PROIZVOĐAČI

»

ELAN

24.06.2013.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Race SLX (13/14)

Elanov "slalomski adut" s pregršt novih tehnologija spreman je za nadolazeću sezonu.

Testirani model: 165 cm, r = 12.4 m
Sidecut: 123-69-107
Dostupne visine: 155 (11.7), 160 (12),165 (12.4), 170 (13) cm


-.--.-Najjači Elanov slalomski model SLX dobro je prepoznat među našim rekreativcima, što zbog dobrih voznih karakteristika, što zbog kvalitete izrade, ali i nešto niže cijene u odnosu na konkurenciju. Prema svemu navedenom iz kataloga, i prezentacija na ovogodišnjem ISPO sajmu, s nestrpljenjem smo čekali isprobati novu "jurilicu" iz Begunja.

Nakon što je prošlogodišnji model dobio Fusion vezove, novi  je dodatno unaprijeđen smanjenjem mase i jednostavnijim namještanjem željene dužine veza što nas je svakako razveselilo. Od konstrukcijskih značajki Elan i dalje koristi laminiranu drvenu strukturu (Laminated woodcore) koja sa svake strane ima dodatne drvene zidove (RST sidewall) zaslužne za smanjenje bočnih vibracija i povećanja uzdužne mekoće skije. Dodatnu krutost daju i dva sloja titanijskih laminata postavljena s gornje i donje strane strukture, pa omjer krutosti i mase podsjeća na Fischerov RC4 SC.

Svakako najvažnija novost je Amphibio tehnologija koja od iduće sezone zahvaća i race seriju kojom Elan želi spojiti odlične vozne osobine all mountain modela, te tvrdoću i krutost race modela. Novost je i Power Spine konstrukcija. Riječ je o inovativnom pristupu prema kojem su na unutarnji dio konstrukcije različito postavljena ugljična vlakna. Ovakvim rješenjem spriječava se izvijanje i "piganje" rubnika, a zajedno s camber profilom omogućuje se i stalan kontakt rubnika sa skijaškom podlogom.

Pored konstrukcijskih novosti, novi Elan SLX race nisu zaobišle dizajnerske izmjene. Iako Porsche studio nije službeno radio na dizajnu ove skije, svakako je vidljivo kako su Elanovi inženjeri vrlo brzo naučili kako skiju s pregršt tehnologija učiniti vizualno privlačnom. Svidio nam se jednostavni dizajn, jasnih linija, s dominantom zelenom i crnom bojom te istaknutim logotipima proizvođača i najvažnijih primijenjenih tehnologija.

Na poleđini skije uočavamo oznake LEFT – RIGHT, karakteristično za Amphibio tehnologiju, ali i nešto jednostavniji Fusion vez čije namještanje traje vrlo brzo. Skija nije pretjerano velike mase, ali već na početku daje do znanja skijašu kako je spremna na "svaku vrstu igre".

Što se tiče voznih osobina, teško je sve složiti u jednu rečenicu, ali zajedničkog smo dojma kako je Elan SLX odlično izbalansirana skija, s ekspresnom promjenom pravca pri malim brzinama i okretnosti u svim uvjetima na stazi.

Ono što je svakako pohvalno je dobra uzdužna krutost zahvaljujući Power spine + Amphibio tehnologijama, pa nekako možemo reći kako je Elan po tom segmentu napravio najveći korak naprijed i približio se konkurentima (Atomic, Fisher). Treba istaknuti, s obzirom na karakter skije, i njeno dobro ponašanje u "razrovanom" i mekanom snijegu, pa za one malo bolje kondicije popodnevnoj zabavi neće biti kraja.

No, slalom karakter je neizbježan pa valja zaključiti kako je ova skija namijenjena prije svega učiteljima i demonstratorima skijanja, ali i svim skijašima vrlo dobre kondicije koji teže slalomskim gabaritima. Usavršavanje napredne skijaške tehnike, rad u školi skijanja, kratki zavoji na zaleđenoj stazi, te vožnja u "iskijanom" popodnevnom snijegu svakako su glavni aduti ove skije, a kad se uzme u obzir i nešto niža cijena u odnosu na konkurenciju, Elan SLX  brzo nalazi svoje mjesto na popisu budućih želja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 168643
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr