je tipično all-mountainski sa dosta uravnoteženim srednje širokim sidecutom (125/79/107 za dužinu skije od 168cm) i posljednjih sezona neizostavnim podignutim vrhom i repom skije, odnosno popularnim „rockerom“.

Skija je testirana na uređenim stazama te na razrovanom terenu s mekanih 5-10 cm svježeg snijega na tvrdoj i grbavoj podlozi. Na stazi je poprilično okretna za all-mountain skiju, bolja za kraće i srednje zavoje nego duže i veće brzine (za što je zasigurno dijelom krivac i dužina testiranog modela). Vrlo je precizna i lako se okreće s rubnika na rubnik što ju čini odličnim partnerom za cjelodnevno karvanje po uređenim stazama. Na grbavom terenu je očekivano solidna, ali joj nedostaje malo stabilnosti, pogotovo pri većim brzinama što opet dijelom ide na testiranu dužinu, ali dijelom i na težnju da se skiju konstrukcijom i krojem približi skijašima kojima je off-piste tek povremeni hobi.

Riječ je dakle o all-mountain skiji namijenjenoj primarno za uživanje u karvanju po stazi i umjerenim brzinama koje takvom terenu i priliče. Ukoliko ste osoba kojoj je takvo skijanje prvi izbor, ali se volite povremeno upustiti i u avanturu van uređenih terena, onda je Enduro XT 800 sasvim sigurno jedan od vaših favorita.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 27137
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr