PROIZVOĐAČI

»

ELAN

10.08.2009.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan Speed Magic (09/10)

Nova, posebno za žene napravljena tehnologija, ove sezone dolazi na već poznatom Elanovom modelu Speed Magic.

Testirani model: 155cm, r = 11,5m
Sidecut: 118-65-104
Dostupne visine: 1150, 155, 160, 165 cm

Posebno osmišljen Elanov W studio koji za zadaću ima razviti i dizajnirati modele posebno za žene, pod vodstvom poznate slovenske skijaške reprezentativke Urške Hrovat, i ove je sezone uspio napraviti zanimljiv i inovativan dijapazon ženskih modela. Kao i prošlih godina predvodnica serije skija namijenjenih uređenim stazama je model Speed Magic, no broj i izbor modela u ovoj klasi se proširio. Tako ovaj model u stopu prate Pure Magic, Wave Magic i Black Magic, svi namijenjeni nešto boljim skijašicama, te Gold Magic, Silver Magic i najslabiji Hot Magic, za početnice i slabije rekreativke. Treba skrenut pažnju kako dosadašnja Spice serija, koja je do prošle godine imala strogo rekreativnu namjenu, više ne postoji kao takva (umjesto nje je zato prisutan veći broj Magic modela), no ime Spice pronaći ćete i u ovogodišnjoj seriji modela za skijašice - onih namijenjenih vožnji u dubokom snijegu i snow parkovima, stoga obratite pažnju kod kupovine da ne biste umjesto s početničkom skijom završili izvodeći 360 okrete s ostalim ljubiteljicama freestylea.

Tehnološki gledano, u viši rang Magic modela, pa tako i model kojeg smo mi imali na testu, uveden je novitet sezone 09/10 - Waweflex tehnologija namijenjena isključivo ženskim skijama. I dok kod muških skija od ove godine valovi idu duž cijele skije, kod ženskih su oni i dalje zadržani samo na prednjem i stražnjem dijelu, ali u različitoj gustoći. Na prednjem dijelu skije valova ima više, odnosno gušće su raspoređeni, što bi trebalo dovesti do mekanije skije te veće torzijske stabilnosti, rezultat čega je lakši ulazak u zavoj. Na repu skije pak, valovi su rjeđi, što dodano učvršćuje taj dio skije, omogućuje manje torzijsko uvijanje te time i lakši i stabilniji izlazak iz zavoja. Pored novog načina primjene waveflex tehnologije, ostale značajke na Speed Magic modelu ostale su slične onima iz prošlih godina. Vezovi su, već standardno za ženske modele, pomaknuti unaprijed dok je za izradu postraničnih zidova korištena RTS Sidewall tehnologija, razvijena za natjecateljsko skijanje, te brzu i agresivnu vožnju. Ovaj model, za razliku od slabijih pripadnika Magic serije ima dodatno i dio drvene jezgre.

Iako je ostao vjeran crnoj boji, dizajn ove sezone donosi ipak nešto specifično. Kao što Hrvatska ima diljem svijeta poznatu "Pašku čipku", tako i susjedna Slovenija još iz 17. stoljeća čuva tradiciju Idrijske čipke. Upravo taj motiv isprepleten je po crno-rozom modelu s valovima, što u konačnici tvori zbilja neobičnu i neviđenu sliku. Na skijašicama je da same prosude sviđa li im se ova kombinacija tradicije, ženstvenosti i agresivnosti ili ne.

Vozne karakteristike ovog modela nisu se previše promijenile u odnosu na prošle godine. Vrlo jednostavno ulaženje u zavoje te izrazita lakoća kojom se vozi ovaj model nešto je na što nas je Elan već naviknuo. Na lijepo uređenim stazama, ne prevelikog nagiba užitak je izvoditi zavoje bilo kakvog radijusa, a za dodat malo gasa dovoljno je skiju samo postaviti na rubnike i ona sama odleti. Točno onako kako joj i ime kaže. Na žalost, kako je skija namijenjena skijašicama, u samoj konstrukciji je dosta olakšana, pa boljim i težim skijašicama, ili pak onima koje vole agresivniju vožnju strmijim stazama, Speed magic ne ulijeva previše povjerenja, a pogotovo ukoliko odaberete kratki model, kao što je bio naš testirani. Nelagodan osjećaj nesigurnosti bio je dovoljan da brzinu ipak svedemo na nivo ugodno-žensko-rekreativne, te jurcanje po stazi ipak ostavimo za ozbiljnije (Speedwave ili SLX) modele.

Kroz dubok snijeg ili nakupine razgaženog snijega, ovaj model također ne ide lijepo, no kako mu to i nije namjena, te je i iz samog sidecuta skije vidljivo da mu takav teren neće biti po volji, to i nije za zamjeriti.

Volite li biti u trendu, a dobra ste skijašica, te vam skije trebaju isključivo za uređene staze, ovo će biti dobar odabir za vas. Isto tako ukoliko ste prošli školu skijanja i dobro skijate, a želite ozbiljniji model za napredovanje, ova će skija biti odličan izbor za skiju s kojom ćete carving usavršiti bez puno muke. No ukoliko volite "muški" potegnuti, onda unatoč imenu ovog modela radije zavirite u unisex (muške?) Speedwave modele.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 37680
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr