MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

25.10.2004.      

Autor: Goran RazićMatija Kralj 

U najkraćim crtama predstavljamo Vam zemlju, te nudimo pregled servisnih informacija koje bi Vam u slučaju posjeta ovoj zemlji mogle zatrebati.

Podaci su utemeljeni na austrijskoj nacionalnoj brošuri objavljenoj u ožujku 2003. godine, tako da Vas molimo da u obzir uzmete i sve moguće promjene koje su eventualno nakon ovog nadnevka uslijedile...

Od glečera do dubokih razina, od planinarenja pa sve do ekstremnih planinskih uspona, od plivanja pa sve do canyoninga, od letova zmajem pa sve do ljetnog skijanja, i uz sve to mnoštvo tragova umjetnosti i kulture svih povijesnih razdoblja – samo 83 854 km kvadratnih malena površina Austrije posjetiteljima nudi čitavo mnoštvo atrakcija koje uistinu vrijedi vidjeti i doživjeti.

Političku cjelinu gradi 9 saveznih pokrajina (Bundesländer), koje su u svojoj pejsažnoj i kulturološkoj pojavnosti uistinu prilično različite. Beč, kao metropola prepuna tradicije, nudi i čitavo mnoštvo modernih, budućnosti orijentiranih arhitektonskih tvorevina, živ svakodnevni životni ritam, kao i čitav niz prvorazrednih kulturnih događanja.

Sasvim na istoku zemlje nalazi se Burgenland (Gradišće), sa svojim brojnim ravnicama koje okružuju Neusiedler See (Neusiedler jezero), jedino stepsko srednjeeuropsko jezero, a ujedno i nacionalni park, koje čuva uistinu raznovrsnu ponudu ptičjeg svijeta.

Niederösterreich (Donja Austrija), regija koja omeđuje Beč, na istoku je brežuljkasta regija vinara, a na sjeveru oaza šuma. Pejsažni highlight ovdje je Wachau, romantična dunavska dolina, smještena između baroknih dvoraca Melk i Göttweig.

Steiermark (Štajerska), zbog bogatstva šumske ponude nazivana još i "Grüne Mark" ("zelena marka"), nudi posjetitelju niz vinograda i brežuljaka, a na sjeveru zapanjujući planinski svijet. Ovdje se nalazi i Salzkammergut – jedno od najprivlačnijih područja Austrije. Dio ovog prekrasnog pejsaža pripada i Gornjoj Austriji, gdje kombinacija prirode, termalnih voda i bogate kulturne ponude nudi nezaboravljive mogućnosti odmora. Na jugu posjetitelje privlači Kärnten (Koruška), sa svojom ponudom jezera za kupanje (Wörther See, Ossiacher See, Millstätter See, na primjer).

Nacionalni park Hohe Tauern povezuje Korušku s pokrajinom Salzburg, čiji je istoimeni glavni grad u svjetskim razmjerima sinonim za bogat glazbeni život. Tirol, tradicijom vrlo bogata pokrajina, sastavljena od planinskih masiva, pravi je mali "El Dorado" za sve planinare.

U Vorarlbergu, najzapadnijoj saveznoj pokrajini Austrije, prisutan je prijelaz iz svijeta glečera prema ravnicama doline Rajne. Na jezerskoj bini čuvenog Bodenseea svake se godine održava tradicionalni i jedan od najvažnijih svjetskih opernih festivala – Die Bregenzer Festspiele (Bregenške Svečane Igre).

Planinski svijet
Planine se u Austriji uistinu predstavljaju u svoj svojoj raskoši. Pejsaži kao iz bajke, brojne planinarske rute, brojni planinski usponi – lokacije idealne kao spoj užitka, sporta i ljubavi prema avanturama...

Vode
Da li jezera za kupanje vrhunske čistoće vode, da li planinski izvori ili vodopadi – "vode" su u Austriji neposredni i raznovrsni doživljaj...

Wellness
Termalni izvori kao izvor bogatih užitaka...

Kuhinja
Crveno-bijelo-crvenu ponudu jela moguće je očitati kao djelić kulturološke povijesti Austrije. Gotov niti jedna druga kuhinja svijeta nije bogata tolikim raznovrsnim utjecajima kao austrijska. Pričati o nekakvoj jedinstvenoj "austrijskoj kuhinji" bilo bi naprosto prejednostavno, jer svaka savezna pokrajina unutar Austrije posjeduje čitav niz svojih vlastitih specijaliteta.

Kultura
U crkvama i dvorcima, u muzejima i koncertnim dvoranama krije se prebogata kulturna ponuda Austrije. Svaka savezna pokrajina nudi čitav niz događanja, a nabrajanje kojim bi se sada na ovom mjestu počelo uistinu gotovo da i ne bi imalo kraja...

Odredbe o ulasku u Austriju
Na granicama sa zemljama EU-a nema kontrole na državnim granicama Austrije. Važeći dokumenti za ulaz u zemlju potrebni su, unatoč tome, kako građanima EU-a, tako i državljanima koji dolaze iz zemalja nečlanica ove organzacije. Za državljane Švicarske dovoljna je i osobna iskaznica. Djeca moraju biti ubilježena u putovnicama roditelja.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 279404
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr