PROIZVOĐAČI

»

ELAN

18.08.2008.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Speedwave 12 (08/09)

U trećoj sezoni postojanja i dalje jedan od najboljih izbora za uređene staze.

Testirani model: 168 cm, r = 10-16 m
Sidecut: 116-70-105
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm

 

U treću sezonu postojanja Elanova inovativna Speedwave serija ulazi ponešto osvježena. I dalje je tu dobro poznatih četvero manekena, od 8-ice do 14-ice, ali sada s malo drugačijim make-upom i, sukladno trendovima, nešto manjom težinom na vagi.

 

Za test je bio pripravljen model Elan Speedwave 12, možda i "najpogođeniji" model u Speedwave seriji. Od starijeg brata, Speedwave 14, razlikuje ga samo jedan sloj titana manje u konstrukciji, koji ne narušava bitno performanse, a ipak dozvoljava skijašu da se i malo opuštenije spusti niz padinu. Još od prošle je sezone s ovog modela nestala karakteristična Elanova zelena boja. Možda i pogrešan potez, budući da im je to davalo dozu prepoznatljivosti i individualnosti. No, o ukusima se ne raspravlja, a i bitnije je ono ispod i dalje privlačne vanjštine.

 

Tu i dalje iščitavamo dobro poznate kratice koje označavaju tehološka rješenja ugrađena u konstrukciju skije. Najvažnije odrednica je, naravno, Waveflex tehnologija koja je i premijerno predstavljena u Speedwave seriji. Poznata valovita struktura skije donosi uštedu u težini (sada primjetljivu) te vrlo dobre ocjene u pogledu torzijske krutosti te longitudinalne fleksibilnosti. RST Sidewall označava vertikalno izvedene postranične rubove koje odgovaraju ovom visokom rekreativnom modelu. Jezgra je drvena kompozitna gdje se kombinacijom različitih vrsta drveta pokušalo osigurati ponašanje prilagodljivo svakom uvjetu na stazi. Uz već spomenuti jednostruki sloj titana koji skiji daje neophodnu krutost, tu je i posebna obrada površinskog sloja koji pruža pogled "u" skiju.

 

Speedwave i u sezoni 2008/09 zadržava sve one karakteristike zbog kojih je od mnogih proglašen gotovo pa idealnom skijom za uživanje na uređenim stazama. Široke, ispeglane staze, po mogućnosti s rebrastim uzorkom tek prohuktalog ratraka, domaći su teren za svakog s modelom 12 pod nogama. Brzi se zavoji nižu s neizmjernim užitkom, skija je stvorena za agresivniji carving. Svojim karakteristikama odgovara sportski orijentiranim rekreativcima koji su prerasli običnu rekreativnu ponudu, a još nisu dosegli (ili se ne žele zamarati) natjecateljskom kategorijom. Na repu skije je i dalje otisnut svojevrsni marketinški “trik“ koji govori da je radijus promjenjiv, od 10 do 16 m. Trebalo bi to naglasiti prilagodljivost skije koja jednako uspješno izvodi i široke veleslalomske te uže slalomske zavoje. Svatko tko oproba Speedwave 12 uvjerit će u podatljivost skije i spremnost da oprosti i pokoju krupniju grešku u tehnici. Dade se vrlo agresivno voziti i pri tome ne umara previše.

 

Koliko 12-ica briljira na uređenim stazama, toliko joj možemo pronaći zamjerke u dubokom snijegu. Vitak struk ne osigurava pohvale u debelim i mekanim snježnim nanosima no, istini za volju, to i nije primarna namjena ovog modela. Na ledu je solidna i pouzdana. Kroz hupsere se uspije prilično točno naciljati ako ih želite izbjeći, iako još više užitka pruža odlučite li se na skok preko njih.  

 

Napredni rekreativci, sportski orijentirani, s dozom snage u nogama i nešto umijeća u skijanju - to je ciljana publika za Speedwave 12. Gotovo da i nema potrebe posezati dublje u džep i kupovati 14-icu, i ovaj je model dovoljno dobar. Ipak, tko od skije traži više, a ne samo odlično ponašanje na uređenim stazama, radije neka svrne pogled ka, recimo, Magfire seriji koja ima ugrađenu praktički istu tehnologiju, no širi im struk osigurava širu primjenjivost na planini.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 30134
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr