PROIZVOĐAČI

»

ELAN

03.10.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Elan skije 05/06

Slovenski proizvođač najavio je kolekciju skija za sezonu 05/06. Iako na prvi pogled nema velike revolucije, ipak ima nekih značajnijih promjena i dosta novih modela.

U Sloveniji ništa novo....Barem se tako čini na prvi pogled, iako nam proizvođač iz Begunja donosi neke novosti u skladu sa trendom tržišta unazad nekoliko sezona. Promjene se očituju kao uvođenje 3 ženske serije modela skija po imenu Spice, Pearl i Magic po uzoru na ostale proizvođače, te predstavljanje potpuno novih serija poput Cross i Magfire serije, te integraciju fusion sistema veza u race modele. Više nema Whistler i Whisper modela, prije dvije sezone smo se oprostili od legendarnih Integra modela, lepeza Mantisa je skraćena.

Ženski modeli imaju standardno pomaknuti položaj ravnoteže malo prema vrhu skije, kako je to već uobičajeno na svim ženskim modelima. Dolaze u duljinama od 144-168 cm, malih radijusa od 10-14 m, bez jačih antivibracijskih sistema i bez napredne tehnologije izrade postraničnih bridova, no jači ženski modeli Magic serije imaju x-press tehnologiju i AST. Naravno, Fusion sistem vezova je i ovdje sveprisutan, a dolazi u dva oblika Fusion2 i TFM. Svi ženski modeli su ciljani za rekreativnu populaciju što dodatno potvrđuje i količina tehnologije, s tim da su od sve tri predstavljene serije ozbiljnijim ženskim rekreativcima namijenjeni ipak Fitness modeli sa Black magic modelom kao perjanicom ponude. Male razlike se uočavaju u kružnim lukovima odnosno dimenzijama vrha struka i repa skija, koji Pearl modele čine više all-mountain skijama, a Magic modele više sportskim čine, s time da Pearl modeli više nalikuju Whisper seriji, a Magic više nalikuje S seriji.

Cross serija je zastupljena sa dva modela crx fusion pro i cx, obje konstrukcijski veoma slične, sa RST tehnologijom izrade postraničnih bridova i veoma sličnim geometrijama i duljinama od 164-178 cm s malom razlikom u tome što CRX dolazi sa fusion pro sistemom vezova.

Pojavila se i nova Magfire serija koja bi trebala biti pomirba S serije i Mantisa, primjenjiva i raznovrsna. Seriju predstavljaju 3 modela magfire 8, 10 i 12 po sistemu numeriranja koje je već poznat sa ostalih elanovih modela. Koriste X press sistem antivibracije, AST postranični zid (Magfire 12 koristi i RST, koji nalazimo na race modelima). Duljine su poprilično univerzalne od 152 do 176 cm, a radijusi ipak mali premali za all mountain skije, od 11-15 metara. Magfire 12 je ipak i ovdje iznimka, jer se duljine kreću od 160-184 cm sa radijusom od gotovo 20 m na najduljem modelu i širinom struka od 76 mm, ipak pokazuje da joj je ciljana skupina all-mountain skijaši.

S serija je ostala i dalje vrh allround rekreativne ponude (i dalje sa istim karakterističnim bojama i rasponom S8, S10 i S12), kao i A serija koja osim promjena boje i modela od A02 do A08 nije pretrpjela značajne modifikacije.

Kod Race serije ima dizajnerski najmanje promjena. RST (racing sidewall technology) konstrukcija postraničnog zida koji je, naravno, vertikalni, i fusion na svim modelima, na tržište se probija i double x-press stabilizacija. Boje race modela su ostale više manje karakteristične, zeleni i crveni modeli race skija sa GSX i SLX kao najjačim modelima i ponešto oslabljenim, ali još uvijek respekta vrijednim GS i SL modelima duljina od 155-178 cmi radijusima od malih 11,5 m na slalomskim modelima, do 18 m na najvišim veleslalomskim modelima.

Mantis serija je nešto prorijeđena i karakteriziraju je tri modela koji nemaju fusion vezove. M999, M777 i M666. Duljina od 160-192 cm te širina strukova i do 99 mm pokazuje da je ovo skija rađena za powder i duboki snijeg. Iako nemaju platu i fusion vez, ipak imaju vertikalne postranične bridove poput race modela (RST). Stabilizacije na najjačem M999 nema, dok ostala dva modela donose X-press tehnologiju. Čini se kako će ipak na najveću popularnost naići M666, svojevrsni kompromis skije za pistu i izvan nje sa širokim vrhovima i repom i strukom od primjenjivih 76 mm.

Za park Elan je proizveo 4 modela, sve također nose predznak M (M02 rail, M fuego, M tribe i M flame). Novost te je rail edge tehnology sa donje strane koja omogućava lakše klizanje po railovima, ali je nalazimo samo u najjačem M 02 modelu.

Generalni je zaključak da se u inovativne ali ne i revolucionarne tehnologije išlo samo sa najskupljim i najjačim modelima, ali da je izgleda Elan težište na tržištu odlučio baciti na allround i all mountain skijaše, nudeći im pregršt modela na izbor.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4719864
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr