MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

01.10.2004.      

Autor: Željko MihalićPhoto: arhiva www.parquedenievemadrid.es 

Hale za skijanje

Ono što nekima zvuči kao nedostižan san, drugima je nadohvat ruke. Iako je tužna čitava situacija u kojoj se moramo brinuti za budućnost snježnog pokrova, ipak ideja o skijanju kroz cijelu godinu i ne zvuči tako loše.

Ako pomislite da skijanje u nekoj hali nije niti približno dobro kao skijanje na svježem planinskom zraku, složit ću se s vama i bez imalo zadrške. No, što raditi kao svježi planinski zrak i nije toliko svjež i temperature prijeđu i 20 Celzijusa?

Ako živite u razvijenoj i bogatoj zemlji, koja nema glečera ili su pak isti jako udaljeni, nema problema, skijajte u dvoranama sa finim pršićem i klimatizacijom pod najstrožom kontrolom.

U svijetu postoji 20 dvorana za skijanje (www.skiresorts.de) od kojih je najveća Alpincentar Botttrop u blizini Dortmunda u Njemačkoj. No po Europi ih ima mnogo, ali i po Japanu, Australiji,čak i u Kini u Šangaju te Indoneziji.

Ideja je očito potekla od pravih fanatika poput vaših urednika. Skije takvih istinskih fanatika na taj način izbjegavaju žalosnu fazu konzervacije prestankom sezone.

Jasno je da su hale ovog tipa ipak ograničene duljinom i da se ne mogu očekivati kilometarski duge staze, ali tko bi za to mario početkom srpnja kad se temperature popnu i preko 30 stupnjeva?

Znam da postoji studija za izgradnju takvog centra na Sljemenu, no takvo je zdanje, nažalost izvan naših ekonomskih kapaciteta i bojim se da je to za hrvatske pojmove san na razini teleporta ili holodeka (nadam se da ćete mi oprostiti ove SF paralele, op.a.).

Istina je da nedostaje onaj mali faktor nepredvidljivosti prirode i promjenjivih uvjeta, te raznolike konfiguracije, umjetna rasvjeta, sve bih to osobno prebolio za desetak dana pravog ljetnog skijanja. Takva hipotetička situacija u kojoj ne moramo u rujnu i listopadu s nestrpljenjem očekivati prve pahuljice na vrhovima zvuči zaista primamljivo, zar ne?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 273582
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr