PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

22.11.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Salomon tehnologija 07/08

Optimizacija provjerenih tehnologija i kod Salomona je bila misao vodilja pri konstrukciji skija u sezoni 2007/08.

Iako pod kapom Amer Sportsa, koncerna koji pod sobom drži i jaki austrijski Atomic, čini se da Salomon nastavlja razvijati vlastite tehnologije izrade skija. Za sezonu 2007/08 okosnicu čini poznata Monocoque konstrukcija dorađena s nekoliko noviteta.

 

salomon pulse padPod Monocoque oznakom skriva se način izrade vanjske oplate skije iz jednog dijela. To osigurava bolji kontakt skije sa podlogom i izravniji prijenos snage, a razlikuju se izvedbe kod kojih je korišten magnezij (za race modele skija) ili kompozitni materijali (freeride modeli). Ispod ovog pokrova nalazi se jezgra, izrađena iz čistog drveta kod beskompromisnih natjecateljskih modela. Donatjecateljski modeli u sebi nose drvenu jezgru obloženu umjetnim materijalom zaduženim za redukciju vibracija, tzv. Isocell drvena jezgra. Sličan je princip gradnje jezgre i kod ženskih skija, s time da su u drvetu ostavljene šupljine kako bi cijela skija bila što lakša. Za rekreativne modele se ne koristi drvo, već isključivo umjetni pjenasti materijali pod oznakom Isocell complex. Naravno da shodno izostanku drvene jezgre od takvih skija ne treba tražiti top performanse.

 

Uzduž rubova skija provučen je sloj materijala s termoplastičnim odzivom čija je zadaća dvojaka: treba smanjiti vibracije te osigurati ravnomjeran kontakt skije u zavoju sa podlogom. Koncept je poznat pod nazivom Pulse Pad.

 

salomon spaceframeSpaceframe standard definira doziranje prikladnih materijala na pojedinim dijelovima skije. Ovisno o namjeni skije, optimizira se količina drva, metala ili polimera na kritičnim dijelovima skije kako bi ona pružala što bolje performanse. Uz ovo ide i Hybrid tehnologija koja označava način postavljanja stakloplastičnih vlakana na vrhu ili repu skije. Tehnologija je korištena kod izrade ovosezonske nove linije skija pod imenom Aero namijenjene čistom carvingu. Dijagonalno ukrštena vlakna ispred veza do vrha skije trebala bi osigurati mirno započinjanje zavoja, čvrst kontakt s podlogom i stabilnost u zavoju. Uzdužno položena vlakna na repu skije daju "mekoću" i upravljivost skiji pri izlasku iz zavoja. Allmountain modeli, slično kao i kod konkurencije, izvedeni su s naglašenim sidecutom (X-overshaped sidecut) i debljim strukom što bi im trebalo osigurati uporabljivost i na stazi i pored nje.

 

Koncept integracije vezova sa skijom naziva se Protrak i evolucija je poznatog Smartraka. Dvostruka ramena pružaju se ispred i pozadi veza te omogućuju skijašu da kontrolira savijanje skije i prijenos snage na rubnike. Na ženskim su modelima skija vezovi pomaknuti za 8 mm unaprijed što će skijašicama omogućiti veću dozu stabilnosti i sigurnosti na skijama. Uz to, francuski je proizvođač za njih pripremio i titanske sklopove veza, lakše za 20-ak posto od konkurentskih muških. Sve to prati i dizajn razvijen za nježniji dio skijaške populacije.

 

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 7891
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr