PROIZVOĐAČI

»

ELAN

17.07.2009.      

Autor: Goran RazićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan SLX WF Fusion (09/10)

Elanov prepoznatljiv miris i nepromijenjen izgled glavne su karakteristike novog/starog slalomaša za sezonu 09/10. Elanove skije općeprihvaćene su na našem tržištu te ih veliki broj poklonika kupuje bez prevelikog razmišljanja. To nikako nije slučajno.

Testirani model: 165 cm, r = 12,9 m
Sidecut: 116-66-104
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165, 170 cm

-.-Skijanje.hr-.-Elan SLX WF Fusion
slalomski je predstavnik nove generacije Elanovih skija, koja je krenula među kupce još pred godinu dana. Waveflex tehnologija, koja je prošle godine uvedena i u natjecateljsku klasu, namijenjenu širokoj publici, od ove godine je prisutna i u Elanovoj FIS World Cup seriji skija. Zanimljiv vanjski dizajn, atraktivan izgled "valova" te vjerojatno nešto bolje torzijske karakteristike bile su glavna nit vodilja za zadržavanje Elanovog "kursa" s waveflexom.

-.-Skijanje.hr-.-Vanjski prepoznatljiv dizajn s dominantno zeleno-crnim tonovima te bijelom i crvenom bojom označava jasan vizualni identitet Elana u posljednjih nekoliko godina. Najjači dućanski slalom predstavnik obdaren je natjecateljskim RST postraničnim zidom, već spomenutim waveflexom te je sačinjen kompletno od drvene jezgre s dvostrukim titanskim ojačanjem. Upravo to je glavni razlog snage i čvrstoće ovog modela. U usporedbi sa slabijim SL modelom, koji ima jednostruko titansko ojačanje i "slabiju" drvenu jezgru, SLX puca od snage, no i dalje je vrlo pitom i poslušan.

Tradicija "poslušnosti" Elanovih slalom modela ponovo je glavni adut SLX-a. Skija je izrazito ugodna i poslušna pri pravocrtnoj vožnji i vožnji širim zavojima, dok prilikom brzog vijuganja odaje dojam sigurnosti i snage, no u razumnim okvirima kakve bi mogao priželjkivati prosječan sportski nastrojen rekreativac.

Rubnici su postojani, te cijeli dan skijanja na tvrđoj stazi nije velik problem za ovog slalomaša. Iako se legure rubnika razlikuju od skije do skije i od modela do modela, možemo reći da u Elanu rade solidan posao. Na skali od 1 do 5 ocjena bi bila -4.

Ono što nas je ugodno iznenadilo i donijelo onaj jezičac na vagi bila je brzina promjene smjera i okretnost. Ako ste navikli na sporije i umornije skije, ova bi vas mogla (ne)ugodno iznenaditi. U usporedbi sa ostalim slalom modelima Elan nije nimalo van (ne)dozvoljenih parametara, čak naprotiv, ali brzina reakcije je na zavidnom nivou. Okretanje s rubnika na rubnik, nadoknađivanje izgubljene brzine pojačanim opterećenjem gornje skije prilikom slalom vožnje, ovu skiju svrstavaju u vrlo visok rang i u grupu skija koje traže akciju.

Velika prednost Elanovog slalom modela je i njegova smanjena težina. "Valovi", koji bi trebali doprinijeti manjem uvijanju skije zaslužni su i za redukciju mase. Rezultat svega je skija odmjerene mase i zadovoljavajuće tvrdoće.

-.-Skijanje.hr-.-Dubok snijeg, hupseri i mekani proljetni uvjeti mogli bi zamarati većinu slabo utreniranih kvadricepsa. No u usporedbi s nekim drugim modelima istog ranga, Elan je napravio dobar posao. Upravo gore navedena smanjena masa zaslužna je za ipak malo veći komfor u malo drugačijim uvjetima nego što ova skija preferira. Stoga, ako ste imalo utrenirani i vladate znanjima naprednih skijaških tehnika, na Elanu ćete moći gotovo sve.

Riječ je o skiji za odlične rekreativce s dugim skijaškim stažom. Skijaše koji vladaju kratkim zavojima, u potpunosti skijaju na rubnicima, a kratki zavoji na strmim stazama su nešto što im ne pričinjava muku. Na takvim nogama Elan SLX će dati maksimum, a njegove glavne prednosti - elastičnost, relativno mala masa i okretnost će doći do punog izražaja. Kod takvog rezimea ne čudi što u Elanu nisu išli u radikalne zahvate na ovogodišnjem SLX-u.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 155402
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr