PROIZVOĐAČI

»

ELAN

02.06.2011.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija 

 

Elan Apex (11/12)

Nakon modela Mantis, 777 te Magfirea, Elan nudi malo drugačiji pristup freeride poklonicima. Dva uža, odnosno allmountain modela većini će biti sasvim dovoljna, a oni beskompromisni lovci na powder neka zavire u Summit seriju.

Testirani model: 177 cm, r = 21,1 m
Sidecut: 128-88-108
Dostupne visine: 159, 168, 177, 186 cm
-.--.-


-.-Goran Razić-.-U sezoni 11/12. Elan nudi Waveflex 78 model, koji je namijenjen praktički "za sve". No oni koji žele nešto više, na raspolaganju su im tri modela u Elanovoj freeride seriji imena - Summit. Riječ je o modelima Olympus Mons, Spire te Apex. Posljednje navedeni ujedno je i širinom najskromniji predstavnik off piste klana, no to nikako nije otežavajuća okolnost, naprotiv. 

Sa širinom struka od 88 mm, ovaj model već je sasvim pristojno iskoristiv za većinu uvjeta na i oko staza, dok su njegovi susjedi obdareni širinom od 98 odnosno 110 mm u struku. To je već vrijedno svakog respekta. 

Navedena tri predstavnika razlikuju se i bojom. Tako dolaze u crvenoj, žutoj te zelenoj boji, pomalo "kariranog" dizajna, što i na prvi pogled dokazuje da je riječ o nečemu nekonvencionalnome - za skijaše željne powdera. 

Iako većina proizvođača preferira izradu skija koje su namijenjene praktički za sve, Elan je, dojma smo, kod Apexa izbjegao takav koncept. To se ponajviše očituje u nekoliko faktora. Skije ne dolaze s predugrađenom pločom pa je stajna visina puno niža. Ovo skiji daje savitljivost u mekim uvjetima, ali na tvrdoj podlozi i pri većim brzinama pomalo nedostaje. Skije su poprilično lagane, obzirom na širinu i visinu od 177 cm (odnosi se na testni model, nap.a.) što im ide u prilog kod izvoženog i dubokog snijega. 

Skija oduševljava svojom mirnoćom. No ljubitelji skijanja po svim terenima, a koji uključuju i vožnju uređenim stazama, mogli bi ostati malo nedorečeni zbog iznimne mirnoće skije, koja je ponekad čak i premirna. Naime, prebacivanje s rubnika na rubnik je vrlo sporo, djelomično zbog širine skije, djelomično zbog nepostojanja već spomenutih ploča, a djelomično i zbog materijala te težine skije, koja ne koristi inerciju u svoju korist. Samim time poželjno je izbjegavati tvrde podloge i vožnju na rubnicima, koja je zbog radijusa većeg od 20 metara pomalo otežana. No to bi trebalo biti jasno potencijalnim kupcima. 

Apex se zato u dubokom snijegu i bljuzgi snalazi savršeno. Plovnost je velika, a mirnoća i osjećaj sigurnosti koji skija odaje je na zavidnoj razini. Tome uvelike doprinosi i tzv. "Resort Rocker", koji daje skiji odlične mogućnosti u lošijim uvjetima na i oko staze. 


-.-Goran Razić-.-Po neravninama i hupserima Apex će pružiti dobru vožnju, no dužina skije i okretnost na malom prostoru ipak će ostaviti mogućnost nekom drugom modelu da pokaže svoj maksimum u takvim uvjetima. 

Zaključak bi glasio da je Apex odličan model za skijaše željne dubokog snijega te vožnje u kasnim proljetnim uvjetima, ili pak za kombiniranu vožnju. Skija je u svojoj namjeni vrlo dobra, no ostao je dojam da nam pomalo nedostaje ipak malo manji radijus, koji bi otvorio neke nove mogućnosti. Ovako, ako želimo voziti kratke zavoje potrebno je svaki zavoj kratiti, što prilično umara. Ako ste u potrazi za drugim parom skija, onda bi Elan svakako mogao izaći u prvi plan sa svojim freeride perjanicama.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127348
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr