PROIZVOĐAČI

»

ELAN

25.02.2005.      

Autor: Goran Razić 

Elan S12 (02/03)

Allround klasa, po gabaritima i performansama iznad proslavljene Integre. predstavljamo vam Elanovu S klasu za sezonu 02/03 koja je još uvijek vrlo popularna usprkos navali novih modela.

Testirani model : 168 cm @ r = 14,3
Sidecut : 112 - 67 - 100
Dostupne visine : 152@11,4 - 160@12,8 - 168@14,3 - 176@15,9 - 184@17,6

Iako je S klasa u 04/05 sezoni obilježena fusion tehnologijom te podosta promijenjenim dizajnom, stara Elanova uzdanica ne pokazuje samo tako nedostatke pred navalom novih modela.

Testirali smo model visine 168 cm koji obilježava otprilike srednju visinu ove klase. Prvi dojam koji skija pruža, a da ju niste ni stavili na noge, je njena težina. Masa ove skije može se bez problema mjeriti sa mnogim natjecateljskim modelima. Skija je vrlo tvrda i nikako je ne bismo mogli preporučiti za skijaše s malom fizičkom masom i ograničenim znanjem skijanja.

Skija zahtjeva tri stvari, brzinu (ili težinu), jako naginjanje na kantove i dobru fizičku kondiciju koja je neophodna za uživanje na ovim skijama. Posebno bi se osvrnuli na naginjanje u zavoju te na reakcije skije na takve podražaje. Skija ima izraženiji sidecut od bratske Integre, veće je tvrdoće, te posjeduje veće carving karakteristike od sličnih Elanovih modela. Takav opis pred nas stavlja zaključak da skija očekuje agresivniju vožnju na rubnicima te jače amplitude postraničnog gibanja. Nakon par zavoja, uvjeravamo se da je tome doista tako.

U prilog tome ide izvedba same skije koja dolazi sa predugrađenom svega 5 milimetarskim integriranom platom koja ne pomaže puno prilikom oštrijeg "bacanja" na kantove. Moramo primijetiti kako je to i glavni nedostatak ove skije, više postavljeno težište je neophodna stvar za ovu skiju.

Skija je prilagodljiva različitim stilovima vožnje, no prilikom svakog stila ostaje dojam da skija traži dosta snage. Vožnja po hupserima i mekanom snijegu dvanaestici nije previše privlačna, dok je led ili tvrda staza njen teritorij. Radijus od malo preko 15 m na testiranom modelu garantira nam lijepe mogućnosti za vožnju kako nešto kraćim zavojima, tako i oštrom veleslalom vožnjom koja je ipak ovoj skiji puno bliža. Rubnici su solidni i drže dosta dugo, a raspored težine te balans skije je odličan.

Skija ne dolazi sa predpripremom za vezove tako da je izbor u potpunosti slobodan, no u svakom slučaju računajući na tvrdoću skije i ciljanu skupinu skijaša za koje je namijenjena, ne bismo nikako preporučili vez sa skalom manjom od 10 DIN-a.

Za potpuno uživanje jednog prosječnog skijaša na snijegu primjereniji će biti modeli S8 ili S10, koji su sličnih (istih) karakteristika, ali upravljiviji, lakši i poslušniji za "rekreativne noge". Model s najvećom tvrdoćom ipak bi ostavili za ozbiljne carvere koji znaju u pozitivnom smjeru iskoristiti snagu skije, a ne u smjeru umora ili čak ozljeda.

Skija je vrlo moćna i vozljiva i u potpunosti shvaćamo velik uspjeh koji je postigla u vremenu izlaska na tržište.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 13586
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr