PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

14.07.2008.      

Autor: Goran RazićUstupio: Salomon Austria GmbH,
info_cro@salomon-sports.com,
www.salomonsports.com
 

Salomon X-Wing Tornado Ti (08/09)

Iznimno uspješan model francuskog proizvođača po sistemu "za sve". U nazad nekoliko sezona X-Wing je pronašao svoje mjesto pod suncem. Geometrija prikladna svim terenima, odlična elastičnost i okretnost, glavni su aduti ove allmountain skije.

Testirani model: 178 cm, r = 16,2 m
Sidecut: 124-75-107
Dostupne visine: 154, 162, 170, 178 cm

Za sljedeću sezonu Salomon je pripremio čak sedam X-Wing modela. Od početnog 4, preko 6, 8, 10, Tornado, Tornado Ti i Fury. Kako tu ne bi bio kraj, Francuzi su se potrudili izvesti model Tornado s dvije varijante vezova. Jedna je s klasičnim Salomon Z14 vezovima, a druga s inačicom veza "LAB". U skiju je ugrađen čitav niz "novih/starih" tehnoloških rješenja. Tu je Puls Pad - svojevrsna amortizacija između rubnika i jezgre, kako bi absorbcija udaraca bila što bolja. P-tex 4000 - najfinija izrada i završna obrada klizne podloge, što rezultira odličnim kliznim svojstvima i prianjanju novo-nanesenog voska. Jezgra je kompletno izrađena od drveta (woodcore), te je radi dodatne tvrdoće obložena u sloj titanijuma. To je svakako veliki ponos Salomona, koji potencijalne kupce uvjerava u odlične vozne karakteristike i upijanje vibracija Monocoque izvedbe drvene jezgre skije.

Tornado dolazi s lijepo odmjerenim proporcijama. Širina struka od 75 mm jamči odlična svojstva na uređenim pistama, te dovoljno dobro ponašanje skije dok se nalazi na rubnicima. Već viđena tendencija većine proizvođača za što optimalnijom i univerzalnijom skijom, koja će podjednako dobro zadovoljavati na "svim" terenima, prisutna je i ovdje. Tornado, zahvaljujući svojim ipak ponešto širim dimenzijama, sa zadovoljstvom će izaći izvan uređenih staza te pokazati svu svoju raskoš, kako u mekanom "powder" snijegu, tako i na popodnevnoj bljuzgi.

Radijus od 16,2 m na dužini od 178 cm jamči veliku mirnoću u zavojima te blage reakcije prilikom svake promijene smjera. Nagle reakcije i korekcije smjera ovdje neće biti potrebne, jer skija unaprijed najavljuje svaki svoj potez. Isto tako, za sve one željnije mekanijeg popodnevnog snijega ili poneke offpiste avanture, svakako preporučamo visinu ne manju od 170 cm. Razlozi su vjerojatno jasni. Na nižim varijantama radijusi idu čak i ispod 11,4 m, što se teško može staviti u istu rečenicu s riječi "allmountain".

Iako smo testirali najduži model iz X-Wing game, te iako skija ima pozamašne dimenzije, niti u jednom trenutku nismo dobili dojam pretjerane snage, težine ili bilo koje karakteristike primjerenije za race liniju, nego za ovu svestranu krstaricu. Skija je vrlo uglađena, mirnih reakcija na svaku skijaševu naredbu, te odličnog balansa, što se najbolje osjeti u dubljem snijegu.

Direktni konkurenti Tornadu zasigurno su Atomicov Nomad, Rossignolov Zenith, Elanov Magfire, ili pak novi Fischerov Fuse. Skije za sve uvjete, sve tipove snijega i za većinu skijaša. Je li to zaista izvedivo ili je to samo projekt marketinških odijela ovih skijaških velikana? Odgovor pronađite sami, no skijanje na Tornadu pravi je užitak, iza toga stojimo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 286754
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr