PROIZVOĐAČI

»

ELAN

31.05.2010.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Waveflex 14 (10/11)

Novo ime starog poznanika s nepromijenjenim kvalitetama.

Testirani model: 168 cm, r = 10-16 m
Sidecut: 123 - 72 - 105
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm

-.--.-Sukladno novoj Elanovoj nomenklaturi, pod noge nam je na test došao stari znanac s novim imenom. Prošlogodišnji Speedwave 14 sada se zove Waveflex 14, no sve osim imena i vanjskog dizajna ostalo je jednako dobro kao i na prethodniku.

Speedwave je otišao u povijest, a serija sada nosi naziv prema tehnologiji oko koje je sazdana skija. Podsjetimo, iza Waveflex oznake se skriva valovita struktura skije koja je zaslužna za smanjenje mase uz odličan odnos longitudinalne savitljivosti i torzijske krutosti, dviju "nepomirljivih" zahtjeva koji se stavljaju pred skiju. Uz to, testirani model krase okomiti postranični zidovi, drvena jezgra, dvostruki sloj titana te integrirani Fusion 12.0 vezovi. Waveflex 14 se nalazi na vrhu serije (8, 10, 12 i 14) od četiri skije namijenjene uređenim stazama. Dizajn vanjštine je tek neznatno modificiran u odnosu na prošlogodišnji model. Na prvi je pogled teško otkriti razliku, pogotovo zato što su zadržani prepoznatljivi i moderni bijelo-zeleni tonovi boje. U prilog inovativnosti dizajna i konstrukcije govori i niz nagrada što ih Elan već nekoliko godina žanje na temelju Waveflex skija. Posljednja, šesta u nizu, je Plus X Award dodijeljena ove godine.

Waveflex je zamišljen kao skija za brzo carvanje uređenim stazama i to za dobro tjelesno pripremljene rekreativce s određenim skijaškim stažom. Nažalost, uvjeti za vrijeme testiranja nisu išli u prilog skiji. Ledenjačko skijalište je u rano proljeće zadesila omanja mećava koja je na staze nanijela lijep sloj mekanog pršića. Ništa zato! I u takvim se uvjetima 14-ica pokazala kao odlična skija. Struk od 72 mm nije predstavljao veći problem u mekanijem snijegu, no, naravno, prave izlete u ozbiljan "dubač" treba izbjegavati. Tamo skija jednostavno nema dovoljnu površinu da bi bila konkurentna all-round ili freeride modelima.

Postavljanje na rubnike je lako, a skija intuitivno kreće u zavoj. Svejedno da li su uži ili širi, sve ih apsolvira s jednakom lakoćom. Tu činjenicu je Elan naglasio i malom marketinškom dosjetkom po kojoj je radijus skije "negdje između" 10 i 16 m. Jednom na rubnicima, Waveflex 14 klizi kao na šinama, a posebno raduje impuls energije pri izlasku iz zavoja. U pravocrtnoj se vožnji osjeti lagano zanošenje skije karakteristično za strukirane skije. Na pokoju nepravilnost u tehnici skijaša 14-ica će "zažmiriti" na jedno oko što je pohvalna karakteristika u ovoj klasi.

-.--.-Unatoč tome što skija pripada rekreativnom razredu (doduše, njegovoj  gornjoj granici s race razredom), ne treba je shvatiti olako. U vožnju treba uložiti stanovitu količinu energije jer dvostruki sloj titana ipak traži nešto jači stisak. Prije skijaške sezone svakako će potencijalni korisnici morati odraditi koji sat ekstra u teretani. Tko želi nešto opušteniju vožnju, dobar izbor je "mlađi brat" Waveflex 12 sa slojem titana manje.

S obzirom na prikazano, Elan može biti miran. Waveflex 14 je pri vrhu klase rekreativnih skija s odličnim ponašanjem na uređenim stazama. Više nego dobro se snalazi i čim se uvjeti na stazi malo promijene – postane li snijeg mekši ili vlažniji; nakupe li se hupseri, otkriju ledene plohe... Sportski orijentirani skijaši lako će naći zajednički jezik s ovom skijom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8030
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr