PROIZVOĐAČI

»

ELAN

21.08.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija 

Elan SLX race (07/08)

Promijenjen izgled tek toliko da se razlikuje od prošlogodišnjeg modela i već dobro uhodane tehnologije izrade, glavne su karakteristike Elanovog trkača za sezonu 2007/2008.

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 116 - 66 - 106
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

Dizajnerske promijene neupućeni neće niti primijetiti, no u usporedbi s modelom iz sezone 05/06. promijene su već izraženije. Skija nije promijenila sidecut niti radijuse, no iznova oduševljava svojom okretnošću i eksplozivnošću.

Zlatnu sredinu ponude Elanovih top modela skija krase mnoge karakteristike, a koje ćemo ovdje pokušati rezimirati. Ponešto lakša i upravljivija od SLX worldcup modela, no ipak brža i agresivnija od SL race modela, SLX race savršeno je odmjeren predstavnik klase namijenjene za odlične skijaše, brzinama sklone "carvere" te učitelje skijanja.

Skija je opremljena Double express sistemom torzijskog ojačanja. U prijevodu u konstrukciju skije implementirana su ojačanja u obliku vilice, koja za zadatak imaju prenijeti silu na rubnike čime rade znatan doprinos u sigurnom prolasku kroz zavoj pri velikim brzinama. Tu je još i RST sidewall - natjecateljski postranični zid, koji se brine za što bolje "držanje" rubnika. Response frame woodcore tvori samu srž skije. Drvena jezgra sačinjena je od dvije vrste drveta, tvrđeg i mekšeg. Tvrđi dio, koji obujmljuje mekši, služi za bolji prijenos sila, te daje tvrdoću skiji, dok se mekši brine za bolju elastičnost i smanjenje mase. Ovdje nije kraj, drvena jezgra omeđena je i dvostrukim titanskim ojačanjem (Dual titanium) koje s gornje i donje strane štiti jezgru, čime više ili manje uspješno ispravlja fleksijsko uvijanje prilikom terenskih skokova ili vožnje po neravninama. Sve navedene tehnologije viđene su već ranije i ne predstavljaju nikakve novitete. Elanovi stručnjaci za sada nisu posezali za nekim novim rješenjima.

U vožnji je SLX pokazao svoj karakter vrlo jasno. Skija se pokazala dosta specifična. Ono što je možda ostavilo najdublji trag je velika, možda i najveća okretnost i elastičnost skije. Dok su konkurenti često vrlo kruti i skloni isključivo velikim brzinama i vještom vođenju, Elan radi to isto, ali s većom dozom elegancije i živosti.

Konkretno, zavoji kratkog radijusa izvode se bez prevelikog utroška energije. Skija sluša vrlo dobro i bez čekanja na reakciju. Izlazak iz zavoja nije odviše brz, no to nam svakako daje mogućnost za veliku preciznost ulaska u novi zavoj. U usporedbi s konkurentima skija ima veliku masu, no na snijegu je situacija sasvim drugačija. Upravljivost je u samom vrhu, a elastičnost zavidna.

Pravocrtna vožnja i zahtjevniji neuređeni tereni predstavljat će problem, jer će trebati dosta kompenzirati ne bi li skija išla onako kako može. Brzine koje se postižu su zavidne, no ne i nekontrolirane. Promjene smjera i prebacivanje težišta odigrava se u sekundi, što svakako pričinjava veliko zadovoljstvo.

SLX je namijenjen prije svega jačim rekreativcima izbrušene tehnike, isto tako, zahtjevima amaterskih slalom utrka skija će odgovoriti na najbolji mogući način. Ako ste bivši ili sadašnji natjecatelj, ili profesionalac veće mase, možda ćete posezati prema klasi više – worldcup seriji. No za cjelodnevno agresivno skijanje po uređenim stazama, reći ćemo da SLX ima vrlo malo dostojnih konkurenata. Nastavi li Elan ovako, smiješi mu se svijetla budućnost, u kojoj će skijaši najviše profitirati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 9024
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr