MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

26.05.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Ekspedicija Hintertux 2009.

Šestu godinu zaredom zaljubljenici u snježne radosti krenuli su put vječnog snijega i leda na samom pragu ljeta.

Kako se već uvriježilo prijašnjih godina, kraj svibnja označava vrijeme kada čitatelji i prijatelji Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr zatvaraju skijašku sezonu. Tako je bilo i ove godine, kada je grupa skijaša krenula na put i zamijenila hrvatske vrućine vječnim snijegom i ledom na ledenjaku Hintertux u Austriji.

-.-Skijanje.hr-.-Program ovogodišnjeg izleta na skijalište koje je otvoreno 365 dana u godini podrazumijevao je četiri dana skijanja, mogućnost testiranja nekog od 52 modela skija za narednu sezonu, skijanje uz hrvatske učitelje i demonstratore skijanje, promatranje treninga hrvatske reprezentacije uz nezaobilazno opuštanje i druženje u večernjim, ponekad i jutarnjim satima. Prošlogodišnji rekord od 55 članova "ekspedicije" ipak nije oboren, recesija je očigledno "srezala" i broj prisutnih te se u zadano vrijeme na ledenjaku zateklo tridesetak dobro raspoloženih skijaša.

Vrijeme nas je i ove godine poslužilo, tek je u dva jutra kiša pokušala zaprijetiti. Tko je bio pronicljiv, iskoristio je kratki jutarnji pljusak za razbuđivanje kavom u restoranu da bi ubrzo suh izašao na stazu. Većina ipak nije imala strpljenja te je skijala po mješavini kiše i snijega na vrhu ledenjaka, praćena začuđenim pogledima reprezentativaca: "Ja znam zašto moram biti ovdje, ali vi…?!", dolazili su slični komentari od hrvatskih reprezentativaca. Različiti snježni uvjeti tokom dana pružili su dobru podlogu za isprobavanje različitih vrsta skija, od rekreativnih do natjecateljskih; od onih za stazu do onih za dubok snijeg, a koje su osigurali Atomic, Elan, Fischer, Head, K2, Rossignol, Salomon, Stoeckli i Vist. Mnogi su se i "zaletjeli" u procjeni svojih skijaških mogućnosti pa je po prvom spustu na odabranim skijama bilo i komentara poput: "Za okrenut' ovu skiju treba nosač aviona!" i sl.

-.--.-HintertuxKako i priliči snježnim aktivnostima, nakon reda sporta, uslijedio bi red glazbe. Roštilj na kojem je u petak navečer zacvrčalo meso odmah je privukao izgladnjele skijaše. A čim se miris proširio dolinom, pred kućom se stvorilo i nekoliko vozila s Croski oznakama. "Work hard, party harder" kovanica vrijedi očigledno za sve skijaše, bili rekreativci ili profesionalci. 10-ak kilograma mesa planulo je u roku "keks", a provod je nastavljen u lokalnom disco klubu, gdje se nisu štedjela grla i noge do kasnih noćnih sati.

Inspirirani životnim stilom Bodea Millera, dobar dio prisutnih se nakon (pre)kratkog sna dao u jurcanje postavljenom veleslalomskom stazom kojom su domalo skijali skijaški reprezentativci. Dogovor kako će nam reprezentativci ustupiti svoju veleslaom stazu pao je tijekom noći i pokazao se kao pravi potez. Ovom prilikom zahvaljujemo postavljačima! Bila je to zabava, ako ne za one koji su padali, onda barem za profesionalce koji su uživali gledajući pokušaje amatera. Nije izostalo niti redovito godišnje kolo nogometne lige koja se igra na Hintertuxu. Travnjak, brižno pripremljen trudom stada krava, pokazao se premalim za nogometne zvijezde navikle na svjetla velikih pozornica. Stoga je i lopta znala često izaći izvan granica terena, pravo u ledenu vodu glečerskog potoka. Krajnji rezultat odabranih selekcija "sjevera" i "juga" Hrvatske bio je miroljubivih 1:1 u odigranim utakmicama.

-.-Skijanje.hr-.-Kraj druženja je došao prebrzo. Nakon četiri dana trebalo je opet ukrcati pozamašan kontingent skija u vozila, pozdraviti se s novim/starim prijateljima i zakazati sastanak sljedeće godine u isto vrijeme na istom mjestu. Dotad, čitajte recenzije modela skija za narednu sezonu koje će izlaziti na Skijanje.hr u predstojećem periodu.

Zahvalimo za kraj i svima koji su pomogli u organizaciji izleta: od gore spomenutih zastupnika skijaške opreme, Oktal Pharmi za Avene kozmetiku i Propolki pastile, Elanu i Holmenkolu za darovane sitnice skijašima, upravi skijališta i turističkoj zajednici Hintertuxa, vlasnicima apartmanske kuće Ausserbrente te Hrvatskom skijaškom savezu, svim sponzorima i skijašima koji su ponovo bili odlično društvo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 265645
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr