PROIZVOĐAČI

»

ELAN

29.04.2014.      

Autor: Goran Vukelić 

Elan skije i tehnologije 14/15

Elan je za sezonu 2014/15 za skijašice pripremio tri nova modela imena Twilight, dok je ostatak game manje-više ostao blizak prošlogodišnjim modelima.

Elan u sezoni 2014/15 nastavlja s primjenom tehnoloških rješenja po kojima su skije slovenskog proizvođača specifične, pri čemu prvenstveno mislimo na Amphibio profil koji predstavlja specifičnu kombinaciju rockera i cambera prilagođenog za lijevu i desnu skiju. Pored toga, i Power Spine tehnologija je poznata otprije, a riječ je o karbonskom ojačanju u obliku "kralježnice" što se od repa do vrha skije. Valovitu strukturu imena Waveflex više i ne treba posebno predstavljati, kao ni činjenicu da je većina skija sazdana oko drvenih jezgri prilagođenih krutošću ciljanim skupinama skijaša.

-.--.-

Izuzmemo li FIS modele prilagođene za natjecateljske i klupske potrebe, najjača Race serija Elanovih skija kreće s modelom GSX. To je vrlo ozbiljna veleslalomska skija za izvanredno utrenirane iskusne skijaše koji će iz nje izvući maksimum na praznoj i tvrdoj uređenoj stazi. Nešto olakšana verzija GSX-a skriva se pod imenom Ripstick koji ima 70 mm u struku i radijuse od 17 m naviše. Za ljubitelje užih zavoja, tu su modeli SLX (slika dolje) i SL s radijusima koji se "vrte" oko 12-13 m.

-.--.-

Svi koji ne žele natjecateljsku skiju neće puno izgubiti ako odaberu, primjerice, Amphibio 14 koja ima ugrađenu svu silu najboljih Elanovih tehnoloških rješenja. Sa 74 mm u struku i prosječnih 14 m radijusa odličan je suputnik za carving uređenim stazama, a ove godine dolazi u crnoj boji. Malo olakšan je model Amphibio 12 (slika dolje), također za uređene staze. Za raznovrsne uvjete na stazama, od jutarnje tvrde podloge do popodnevne "bljuzge" ili pokojeg izleta izvan staze, možda je i ponajbolji odabir Amphibio 82 XTI, idealan kompromis debljine struke i svestranosti. Deblji od njega je Amphibio 88 XTI koji polako naginje off-piste modelima, dok su uži 78 Ti i 78 prikladniji za uređene staze, ali i laganije ili manje agresivne skijaše.

-.--.-

Od prošle je godine poznata Spectrum serija od pet skija namijenjenih freerideu. Drvena jezgra i ALUblade tehnologija (alu sloj uz unutarnji dio rubnika kako bi se osigurao dodatan "grip" na tvrdoj podlozi; vanjski dio rubnik bez tog sloja za bolju plovnost dubokim snijegom) su samo neke od značajki ove serije. Na vrhu kraljuje model Spectrum 115 Alu koji je sa svojih 115 mm u struku namijenjen mekom i dubokom snijegu. Slijede Spectrum 105 Alu (slika dolje) i 95 Alu te, za klasičare, njihove inačice bez ALUblade tehnologije. Ove je godine seriji dodan i model Spectrum 85, užeg struka primjerenog i za vožnju stazom ako zatreba.

-.--.-

Za rekreativce koji traže ugodnu skiju za odmor na snijegu, tu je serija Morpheo. Također je i tu upotrijebljena Waveflex tehnologija, no konstrukcijski su ove skije nešto jednostavnije od već spomenutih. Morpheo 10 Ti Fusion je namijenjen srednje vještim skijašima, dok Morpheo 8, a pogotovo Morpheo 6 i 4 naginju čistim rekreativcima i početnicima.

-.--.-

Boomerang je prava freeride skija sa strukom od 120 mm, dok su istoj seriji i Puzzle i Sling Shot, ali s umjerenih 85 mm u struku te s namjenom za vratolomije u parku i na terenu. Za freestylere, osim toga, Elan je pripremio i Pinball, Pinball Pro (slika dolje) i Petite.

-.--.-

Touring obitelj ove godine broji ima pet članova: Himalaya, Lhotse, Alaska Pro, Karakorum i Triglav. Pridošlica je model Lhotse s prosječnih 87 mm u struku. Sve su ovo lagane skije (mase ispod 1,5 kg) s mogućnošću pričvršćivanja turno "koža".

Posebna je pozornost pridana i što manjoj masi ženskih skija iz W Studio serije. Allmountain klasa je predvođena jurilicom Speed Magic Fusion koja je vrlo bliska race modelima. Slijede Interra, Insomnia i Inspire, sve odreda namijenjene agilnijim skijašicama koje vole skijati po raznovrsnim (Interra) ili izglačanim (Insomnia) stazama. Ostatak klase je poznat od prošle godine, a čine ga Ilumina i Delight za sportskije orijentirane rekreativke te Black Magic, Zest i Snow za one koje žele prvenstveno opušteno skijati. Potpuni su novitet modeli iz ženske Twilight serije koja sadrži tri modela: Twilight 76, 84 i 90. Od užeg prema širem, to su skije za uređene staze, iskijan snijeg i powder. Lagane i vrlo upravljive ciljaju na avanturistički nastrojene skijašice.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 280030
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr