PROIZVOĐAČI

»

ELAN

22.04.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Elan skije 13/14

Spectrum je ime nove serije skije u Elanovom katalogu, a predviđene su za skijanje po cijelom spektru uvjeta na planini.

Vrh Elanove ponude za sezonu 2013/14 su, naravno, skije iz Race serije, a one su doživjele i neke izmjene u odnosu na to kakve smo ih dosad poznavali. Promjene se odnose na tehnnološke značajke, u prvom je redu tu tzv. Power Spine tehnologija usmjerenog ojačanja skije; zatim Amphibio profil, Left&Right Construction, RST Sidewall, DualTi ojačanje jezgre... Na vrhu Race serije su dva FIS homologizirana modela: SLX FIS za slalomaše i GSX FIS za veleslalomaše. Tu je i Ripstick model, konvencionalna jurilica u duljinama od 181 i 191 cm. Nadovezuju se RCS, RCG i RCX namijenjeni natjecateljima u klubovima i juniorima. Šira publika će biti više zaintrigirana skijama namijenjenim dobro utreniranima rekreativcima s kompletnim skijaškim znanjem. To su dva veleslalomska modela, GSX i Ripstick Fusion, te dva slalomska modela, SLX (slika dolje) i SL, koje razlikuje samo jedan sloj titana manje kod potonjeg.

-.--.-

Sportski orijentirani rekreativci će odabrati nešto iz Amphibio serije koja ima šest modela, a od tehnologije tu su Amphibio profil, Left&Right Construction, RST Sidewall, Laminated Woodcore, DualTi ojačanje jezgre... Riječ je o skijama namijenjenim boljim do odličnim rekreativcima koji barataju tehnikom, imaju snage u nogama i ne boje se brzine. Namjena im je dvojaka. Amphibio Waveflex 82 XTi, 88 XTi (prva slika ispod), 78 Ti i 78 su skije za cijelu planinu kojima možete skijati na podlogama raznih kvaliteta, od uređene i ledene staze do iskijanog i mokrog snijeg. Brojka u imenu im označava širinu struka mjerenu u milimetrima. Amphibio Waveflex 14 (druga slika ispod) i 12 imaju struk od 74 mm pa su primjerenije za ispeglane staze, a razlika među njima je u tome što 12 ima samo jedan titanski sloj kao ojačanje drvenoj jezgri.

-.--.-
-.--.-

Novitet je Spectrum serija od pet skija namijenjenih skijanju izvan staze i to po bilo kakvim uvjetima. Drvena, jezgra, SST sidewall i ALUblade su samo neke od tehnoloških značajki ove serije. Na vrhu kraljuje model Spectrum 115 Alu koji je sa svojih 115 mm u struku namijenjen mekom i dubokom snijegu. Slijede Spectrum 105 Alu i95 Alu te, za klasičare, njihove inačice bez Alublade tehnologije. Ovi su modeli zbog nešto užeg struka primjereniji i za ostale uvjete izvan staze, ne samo pršić.

-.--.-

Skije namijenjene rekreativcima-početnicima te skijanju uređenim stazama se skrivaju pod imenom Morpheo. I tu je primijenjena Waveflex tehnologija, ali su općenito konstrukcijski nešto jednostavnije od gore spomenutih skija. Morpheo 10 Ti Fusion je namijenjen za srednje vješte skijaše ili za opuštajući odmor na snijegu, a u struku mjere 76 mm. Identčan sidecut imaju i Morpheo 8, ali one su nešto mekše. Morpheo 6 i 4 dolaze u dvije inačice, zelenoj i crvenoj, a riječ je o skijama za početnike i škole skijanja.

-.--.-

Boomerang i Domino su freeride skije sa strukom koji na Boomerangu dotiče 120 mm. U Freestyle seriji su četiri modela: Puzzle TBT (slika dolje), Sling Shot, Sling Shot TBT i Pinball za snowpark te Puzzle Pro kao kratke, okretne skije za stazu i park.

-.--.-

Touring obitelj ima šest članova i praktički je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu. Tu su: Himalaya, Alaska Pro, Alaska, Karakorum, Sierra i Triglav. S Himalayom se može i u ozbiljan freeride zahvaljujući Mountain rockeru, dok je ostatak serije građen konvencionalno. Strukovi se kreću oko 80 mm, a pazilo se da skije budu što laganije kako ne bi zamarale skijaša pri penjanju uzbrdo te da imaju mogućnost pričvršćivanja "koža".

W Studio serija je tradicionalno bogata ženskim modelima za svaku priliku na snijegu. Pritom će skijašice profitirati od koncepta Lightskiing kojim su skije olakšane i konstrukcijski prilagođene njihovoj konstituciji. Nimalo nevažno, i dizajnom su vrlo atraktivne. U Allmountain klasi je osam skija predvođenih jurilicom Speed Magic Fusion (slika dolje) koja je vrlo bliska race modelima. Slijede Interra, Insomnia i Inspire, sve odreda namijenjene agilnijim skijašicama koje vole skijati po raznovrsnim (Interra) ili izglačanim (Insomnia) stazama. Ostatak klase čine Ilumina, Delight, Black Magic, Zest i Snow. To su skije namijenjene rekreativkama koje ne ganjaju brzinske prosjeke na stazi. Za uživanje izvan uređenih staza su predviđeni Bliss i Soul, a za vratolomije u snowparku Twist, Moxi i Delirium TBT.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 217852
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr