PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

02.02.2006.      

Autor: Željko Mihalić 

Salomon Crossmax 10 (04/05)

Nekadašnji Salomonov najjači Crossmax model pokazuje svoju eksplozivnu, ali istovremeno i nježnu narav.

Testirani model: 165 cm, radijus 14,1 m
Sidecut: 108-65-98
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175


Iako je i u času pisanja ovo već jednu sezonu star model, ipak je to jedan od najpopularnijih Salomonovih modela, koji aposlutno zaslužuje pažnju. Iako se po nekim brošurama i akatalozima navodi kao allround model, ipak obratite pažnju na onaj dio naziva koji upućuje na cross temperament.

Što smo pod time mislili? Svakom malo iskusnijem skijašu bit će jasno nakon nekoliko prvih zavoja, skija jednostavno voli i traži brzinu. Pri brzoj vožnji, bez obzira radi li se o brzom vijuganju ili dinamičkim paralelnim zavojima, pokazuje veliku stabilnost i poslušnost uložite li u skiju čak i malo truda. Za skijaše koji nemaju problema sa mišićnom masom i kondicijom skija će biti vrlo upravljiva, no upravljivost je otežana budete li inzistirali na konstantnom kočenju i sporim laganim zavojima, u kojima skija jednostavno ne nalazi sebe, a vožnja naliči na ples sa partnerom koji je više orijentiran borilačkim vještinama.

Iako radijus testiranog modela nije slalomski mali, kratki zavoji će ići bez poteškoća, no sve to ćete postići jednom kad odlučite malo "pustiti" skiju niz padinu, tada mala tromost skije u kratkim zavojima neće toliko doći do izražaja, ona tada sluša i surađuje na način da ulijeva ogromno povjerenje u stabilnost i kontrolu nad situacijom. Prijenos skije sa rubnika na rubnik nije baš prelagan i tu će trebati malo navikavanja i rada, pogotovo ako na Crossmax 10 prelazite sa nekog slalomskog natjecateljskog ili donatjecateljskog modela. Izlasci iz zavoja nisu oni klasični katapult izbačaji, ali još uvijek dovoljno energični da osjetite kako se radi o pravom carveru ispod vaših nogu. Spust također neće biti baš preveliko zadovoljstvo, iako je skija brza i puna energije, ali nije baš pretjerano stabilna unatoč ne prenaglašenim gabaritima, kao recimo kod većine carving zavoja bez obzira radi li se o kraćim (slalomskim) ili većim (veleslalomskim) zavojima.

Tvrda podloga joj ne predstavlja nikakvu prepreku, rubnici bez problema mogu podnijeti dva-tri dana konstantog forsiranja i jakog rubljenja. Po tvrdim hupserima je također iznenađujuće dobro vozljiva, no tu zahtijeva jako puno rada, vertikalnog gibanja i snage, dok mekše hupsere dosta dobro i raznosi po stazi, imate li dovoljno snage i brzine. Duboki snijeg je nalo veći problem, pravi će znalci skiju moći provesti i kroz powder, no svi oni koji nisu baš jako vični skijanju po dubokom mogli bi imati problema zbog naravi, ali i mase skija.

Crossmax 10 je vrlo stabilan, prolink stabilizatori i monocoque konstrukcija se već sezonama dokazuju kao vrlo pouzdani sistemi, no ono što smo već primijetili kod Salomonovih skija je da ovaj tip konstrukcije skije uzrokuje strašno veliku buku pri skijanju, posebice na tvrđim podlogama. Točno, skije su toliko glasne da pri snažnijim rubljenjima imate osjećaj da se pod vama doslovce odvaljuje pola staze pa to u pojedinim segmentima vožnje može biti malo iritantno.

Ove skije bi mogle biti odličan izbor većini skijaša koji se drže uređenih staza i ne inzistiraju na kratkim zavojima ili powderu, a istovremeno, iako traže rad na sebi, neće vas na kraju dana ostaviti bez ijednog atoma snage. Odličan izbor za napredne rekreativce koji ipak malo više naginju temperemantnijem i bržem skijanju i zavojima nešto većeg radijusa. I naravno, ukoliko vas spomenuta buka ne smeta, no ukoliko nosite kacigu, buka će ipak biti nešto prigušena. Nikako ne savjetujemo početnicima ili skijašima koji još uvijek nisu u potpunosti savladali carving tehniku, ili ne vole brzinu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248765
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr