PROIZVOĐAČI

»

ELAN

04.03.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Elan Mantis M10 (03/04)

Kad govorimo o ozbiljnijim elanovim modelima, ili o all mountain modelima skija, nikako ne smijemo zaobići ovaj model.

Testirani model : 176 cm @ 17,2 m
Sidecut : 108-70-98
Dostupne visine : 168, 176, 184 cm

Mantis je tradicionalno paleta skija namijenjena ozbiljnim all-mountainerima ili freeriderima. Iako Elan u posljednje vrijeme gubi marketinšku bitku sa ostalim proizvođačima, Mantis je još uvijek unutar skijaških krugova uspio očuvati reputaciju ozbiljnih modela skija. Provjerili smo zašto.

Iako samozatajnog izgleda, u svojoj zlatnožutoj boji, sam pogled na skije pokazuje da se radi o skijama za skijaša koji točno zna što kupuje i koja će biti namjena te nove akvizicije. Skije nisu teške, ne dolaze sa fusion predugradnjom tako da se na 5 mm integriranu platu mogu ugraditi bilo koji vezovi, što će naročito veseliti one koji imaju posebnu sklonost pojedinom proizvođaču.

Budući da su skije namijenjene all mountain skijanju (dakle skijanju na stazama, ali i izvan njih) skije ipak nisu potpune freeride orijentacije poput velike braće, suvremenika Mantisa M777 ili M12 modela. To se odmah dodatno ilustrira i konstrukcijom i gabaritima 108-70-98 po kojima je odmah uočljiv struk nešto širi od većine carving modela u kojima dimenzije struka sežu u rasponu od 64-67 mm.

Radijusi, koji su naravno za ovakav tip skije i veći nego smo to navikli kod ostalih modela rađenih pretežito za staze, zahvaljujući nedostatku naglašenog nerazmjera carving dimenzija vrha struka i repa, neće biti namijenjeni kratkim i dinamičnim zavojima, pogotovo carving tehnikom. No, budući da skije opraštaju miješanje stilova, oni koji u svojim nogama imaju znanja klasičnog stila, kratke će zavoje moći izvesti bez jako puno znoja. Dulji zavoji nisu problem, baš kao skijanje nekim umjerenim brzinama. Pri većim brzinama skija (unatoč činjenici da se kod Mantisa uzimaju modeli nešto duži od standardnih carving skija) unatoč titanskim pojačanjima i x-press tehnologiji ipak pokazuje ponešto vibracija i nemira, posebice na tvrđim i strmijim terenima, kad se na skiju vrši jači pritisak mišića.

Što se tiče podloga, skija zaista nije jako izbirljiva, sve dok ne govorimo o ledu, na kojem je malo neposlušnija. Ostale terene savladava sa lakoćom, posebno mekše staze ili mekše hupsere gdje je na domaćem terenu. Rubnjaci na prvi pogled ne izgledaju impresivno, djeluju tanki i krhki, no sasvim su pristojne trajnosti, a znakove istrošenosti pokazuju nakon dva dana tvrdih staza.

Ulasci u zavoj nisu bas potpuno olakšani mekim torzijskim indeksom i da biste ih podigli na rubnike zaista će trebati nešto truda i znanja, pogotovo ukoliko ste navikli na slalomske radijuse i niste li ugradili dodatnu platu. Skijanje u širokom stavu neće također dati najbolje rezultate, jer se skija najbolje ponaša umjerenim carvanjem i u uskom stavu, pogotovo kad se radi o hupserima ili mekšim podlogama. Slična je stvar i sa dinamičnim prebacivanjem sa rubnika na rubnik zbog nešto šireg struka (dimenzije 108-70-98). Ova je skija ipak nešto drugačije namjene od većine rekreativnih ili sportskijih modela i tu ulogu odrađuje savršeno. Ne umara noge, a krasi je velika poslušnost. No, ne računajte na kruh bez motike. Da biste je savladali potrebno je ipak dosta znanja, a najviše bi mogli profitirati oni koji traže sponu klasike i carvinga, a povremeno vole zastraniti na hupsere ili duboki snijeg. Dosta primjenjive skije za sve uvjete osim tvrde umjetne i zaleđene podloge. Jako dobar izbor za sasvim pristojnu cijenu. Atlete i profesionalci će možda poželjeti skiju koja pripada višim klasama, no skija će zadovoljiti veliku većinu rekreativaca i naprednih skijaša.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 274928
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr