PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

20.06.2008.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Salomon Austria GmbH, info_cro@salomon-sports.com www.salomonsports.com

 

Salomon Crossmax W12 (08/09)

Salomon Crossmax na svoj je način obilježio prve sezone novog milenija. Je li moguće da vjerojatno najpopularnija ne-natjecateljska skija gubi bitku s nekim novim "klincima"?

Testirani model: 170 cm, r = 16,1 m
Sidecut: 115-69-98
Dostupne visine: 154, 162, 170, 178 cm

Sve od talijanskih Dolomita, preko Tirola i švicarskih Alpa, pa sve do francuskih prostranstava, do unazad tri-četiri godine na prste jedne ruke dalo se izbrojati znalce na ispeglanim stazama koji nisu pod nogama imali Salomon Crossmax. Danas je situacija nešto drugačija - na scenu su stupili neki novi "klinci" i ne samo da je Crossmax sve rjeđe viđan, već i cijela "cross generacija" skija svih proizvođača pomalo pada u drugi plan pred sve prisutnijim pipe&park te freeride skijama, koje od alternativnih polako prerastaju u mainstream klase. Ako pak niste pristalica ovakvih vratolomija, onda ćete zasigurno zaviriti u race klasu. Pod nogama nam se našao ovogodišnji Crossmax, koji kao da nam želi poručiti da je stigao u jesen svoje ere. Varamo li se?

Već sam pogled na skiju otkriva nam da se tu nešto promijenilo. Plohom više ne dominiraju primarne, svježe i snažne crvena, plava i žuta - novi je Crossmax obukao tamno ljubičasto/ crno ruho. U moru skija Crossmax se više ne izdvaja kao neki pandan drskim i brzim jurećim "automobilima", već postaje pomalo samozatajan, a ako ga ipak primijetite u prvi mah ćete vjerojatno pomisliti da je riječ o nekoj „ženskoj“ skiji, barem smo mi bili takvog dojma. Ipak, bolji pogled otkriva i jedan retro-90-ies computer-machine font, koji bi u kombinaciji s misterioznim crno-ljubičastim tonovima mogao privući iskonske ljubitelje trash dizajna i ponekog emotivca koji nikad neće prežaliti nestanak starih igraćih konzola "Street-fightera" i dolazak boljih grafičkih kartica.

No krenimo redom. Osnovni konstrukcijski sistem je i dalje monocoque, točnije Double Monocoque. Za one koji nisu pratili Salomon proteklih sezona, riječ je o sistemu u kojem mehaničke napore primarno podnosi vanjski (nei površinski, op.a.) sloj skije. Riječ Monocoque preuzeta je iz građevinarstva, gdje označuje sistem suprotan sistemu unutrašnjih nosača na koju se aplicira ne noseća oplata. Double dakako naglašava da je riječ o dvostrukoj nosećoj ljusci koja treba osiguravati još bolja mehanička svojstva. Jezgra je i dalje drvena, a za ekstra čvrstoću i laganost čitave konstrukcije tradicionalno je već zadužen karbon, odnosno karbonska vlakna. Kao i unazad nekoliko zadnjih sezona, skije s vezom povezuje provjereni Protrak system koji uz pomoć dvaju "ramena", što se pružaju ispred i iza veza, ima zadaću osigurati veću preciznost i snagu pritiska na rubnicima.

Performance ove skije generalno nisu loše, ali su u svakom slučaju ispod očekivanja za skiju takvog renomea i tradicije. Skija je fino vodljiva pri malim brzinama odnosno na blagim terenima gdje ćete moći vrlo precizno i s lakoćom odrađivati zavoje na rubnicima. S jednakom se lakoćom mogu izvoditi i zavoji većeg, gotovo veleslalomskog radijusa, ali i oni manji, u formi tzv. brzog vijuganja. Na strmijim terenima, međutim, počinju se javljati prvi znaci slabosti ovog trofejnog modela - skija ne uspijeva uzvratiti na pritisak što će boljim skijašima zasigurno donijeti razočarenje. Ono što posebno razočarava je slaba performansa pri velikim brzinama - nema onog poleta, drskosti i snage koja je pratila starije modele Crossmaxa, a time i njihove jahače. Na žalost konstatacija je sljedeća - skija jednostavno ne uspijeva podnijeti veće pritiske i akcelerirati skijaša pri izlasku iz zavoja, što će zasigurno očekivati njeni kupci.

Naravno, iz istih će razloga skijanje na dotičnoj biti dosta ležernije i manje naporno, što bi moglo privući ponekog starog znalca koji zna postaviti skiju na rubnike i voli nositi na sebi zvučno ime, ali je eto, stjecajem okolnosti možda već pomalo izišao iz forme. Sve u svemu, očekivanja su bila veća za jedno tako kultno ime. Možda ipak nije slučajno da je Salomon ove godine izišao sa samo jednim modelom Crossmaxa? Odgovor ćemo zasigurno saznati već iduće sezone.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 263034
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr