PROIZVOĐAČI

»

ELAN

22.06.2011.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1 
4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija

 

Elan Amphibio Waveflex 14 (11/12)

Novitet iz Begunja, skija s revolucionarnim poimanjem "rockera" i "cambera".

Testirani model: 168 cm, r = 14,1 m
Sidecut: 125-74-104
Dostupne visine: 152, 160, 168, 176 cm
-.--.-


-.--.-Elan je opet spreman prodrmati skijaški svijet. Nakon što su se proslavili carving skijama, integriranim vezom i valovitom strukturom skije, Slovenci su za sezonu 2011/12 predstavili inovativnu kombinaciju "rocker" i "camber" tehnologije u četiri nova modela imena Amphibio, a nama je na test dopao Amphibio Waveflex 14.

Rocker tehnologija, pojednostavljeno, predstavlja odignute vrhove i repove skija što omogućava lakši ulazak u zavoj i bolju plovnost skije. Obično se kombinira s različitim stupnjevima cambera, tj. zakrivljenosti baze ovisno o tome kakva se skija želi dobiti – natjecateljska, all-mountain, freeride... Na ovaj način, rocker&camber su posljednjih sezona postali opće mjesto u konstrukciji skija. Elan je stvari sagledao iz drugog kuta te ponudio skiju (točnije, par skija) koja ima odignut vanjski rubnik (rocker) i ravan, tradicionalni unutarnji rubnik (camber). Zbog toga su Amphibio skije jasno označene kao lijeva i desna.

Takva konstrukcija omogućuje dobro držanje i puni kontakt s podlogom preko unutarnjeg rubnika donje skije na padini, dok vanjski rubnik gornje skije omogućuje lakši ulazak u naredni zavoj. Osim toga, Amphibio koristi i Waveflex tehnologiju, tj. poznatu valovitu strukturu ovdje usmjerenu prema vanjskim rubnicima skije. Tu su i drvena jezgra, okomiti postranični zidovi, integrirani vezovi, dvostruki sloja titana kao ojačanje...

Sve nabrojano odaje dojam da je riječ o ozbiljnoj skiji. I jest. Amphibio WF 14 se nalazi odmah ispod natjecateljske serije Elanovih skija, a tako se i vozi. Vedra noć na Krvavcu značila je tvrde staze ujutro kad smo započeli naš test. Bolje rečeno, užitak skijanja na Amphibio WF 14. Elanovi su inženjeri očigledno dobro promislili ovu novotariju budući da se skija ponaša baš kao što je i navedeno u katalogu. Lagan ulazak u zavoj i odličan "grip" na uređenoj, tvrdoj stazi tjeraju na podizanje brzinskih prosjeka. Skija je odlična za šire zavoje i "ganjanje" po praznim stazama pri čemu nimalo ne zaostaje za natjecateljskim modelima. Ulazak u zavoj je intuitivan, a imponira osjećaj sigurnosti u skijanju. Jedino je pri užim zavojima pokazivala nešto nevoljkosti i otpora.

Skija je i poprilično tvrda te 14-icu preporučujemo odlično utreniranim rekreativcima, dok će većini biti primjerenija nešto mekša 12-ica. Testirani model se sigurnim pokazao i pri prelasku smrznutih grumena snijega i leda, ali i poslijepodne kada je oko sebe rastjerivao nakupine omekšalog, mokrog snijega. Tko od skije želi više svestranosti, na raspolaganju ima Amphibio 82 Xti sa širim strukom. Naravno, odgovorit ćemo i na pitanje koje vam se vrzma po glavi od početka teksta: Što ako zamijenim lijevu i desnu skiju?

-.--.-I dalje ćete moći skijati, ali uz nešto više truda budući da skije postaju "nervoznije". Znalci će uspjeti prilagoditi tehniku, dok manje vještima predlažemo da pri stavljanju skija na noge ipak obrate pozornost koja je lijeva, a koja desna. Bit će zanimljivo pratiti stupanj istrošenosti rubnika ovog modela kroz nekoliko sezona budući da se vjerojatno neće ravnomjerno trošiti vanjski i unutarnji rubnik.

Za kraj, spomenimo činjenicu koja će možda biti i prevaga pri kupnji. Amphibio serija skija je dizajnirana u Porscheovom studiju što će iskusnije oko lako "iščitati" kad vidi skije. Dakle, ako 911-ica već ne može u garažu, može 14-ica pod noge.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2808262
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr