PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

30.07.2012.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon Rocker2 108 (12/13)

Rock'n'roll je definitivno ponovno in – čini se da se proizvođači takmiče u tome tko će više naglasiti hit pojam „rocker“ – Salomon se odlučio svoju čitavu freeride ergelu nazvati upravo tako (pa još na kvadrat!).

Testirani model: 182 cm, r = 19.2 m
Sidecut: 132-108-125
Dostupne visine: 166, 174, 182, 190 cm

 

-.--.-Salomon Rocker2 108 na neki je način centralna figura nove serije Rocker2 – preostale skije se pojavljuju sa strukom od 122, 115, 92, 90 uz veterana Shoguna koji i dalje drži struk od 100mm. Osnovu konstrukcije čini drvena jezgra uz edgy monocoque konstrukciju za ojačanje rubova skije, i twin rocker – rep i vrh skije sa jako naglašenim rockerom. Vrh i rep skije imaju ćelijastu konstrukciju koja podsjeća na pčelinje saće kako bi kraj i vrh skije bili čim lakši i imali manju inerciju. Time se dobiva na okretnosti skije i u dubokom snijegu i u skokovima.

Testirane skije bile su opremljene Salomonovim turno vezovima Guardian koje svakako valja spomenuti jer djeluju vrlo čvrsto i uvjerljivo. Vezovi imaju samo jednu visinu za podizanje pete, no s obzirom na karakteristike skije možemo pretpostaviti da je intencija proizvođača ovdje bila omogućiti freerideru da si pomogne turno tehnikom za kraće uspone na mjesta na koja ga žičara ne može dovesti, a ne ideji da se od freeride  učini turno skija. Općenito dakle vezovi djeluju više kao klasični vezovi s opcijom za turno nego kao primarno turno vezovi.

Dizajn skije bi se najkraće mogao opisati kao "fabulozan". Izgled po prilici odgovara imidžu filmskih trailera digitalne ere -  pojavljuju se crno bijeli renderi snježnih prostranstava, vuk, detalj ruba celuloidne vrpce, a u pozadini tajanstveni plavi i crveni planeti…sve podsjeća na jednu od popularnih filmskih saga koje nam zaokupljaju maštu posljednje desetljeće. Kao i u većine Salomonovih modela vrlo efektno i kvalitetno dizajnersko rješenje.

Skija je izraziti rocker kao što i samo ime daje naslutiti pa je stoga i njegova osnovna namjena duboki i prhki powder koji na žalost nismo dočekali za vrijeme recenziranja. Na bljuzgavoj stazi se njime se može zabaviti jer mu izraziti rocker daje veliku okretnost širokom sidecutu unatoč. Rocker naravno pomaže i u kratkim zavojima, a s obzirom na širinu skije posebno je koristan nađete li se među hupserima.

Ipak, od takve skije nije za očekivati da će pružiti zadovoljstvo na iole tvrđim terenima. Čak niti razrovani proljetni tereni nisu njegov cup of tea, Rocker2 je izraziti freerider i jedino ga u tom kontekstu treba razmatrati kao ozbiljnu investiciju.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 28. rujna 2012.   12:22h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    To je Marker onda, oni im rade i alpske vezove. Više freeride nego turni definitivno, ali takav je trend. Baš me zanima kakvi će se pokazati.
  • Objavljeno: 28. rujna 2012.   11:25h

    Član od:
    23.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Sa 2600 grama teško da bi se mogao svrstati u turni vez, prije freeride kao Marker Duke i Salomon Guardian koji također imaju skalu do 16 i sličnu težinu
  • Objavljeno: 28. rujna 2012.   08:17h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Elan turni vez... 'Ko li im ga radi, Naxo? Ali oni su propali. Prvi turni vez za koji znam da ima DIN skalu preko 12, čak 16(!).
  • Objavljeno: 02. kolovoza 2012.   07:41h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nema potrebe ići do Njemačke, dovoljno je skoknuti do Slovenije za Diamira recimo. Evo, FR+ sam našao za manje love nego što je tu, pa još minus DDV... Doduše prije koju godinu, pitanje je kako bi sada. Kada vidim cijenu FR PRo, baš mi se i ne bavi tim sportom. Jedino poštanske dostave će nam popraviti opcije, nadam se barem.
    Ne znam kakva je ponuda Markera u Slo... Mislim da firma koja dila K2 ima i Marker, samo nisam siguran da li idu samo u paketu ili mogu i vezovi odvojeno.
    Ali generalno, i sa Naxom na tržištu konkurencija u tom tipu veza se svodila na tri proizvođača i možda 6-7 modela.
  • Objavljeno: 01. kolovoza 2012.   17:21h

    Član od:
    23.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ma kod nas se ne isplati ništa kupovati, pre pre skupo je. Kad uđemo u EU, onda navali narode, besplatna poštarina za veće iznose, a kad uzimaš komplet tipa skije i vezovi ili pance daju super popuste. Ili spojiš par dana skijanja u Salzburg regiji i jedan dan skokneš u Njemačku u shopping
  • Objavljeno: 01. kolovoza 2012.   08:02h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Da, baš čitam na linku... Pa oni su zatvoreni još 2009.?!!! A kada sam se dvoumio da li njih ili Diamir, mislim da baš te godine, nisam imao pojma o tome. U komentarima je uglavnom negativna kritika... Zanima me što dečki iz Himalaya sporta, koji su (bili) zastupnici kod nas, misle o tome. A i mišljenje Dava Karničara bi me jako zanimalo, također. Sada mu valjda više nisu sponzor.:)
    I koji je izbor kod nas za turni vez sada? Samo Diamir. A cijene rastu u nebo, ne samo vezova.
  • Objavljeno: 31. srpnja 2012.   18:19h

    Član od:
    23.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    da, propali su
    ajde, možda i nisu najgori, ali naslušao sam se loših priča o njima, od čestog pucanja (doduše, to je boljka i drugih vezova) do loše riješenog zaključavanja/podizanja pete.

    Ovi Salomon Guardian su razvijeni u suradnji s atomicom (identičan model Tracker) i čine se jako dobri ali (pre)teški
  • Objavljeno: 31. srpnja 2012.   07:33h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Naxo najgori, i propao?! Nisam znao da su propali... Zanimljivo, Davo Karničar ih koristi jer kaže da su mu se pokazali najbolji. I nude se u paketu sa ponudom njegovih modela Elanki.
    Doduše, ovi vezovi na Salomonu me podsjećaju i na Markerove turne, i to onaj slabiji model od Dukea...
  • Objavljeno: 30. srpnja 2012.   17:15h

    Član od:
    23.11.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Nije valjda Naxo, prema pričama 'zadovoljnih' korisnika uvjerljivo najgori turno vezovi :)
    A i propala je ta firma kolko ja znam.
    Ovi Salomon vezovi podsjećaju malo na Naxo zbog dvije uzdužne šipkice, ali Naxo ima dupli pivot na prednjem dijelu
  • Objavljeno: 30. srpnja 2012.   14:32h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Zanimljivo ovo sa vezom...Radi ga baš Salomon ili netko za njih? recimo Naxo.:)
    Sve više će biti takvih kompleta... K2 surađuje sa Markerom, imaju čak i kože sa svojim logom... Navodno i Fischer ide ka tome...

Prikazano 10 od 10 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 268868
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr