PROIZVOĐAČI

»

ELAN

15.09.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

Elan skije 08/09

Natjecateljska serija skija okoristila se Waveflex tehnologijom, a predstavljena je i nova rekreativna serija pod imenom Mag.

Najveća se novost Elanovog skijaškog programa za sezonu 2008/09 krije u natjecateljskoj klasi. Osim dobro poznatih „klasičnih“ modela, uvedene su i inačice oplemenjene Waveflex tehnologijom. I dok su klasični, Worldcup modeli dobro poznati veleslalomski i slalomski „bolidi“ konstruirani po FIS-ovim pravilima, Waveflex modeli su prilagođeniji širem krugu ljubitelja brzine. Veleslalomska i slalomska skija svaka dolaze u dvije verzije, tvrđoj (GSX Waveflex i SLX Waveflex) i mekšoj (GS Waveflex i SL Waveflex). Glavnu razliku između tvrđih i mekših modela čini različito izvedena drvena jezgra te dva, odnosno jedan sloj ojačanja od titana. Waveflex natjecateljski modeli idu do 182 cm visine, dok se oni klasični protežu sve do 191 cm. Prirodno, kod slalomskih je modela obrnuto, najduži Worldcup model ima 165 cm, a najduži Waveflex 170 cm. Sve su ovo skije namijenjene znalcima, odlične tjelesne spreme i isto takve tehničke potkovanosti. Tek su nešto manje zahtjevni modeli bez oznake X u nazivu.

 

Stepenicu ispod nalaze se modeli iz već opjevane Speedwave serije. Skije u kojima je Waveflex tehnologija i inaugurirana prije dvije godine, svoju publiku traže među naprednim rekreativcima koji su željni carvinga po uređenim stazama. Top modeli, Speedwave 14 i 12 su ozbiljne, vrlo brze igračke koje razlikuje tek jedan sloj titana manje kod modela s nižom brojčanom oznakom. Modeli 8 i 10 su ipak nešto mekši, jezgra im je kombinacija drveta i umjetnih materijala te predstavljaju ulaznicu među „ozbiljnije“ skije proizvođača iz Begunja. Oni će biti dostatni naprednijim početnicima sa sportskim aspiracijama.

 

Tko pored staze želi istražiti i drugu stranu planine, onu prekrivenu dubokim snijegom, ili jednostavno želi skiju koja ga neće ograničavati u izboru podloge, neka pogled svrne ka Magfire seriji. Tu su u osnovi dva modela, svaki u dvije verzije – tvrđoj i mekšoj. Brojka u imenu modela označava širinu struka u milimetrima pa tako postoji širi Magfire 82 i uži Magfire 78. Dimenzije su to koje omogućuju slobodno krstarenje dubokim snijegom, a još uvijek su dovoljno prihvatljive za dinamičan carving na uređenim stazama. To se pogotovo odnosi na uži model koji bi zbog svojih dobro pogođenih gabarita te konstrukcijskih značajki lako mogao ponijeti veći dio ovosezonske prodaje kod Elana. Što se tiče tvrdoće skija, razliku između Magfirea 82Xti i Magfirea 82 Ti čini tek jedan sloj titana manje kod potonjeg. Kod Magfirea 78 Ti i Magire 78 razlike je u sloju titana ili stakloplastike.

 

Za početnike i nezahtjevne rekreativce namijenjena je nova Mag serija. Tu je pet modela, od Mag 2 do Mag 10 Ti, koji će omogućiti sigurno izvođenje prvih zavoja na snijegu ili polako napredovanje ka višim klasama skija. Ovdje je zamjetna sve veća prisutnost umjetnih materijala u jezgri skije koji smanjuju masu i time pomažu u upravljivosti skije. Širok je i raspon dostupnih visina, od 144 cm do 176 cm. Jači modeli, 8 i 10 Ti, sa širinom struka od 74 mm bit će dobri čak i za izlete u dubok snijeg.

 

Modeli za skijašice organizirani su u tri skupine: Free (za freeride), Magic (za zahtjevnije skijašice) i Spice (za početnice). Ovo su modeli izrasli na poznatim Speedwave i Magfire modelima, tek fino dorađeni kako bi skijašicama olakšali upravljivost na snijegu i, naravno, dizajnom privukli poglede na dnu staze.

 

Četiri su freeride modela, od 1111 Quad One modela s ribljim repom i strukom od čak 121 mm do 777 Graphite sa strukom od 77 mm. S 999 Wood i 888 Alu zatvoren je kvartet za uživanje u dubokom powderu. Nešto je duži popis freestyle skija koje svoje kvalitete najbolje izražavaju u snowparku. Imena poput Pogoa, Partisana ili Illusiona označavaju mekše skije otpornih rubnika i šireg struka.

 

Ovosezonsku gamu Elanovih skija zaokružuju dječji i turno modeli. Pedesetak modela tražit će ubrzo nove vlasnike, a uz dobro odrađen posao na profiliranju pojedinih serija to neće biti težak posao.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127792
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr