PROIZVOĐAČI

»

ELAN

11.06.2007.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Magfire Magma 14 Fusion (07/08)

Kratko nakon predstavljanja, nova Waveflex tehnologija našla je primjenu i na najboljim modelima allmountain razreda slovenskog proizvođača skija.

Testirani model: 168 cm, r = 15.4 m
Sidecut: 126-82-109
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176, 184 cm

Predstavljena tek prošle godine u Elanovoj carving klasi, Speedwaveu, Waveflex tehnologija od sezone 2007/08 svoju je primjenu našla i u najboljim modelima Magfire serije (12 i 14). Podsjetimo, valovita struktura skije trebala bi omogućiti veću torzijsku krutost skije, bolju longitudinalnu fleksibilnost, a sve to uz težinu do 15-ak % manju nego kod konkurenata.

Pod nogama nam se našao top model navedene serije, model Magfire Magma 14 sa integriranim Fusion vezovima. Ono što primjećujemo posljednjih nekoliko sezona kod gotovo svih proizvođača, a to je nakana izrade jedne-skije-za-sve, nije zaobišlo niti proizvođača iz Begunja. Po vokaciji, Magfire serija je namijenjena skijašima koji ne biraju staze; jednako bi se dobro trebala ponašati i na uređenim stazama i u dubokom snijegu, na ledu kao i na iskijanom snijegu. Ono što prvo "upada" u oči je novi dizajn, moderan i agresivan, pogotovo na testiranom Magma 14 modelu, gdje bi trebao dočarati vulkansku lavu pod nogama.

Erupcija oduševljenja nastaje kad se Magfireice stave pod noge. Početni su spustovi bili rezervirani za uređenu i tvrdu jutarnju stazu. Skije se ponašaju odlično, ne dovode u pitanje sigurnost skijaša na ledenim plohama, dok na položenim, širokim padinama daju svoj maksimum u carvingu. Užitak je nizati široke zavoje dok je skija postojana i mirna pod nogama i prati zamišljenu liniju kao na tračnicama. Uz snažan pritisak nogama, daje i iznenađujuće dobre rezultate u slalomskim zavojima. Ipak, u izlasku iz kraćih zavoja pripazite da ne budete katapultirani ako zaostanete u stražnjem položaju. Dubok snijeg za skiju sa strukom od 82 mm ne bi trebao predstavljati nikakav problem, što Magfire 14 i dokazuje u praksi iako ograničavajući faktor za istinski freeride predstavlja težina skije. Također, mekan i raskvašen snijeg na stazama te njegove nakupine (hupseri) predstavljaju s ovim modelom samo novi izazov, nipošto prepreku čije bi savladavanje iziskivalo povećan utrošak energije.

U skiju je, osim Waveflex tehnologije, ugrađeno gotovo sve najbolje što Elan trenutačno nudi: od natjecateljskih postraničnih zidova, drvene laminatne jezgre, dvostrukog titanskog sloja pa sve do Isometric Topsheeta, zgodno zamišljenog prozirnog površinskog sloja koji skijašu pruža pogled "u" skiju. Ipak, uzimajući Magfire 14 u ruke malo smo ostali zatečeni njegovom težinom koja je pozamašna unatoč Waveflexu.

Uz sve nabrojano, Elan Magfire Magma 14 dobiva svoju preporuku kao odlična skija za sve uvjete na stazi i izvan nje. Namijenjena je fizički spremnim skijašima jače konstitucije koji će moći ovladati njome i iskoristiti sve njezine potencijale. "U paketu" dolazi i poprilična doza moderne tehnologije upakirane u agresivan i privlačan vanjski dizajn. Sve sluti na to da bi se uskoro mogla tražiti Magfireica više…

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 132547
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr