PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

27.07.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: Salomon Austria GmbH, info_cro@salomon-sports.com www.salomonsports.com  

Salomon Crossmax W12 (07/08)

Salomon je za novu sezonu pripremio pravog ratnika, kako ga od milja zovu. Promjene su vidljive, Francuzi očito ne spavaju...

Testirani model: 170 cm, r = 16.1 m
Sidecut: 115 - 69 - 98
Dostupne visine: 154, 162, 170, 178 cm

U odnosu na prošlu sezonu Salomon je učinio dosta promjena u cross klasi. Crossmax modeli ostali su zakinuti za model V12, koji je izbačen, te je ostao samo W12, najjači pripadnik skija za jurnjavu. Skija, koja je svoj status izborila ponajviše nastupima na popularnoj Saab Salomon Crossmax seriji natjecanja, ove godine dolazi s redizajniranom vanjštinom. Prošlogodišnji asimetrični dizajn skija, prilikom kojeg je svaka skija bila drugačije oslikana, zamijenio je dosta agresivan dizajn vatrenih boja, koje u kombinaciji s nakošenim slovima odaju dojam brzine i pokreta.

Spajanjem dvije crossmax linije dobilo se i na proširenju dostupnih visina, tako su sada u ponudi skije od 154 cm, pa sve do 178 cm visine. Promijenjena je i širina, koja je na vrhu povećana čak za 8 mm, dok je struk širi za milimetar, a rep za oko 6 mm. Time se svakako dobilo na stabilnosti i mirnoći, a koliko je radi toga skija izgubila na brzini i okretnosti, najbolje će moći svjedočiti oni koji su imali prilike voziti oba modela.

Promjenama ovdje nije kraj. Od ove godine u W12 se ugrađuje isključivo drvena jezgra, dok je postranični zid ojačan s dvostrukom izvedbom od fiberglasa. Skija je također ojačana i ugljičnim vlaknima, koja su se pobrinula za minimalno povećanje mase, uz istovremeno poboljšanje rezultata prilikom uvijanja.

Što to znači na stazi? Skija nas je oduševila ne pretjeranom masom, što je svakako pohvalno. Istovremeno, skija odiše odmjerenom tvrdoćom, prilikom koje niti najveće brzine nisu problem. Upravo najznačajnija razlika između race modela skija i cross modela, je ta što na vrlo malu štetu brzine, cross skija odiše puno većom okretnošću, te relativno lakim manevriranjem na malom prostoru. Te karakteristike su neophodne za trke na kojima je W12 u glavnoj ulozi.

Terenski skokovi iziskuju malo privikavanja, budući da na nogama ipak nije masivni natjecateljski model veće dužine, nego ipak skija koja lako dozvoli poniranje na repove, ako ne uđemo na skok pripremljeni. Brzi i dugi carving zavoji na ovoj skiji su hvale vrijedni i bit će odlično izvedeni, ako skijama upravlja imalo iskusniji skijaš solidne tehnike. Skija nakon dugo skijanja ne umara pretjerano, ali kondicija je potrebna!

Iako prvenstveno rađen za uređenu stazu i velike brzine W12 se odlično snalazi i pri manjim brzinama, te zavojima kraćeg radijusa. Istina, vrijeme odaziva je u tom slučaju dosta duže, ali borbe nema, Salomon se drži načela "pametniji popušta", te će bez puno opiranja odvesti kraće zavoje sasvim zadovoljavajuće, no ne prebrzo.

Na ledu se skija ponašala vrlo dobro. Ostali smo dojma da bi rubnici mogli biti malo tvrđi, no nećemo ovo uzeti za zlo. U dubokom snijegu Salomon naglo doživljava metamorfozu, te nam daje do znanja da smo ga odveli u za njega potpuno nepoznato okruženje. Ponovni izlaz na stazu dočekat ćemo s velikim olakšanjem.

Jasno je da je W12 punokrvna crosserica namijenjena isključivo za jurnjavu skijaša koji su je u stanju ukrotiti. Skija je brza, no odmjerenih karakteristika. Materijal djeluje iznimno dobro odabran i usklađen, te nećemo često biti svjedoci nervoznih kretnji ili katapultiranja iz zavoja. Skija brzinu drži konstantno i bez prevelikih oscilacija. Za sve skijaše koji carving skijaju s lakoćom, koji se ne plaše agresivnije vožnje, a prilikom odabira staza najčešće se drže uređenih strmijih padina, ova skija bi mogla biti jedan od izbora. Svakako ju treba uzeti u najuži krug.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245220
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr