MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

24.10.2004.      

Autor: Goran RazićMatija Kralj 

Mölltaler glečer - podzemnim vlakom do snijega

Kada je o Mölltaler glečeru riječ, već sami dolazak na glečer jedinstveni je doživljaj. Naime, do samog srca skijališta se stiže podzemnim vlakom.

"Gletscher Express" podzemni vlak najduži je takav infrastrukturni žični sustav na svijetu, te posjetitelje za samo 8 minuta dovozi na skijanje.

"Gletscher Express" na Mölltaler glečeru otvoren je u listopadu 1997. godine, a startni signal za izgradnju ovog podzemnog sustava dan je u listopadu 1995. Radovi na žičnoj infrastrukturi u tunelu završili su u ožujku 1997., dakle za manje od godinu i pol dana nakon starta gradnje. Ovaj vlak vozi dvosmjerno, a podzemna infrastruktura žica ne razlikuje se bitno niti po dužini niti po mogućnostima od uobičajene podzemne željeznice.

Dva ovakva "Gletscher Express" vlaka sadrže zajedno kapacitet prevoženja od 236 osoba svaki. U jednom satu ovim je 4.718 metara dugim infrastrukturnim proizvodom moguće prevesti ukupno i do 1.600 osoba. Vlak postiže brzinu od 12 m/sec (43km/h).

Konstrukcija samog podzemnog vlaka ima ujedno i prilično pozitivni utjecaj na okolinu. Pokreće ga električna energija, tako da ne zagađuje okoliš, a smanjuje i broj automobila koji bi inače bio neizbježan za barem 300 do 500 dnevno, čime se još i dodatno čuva nezagađenost alpskog pejsaža.
Uvođenjem "Gletscher Expressa" profitirala je čitava regija Gornje Koruške. Otvoren je, na primjer, hotel za mlađu populaciju kapaciteta 160 kreveta, mnogi su se turistički objekti proširili, a dva hotela u Obervellachu bilo je moguće iznova otvoriti.

Uz to, razvoj uređenja novih, "Gletscher Expressom" sada dostupnijih, skijaških staza donio je cjelogodišnji posao za 100 ljudi. Utjecaji uvođenja "Gletscher Expressa" osjetili su se tako, dakle, i ne samo u Koruškoj, nego i u Istočnom Tirolu, te Gasteiner dolini...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 287084
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr