MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

11.03.2004.      

Autor: Tomislav Muhvić 

Gorski kotar – Delnice

Poznati naziv koji se koristi za Gorski kotar je Zeleno srce Hrvatske i to s punim pravom: bogatstvo zelenila i šuma, jezera, izvora i Nacionalni park Risnjak, a sve u krugu od četrdesetak km.

Grad Delnice predstavlja zemljopisno, gospodarsko i administrativno središte Gorskog kotara. Nalazi se na 730m nadmorske visine u kotlini okruženoj s tri vrha: Petehovcem, Drgomljem i Japlenškim vrhom.

Udaljenost od županijskog središta - Rijeke, iznosi samo četrdesetak km, a od Zagreba 130 km. Izgradnjom autoceste Zagreb – Rijeka, Delnice su, kao i cijeli Gorski kotar, postale pristupačne cijeloj Hrvatskoj. Pogodnosti i mogućnosti tog kraja iznimno su velike, ali, na žalost, jako slabo iskorištene.

Od smještajnih kapaciteta na raspolaganju je novootvoreni hotel Risnjak, zatim motel Lovački dom te nekoliko privatnih kuća od kojih valja spomenuti Planinarski dom Galeriju.

Potencijali razvoja ljetnog i zimskog turizma iznimno su veliki, ali neiskorišteni. Ljeti, samo 45 km dalje od mora gdje temperature prelaze 30 C, možete uživati na svježem zraku na ugodnih 25 C bez sparine. To posebno cijene srčani bolesnici i starije osobe.

Sportske ekipe imaju izvrsne mogućnosti treninga. Na raspolaganju im je sportska dvorana sa bazenom, reflektorima osvijetljeno nogometno i košarkaško igralište, te dva teniska terena. Ne treba ni spominjati mogućnosti kondicijskih treninga koje pružaju šumske staze i putevi. Uvjeti za razvoj brdskog biciklizma su fantastični.

Skijalište Petehovac
Nekad je na Petehovcu, vrhu iznad Delnica, koji seže do 1100m, postojala jednosjedežnica i planinarski dom. Od vrha su vodile dvije staze sa visinskom razlikom od 300m. Planinarski dom je obnovljen, nudi 12 soba u kategoriji 3 zvjezdice i postavljena je vučnica te uređena staza. U planu je i obnova nekadašnje sjedežnice i spomenute dvije staze.

Danas, svi mi odlazimo u Austriju i Sloveniju, a autocestom bi za 1h bili na skijanju u Gorskom kotaru.

U Delnicama je 1962. godine održan "Cup Kurikkala" koji je bio nekadašnja preteča Svjetskog skijaškog kupa. Treba spomenuti i jedinu skijašku skakaonicu (zadnja slika) u Hrvatskoj, na kojoj su također održana mnoga natjecanja, a koja danas također nije u uporabnom stanju.

Delnice su, prema nekim starijim izvorima, prosječno godišnje imale oko 110 dana snijega. Taj prosjek je danas manji zbog nekoliko faktora: izgradnje naftovoda, umjetnog Lokvarskog jezera i, nedavno, izgradnje autoceste Zagreb - Rijeka. U ovom slučaju mala udaljenost od mora predstavlja problem, no to ljeti postaje prednost.

Zimi je to nedostatak jer topli zrak vrlo brzo prodire kroz razrijeđene šume i donosi jugo, što pak otapa snijeg. Usprkos tome, pogodnosti za razvoj skijaškog turizma i dalje su mnogo veće od nedostataka, a problem mogućeg nedostatka snijega danas nadoknađuju topovi i ostala mehanizacija.

Samo 14km udaljena od Delnica nalazi se rijeka Kupa koja ljeti pruža poseban užitak kupanja i osvježenja u vrućim ljetnim danima. Nacionalni park Risnjak udaljen je samo dvanaestak km autom, a nakon toga počinje pješačenje do vrha sa kojeg se, za vedrih dana, pruža fantastičan pogled sve do Italije. Ne smijem zaboraviti izvor rijeke Kupe, također u neposrednoj blizini, koji oduševljava snagom vode koja izlazi iz zemlje, te ljepotom boje.

Na kraju, svim putnicima poručujem da tijekom putovanja kroz Gorski kotar odvoje malo vremena za prolazak kroz Delnice. Zaustavite se, odmorite dušu i nahranite tijelo svježim zrakom, pružite očima ugodu u zelenoj boji naših šuma; prekrasan krajolik koji treba čuvati, ali ne tako sebično kao do sada. Treba omogućiti svima da ga vide i u njemu uživaju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 39966
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr