PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

02.10.2008.      

Autor: Tomislav Matošin 

Salomon tehnologije 08/09

Salomon nastavlja s eksploatacijom već provjerenih tehnologija….

Iako smo očekivali da će Salomon, nakon preuzimanja od Amer Sportsa, grupacije u kojoj se nalazi i Atomic krenuti s razvojem novih tehnologija to se još nije dogodilo. U modele skija namijenjene za sezonu 08/09 implementirane su već iskorištene iako dorađene tehnologije korištene u prošlosezonskim modelima.

salomon monocoqueMonocoque označava način izgradnje oplate skija od jednog dijela odnosno sloja. Time se osigurava izravniji prijenos energije na rubove čime se postiže bolja upravljivost. Neki modeli su građeni s Double Monocoque oplatom, odnosno s dvostrukim slojem, dok natjecateljski i viši modeli imaju 3D Race/Sport Monocoque oplatu. Kod tih modela oplata je povišena odnosno dodatno ojačana kako bi se dobilo na čvrstoći te time se osigurava bolji kontakt s podlogom. Ispod oplate nalazi se jezgra koja može biti potpuno drvena (Full Woodcore) što je karakteristika jačih te natjecateljskih modela. Takva jezgra osigurava stabilnost te smanjene vibracije. Početnički modeli imaju jezgru u slojevima (Composite Core) koja je građena od lakših sintetičkih materijala kako bi se dobila što manja masa te omogućila lakšu upravljivost. Ostali modeli su građeni kombinacijom umjetnih materijala i drva (Woodcore), dok su neki rađeni također u slojevima no ojačani titanom (Titanium) ili ugljikom (Carbon) kako bi se dobilo na čvrstoći uz što manju masu.

salomon pulse padPulse Pad označava sistem pri kojem su na određenim mjestima duž rubova skije umetnuti slojevi gume kako bi se smanjile vibracije te omogućio što bolji kontakt rubova s podlogom. Kod nekih modela rubovi su dodatno pojačani (Total Edge Reinforcement) sintetičkim vlaknima također radi bolje kontakta s podlogom te trajnosti samih rubnika.

All mountain skije imaju oznake koje označavaju širinu struka na osnovu čega proizvođač preporučuje omjere pogodnosti modela za stazu odnosno off-piste. S(mall) Chasis ima struk širine 70 mm uz preporuke 80% za stazu te 20% za skijanje izvan uređenih staza, dok su ostale oznake i omjeri; M – 72 mm (70% - 30%), L – 75 mm (70% - 30%), XL – 85 mm (50% - 50%).

Salomonov koncept integracije vezova i skije Smartrak i Protrak omogućuje kontrolu savijanja skija te jednolik prijenos snage na rubnike. Smartrak Control, Smartrak Grip Plus i Powertrak su varijacije prvobitnog sistema dok Steering Plate označava povišenu platu ispod veza kako bi se dobilo na boljoj upravljivosti te manjem utrošku energije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4720129
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr