PROIZVOĐAČI

»

ELAN

29.05.2014.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Amphibio 12 (14/15)

Stepenicu ispod najjače 14-ice, Amphibio 12 je model vrijedan pozornosti ambicioznijeg rekreativca.

Testirani model: 168 cm, r = 14.1 m
Sidecut: 125-74-104
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm


Elanova tvornica je ove godine na godišnji test Skijanje.hr-a poslala model Amphibio 12, nakon što smo se nekoliko godina družili sa "starijim bratom" Amphibio 14. Dobrodošla promjena, u prvom redu da se uvjerimo što može za stupanj olakšani model u odnosu na perjanicu klase.

Amphibio je Elanova klasa rekreativnih skija za uređene staze koju diči već prepoznatljiv dizajn što ga potpisuje Porsche studio. S tehnološke strane, imponira Elanovo stalno propitivanje novih rješenja pa tako ove skije dolaze u paru, kao lijeva i desna. Razlog je u različitoj geometriji budući da svaka skija ima odignut vanjski rubnik (rocker) i ravan, tradicionalni unutarnji rubnik (camber). Takva konstrukcija omogućuje dobro držanje i puni kontakt s podlogom preko ravnog unutarnjeg rubnika donje skije na padini, dok odignuti vanjski rubnik gornje skije omogućuje lakši ulazak u naredni zavoj. Wavflex tehnologiju, nakon niza godina primjene, suvišno je posebno predstavljati.

Iščitavajući katalog slovenskog proizvođača jedina razlika koja se dade zamijetiti između 14-ice i 12-ice je u jednom sloju titanove legure manje kod testiranog modela. To bi trebalo značiti nešto lakšu skiju koja će pružiti manji otpor na uvijanje.

Kod Amphibia 12 skijaši će cijeniti lagan ulazak u zavoj, postojanost tijekom skijanja i osjećaj sigurnosti dok se izvode bilo uži, bilo širi zavoji. Užitak je skiju postaviti na rubnik i nanizati brze zavoje niz uređenu stazu. Uvijanje nešto olakšane konstrukcije u odnosu na 14-icu za većinu će skijaša biti praktičko neprimjetno, dok će s druge strane profitirati na račun lakšeg skijanja. Samo će korpulentniji skijaši te oni s izrazitim sportskim aspiracijama morati razmisliti o stepenicu višem modelu.

Amphibio 12 ne pokazuje manjkavosti niti pri prelasku smrznutih "stepenica" na jutarnjoj stazi, ali niti poslijepodne kada se stvore nakupine mekanog i mokrog snijega. Ipak, za veću svestranost na i pored staze bolje je odabrati neki od Amphibio modela sa širim strukom.

Tko nije spreman na angažirano cjelodnevno skijanje na Amphibio 14, ili je laganiji rekreativac s i dalje vrlo dobrom tjelesnom spremom, može spokojno u uži odabir staviti Elan Amphibio 12. Skija je mirna, poslušna, ali i dalje ima sasvim dovoljno sportskog "špirita" da ne razočara i ambicioznije rekreativce.

 

-.-Goran Razić-.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 261535
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr