PROIZVOĐAČI

»

ELAN

09.08.2012.      

Autor: Davor Ivaniš
UstupioElan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Amphibio Waveflex 88XTi (12/13)

Elanova uzdanica prepuna inovativnih tehnologija, provjerene kvalitete i dizajnerski oblikovana od strane Porsche design studija i u sljedećoj sezoni predstavlja highlight tržišta allmountain skija.

Testirani model: 178 cm, r = 17,2 m
Sidecut: 136-88-116
Dostupne visine: 170, 178, 186 cm

 

-.--.-Predstavljena prošle godine, serija Amphibio waveflex postavila je nove standarde u konstrukciji i dizajnu skija, a zajedno s ostalim inovativnim rješenjima iz Elanove tvornice stvorila ne samo novi brand All Mountain skija, već natjerala ostale proizvođače skija da osmisle slična rješenja. Uspješna priča nastavlja se i u nadolazećoj sezoni, u kojoj se uz prošlogodišnje modele 12, 82XTi, te najjači model Amphibio Waveflex 14, pojavljuju tri nova modela 88XTi, 78, te 78 Ti.

Testni model Amphibio waveflex 88XTi predstavlja slabiju inačicu od najjačeg modela iz serije, za razliku od kojeg ima SST sidewall - kose vertikalne zidove primjerenije vožnji po dubokom snijegu, manje ugrađenog drvenog laminata radi kvalitetnijeg upijanja vibracija, širi struk povećan na 88 mm, titanijska ojačanja postavljena po sredini konstrukcije, te karbonsko pletivo za čvrstu i laganu konstrukciju. Uz valovitu strukturu tzv. waveflex, skija je dizajnerski slična ostalim modelima u seriji, uz razliku što na vrhu više ne dominira oznaka proizvođača već najvažnije tehnologije Amphibio. Jedina novost ovoga modela kao i cijele Amphibio waveflex serije je novi i lakši Fusion integrirani sistem vezova koji od sada omogućuje jednostavniju montažu i brže namještanje širine veza u što smo se uvjerili.

Rezultat svega je lagana i kompaktna skija koja već pri prvom spuštanju pokazuje izvrsnu stabilnost i dobar osjećaj za podlogom slično veleslalomskom GSX waveflex modelu. Daljnje povećanje brzine ima svoje granice, gdje lakoća konstrukcije ne pruža dovoljnu sigurnost i torzijsku krutost. Slična stvar događa se i pri agresivnoj vožnji dugim zavojima gdje nedostatak stabilnosti tjera skijaša da otpusti malo gas. Ipak pri manjim brzinama takvih problema nema, jer skija ulazi u zavoj glatko bez pretjerane energičnosti, a zahvaljujući dobroj stabilnosti na vanjskog skiji (camber na unutarnjem rubniku), daje dobar osjećaj za podlogom što će većini rekreativaca biti odlično za vježbanje carving zavoja. Prelazak iz dugih u kratke zavoje je ekspresan jer skija odmah zagrize pri promjeni pravca i bez pretjeranog utroška snage daje skijašu odličan osjećaj doziranog otklizavanja i lagane okretnosti.

Popodnevno skijanje po iskijanom snijegu ne predstavlja problem jer skija pokazuje dobru plovnost, te ne zahtjeva od skijaša puno snage. No zato je u dubokom snijegu prekruta, pa svaka i malo agresivnija vožnja brzo kažnjava noge. Često pitanje budućih kupaca odnosi se na zamjenu lijeve i desne skije. Prilikom skijanja u razrovanom i dubokom snijegu razlike nema jer tu Rocker dolazi do izražaja, dok na uređenim stazama osjeti se nešto teža okretnost i manjak stabilnosti. Većini rekreativaca to neće smetati jer obzirom na dužinu od 178 cm i radijus od 17.2 m skija ima dosta rezerve po pitanju stabilnosti.

Elanova priča o uspjehu Amphibio serije se nastavlja. Model 88XTi je skija namijenjena svim dobrim rekreativcima koji se skijaju po uređenim stazama, a traže stabilnu i okretnu skiju koja ne traži puno kondicije. Uz to, daje odličnu podlogu za sve one koji žele usavršiti carving tehniku, a pri tome imati osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Za one koji više naginju race modelima, možda ipak neka malo razmisle jer Amphibio je svestrana skija koja treba biti među prvim izborima pri kupovini za većinu rekreativaca.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 153082
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr