PROIZVOĐAČI

»

ELAN

05.09.2008.      

Autor: Goran VukelićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Magfire 78 Ti (08/09)

Za zahtjevnije rekreativce koji ne biraju put do dna planine možda i ponajbolji odabir iz ovosezonskog Elanovog kataloga.

 

Testirani model: 168 cm, r = 15.4m
Sidecut: 123-78-105
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176, 182 cm

 

Elanovu Magfire seriju skija za sezonu 2008/09 čine 2 modela, različita po geometrijskim gabaritima. Oba modela dolaze u dvije izvedenice, "tvrđoj" i "mekšoj". Nakon testa šireg modela u mekšoj izvedbi, Magfire 82 Ti, iskušali smo i drugi model u seriji, Magfire 78 Ti.

 

Elan Magfire 78 Ti ima i mekšu izvedbu, model Magfire 78, koji se od testiranog razlikuje tek po sloju titana manje umjesto kojeg su postavljena ojačanja u obliku stakloplastičnih vlakana. No, vratimo se "starijem bratu"…

 

Brojka iz naziva skije označava širinu struka u milimetrima, što je od ove sezone način imenovanja magfireica. Vrlo dobar dizajn je identičan ostalim modelima iz serije, tek je promijenjena boja, ovdje prepoznatljiva Elanova zelena. Solidan je broj tehnoloških rješenja ugrađen u ovu skiju, a prepoznatljiva valovita struktura skije otkriva već dobro poznatu Waveflex tehnologiju. Tu su i okomiti postranični zidovi kao i na natjecateljskim modelima te integrirani Fusion vez. Skija je izgrađena oko drvene, Power Woodcore jezgre koja se proteže duž cijele skije, a u sebi ima utisnute tzv. "energetske" kanale koji smanjuju težinu skije te bi trebali poboljšati torzijsku krutost. Općenito, drvena jezgra kod modela 78 je nešto laganije izvedbe nego kod modela 82. Jezgri je pridodan i jedan sloj titana kako bi se povećala krutost skije. Sve je skupa uobličeno tzv. Shell konstrukcijom gdje su materijali prije spajanja slojeva skije već formirani u tražene oblike. To nosi reduciran broj slojeva, lakšu konstrukciju i izravan odziv skije.

 

Po vokaciji, modeli Magfire serije trebali bi podjednako dobro zadovoljiti i na uređenoj stazi i izvan nje. Magfire 78 Ti nije izuzetak, s time da je kod njega naglasak prvenstveno na uređenim stazama. Zbog struka užeg za 4 mm od modela 82 Ti, puno se lakše okreće na rubnike i to predstavlja pravi blagoslov za sve koji žele uživati u carvingu po uređenim stazama. Skija je vrlo brza na takvoj podlozi i u njoj se osjeti dašak natjecateljske klase, pogotovo u veleslalomskim zavojima. Gotovo pa da nimalo ne zaostaje u performansama na uređenim stazama za modelima iz Speedwave serije koji su konstruirani posebno za takve podloge. Vrlo upravljiva, s odličnim odzivom, "vuče" skijaša u zavoj. Još bitnije, niti pri velikim brzinama ne dolazi znatnijeg podrhtavanja ili gubljenja pravca.

 

Ono što predstavlja pravi dobitak s ovim modelom jest njegovo ponašanje pored staze. Istina, tu zaostaje za širom magfireicom od 82 mm u struku, no ne toliko koliko se ne bi dalo regulirati uz dobru tehniku. Plovnost kroz dubok snijeg joj je primjereno dobra, a dodatne plusove dobiva i zbog mase koja je manja od one 82-ojke. Idealan scenarij za vožnju ovog modela bilo bi tek nekoliko centimetara pršića na inače uređenoj stazi.

 

Elan Magfire 78 Ti bit će odličan odabir za naprednije rekreativce s sportskim aspiracijama na uređenim stazama te avanturističkim duhom koji želi istražiti i drugu stranu planine. Bit će im potrebna i solidna fizička sprema jer, nemojmo se zavaravati, ovo je jedan od "jačih" Elanovih modela. Tko se odluči na kupnju, dobit će dobru protuvrijednost za izbrojani novac.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127358
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr