PROIZVOĐAČI

»

ELAN

23.02.2006.      

Autor: Goran Vukelić 

Elan Speedwave 12 i 14 (06/07)

Nova, revolucionarna klasa skija iz Elana uzdrmala je konkurenciju. Skijanje.hr je pod nogama ''osjetilo'' što je toliko revolucionarno u njima...

Testirani modeli:
Speedwave 12: 168 cm, r=13,3 m
Speedwave 14: 176 cm, r=14,6 m
Sidecut: 116-69-105

U sezoni 2006/07 Elan namjerava pokoriti skijaški svijet novom klasom skija baziranom na potpuno novoj i dosad nepoznatoj Waveflex tehnologiji. Nećemo ovdje duljiti o značajkama nove tehnologije (to će biti obrađeno kao zasebna tematika), no naglasimo samo da bi Waveflex na tržištu skija trebao proizvesti efekt sličan onome carving skija prije desetak sezona. U kratkim crtama, Waveflex tehnologiju karakterizira valovita struktura izrade skije, što bi trebalo osigurati veću fleksibilnost skije uz iznimnu otpornost na torziono uvijanje. Dodatan je plus težina smanjena za oko 15-ak % u odnosu na klasične skije.

Waveflex tehnologija je ukomponirana u novu klasu Elanovih skija, nazvanu Speedwave. Speedwave serija broji 4 modela (8, 10, 12 i 14), a po vokaciji to bi trebale biti moderne carving skije namijenjene jurcanju po uređenim stazama. Elan je Speedwave modele smjestio između svoje rekreativne i race klase, a karakterizira ih moderan, "nabrijan" dizajn u prepoznatljivim otrovno zelenim tonovima.

Pod noge su nam došla dva modela s vrha serije, Speedwave 12 (lijevo) i Speedwave 14 (desno). Pozabavimo se najprije 12-icom... Već na prvi dodir zamjetna je smanjena težina skije u odnosu na konkurentske modele kojima bi trebala parirati. Nakon laganog podešavanja Fusion vezova koji su standard na svim Speedwave modelima slijedi i prvi spust. I prvo oduševljenje! Nevjerojatno je koliko je skija upravljiva po uređenim stazama, gotovo "čita misli" skijaša i ponaša se u skladu s njima. Dovoljno je dati lagani impuls i ona već prati liniju željenog smjera. Još bolje, skija je i vraški brza! Hvata brzinu već nakon nekoliko veleslalomskih zavoja, a tada do izražaja dolaze i sve njene prednosti. Zahvaljujući velikoj fleksibilnosti moguće je gotovo u jednom zavoju prijeći iz veleslalomskih u slalomske radijuse, bez usporavanja i bez opasnosti po stabilnost skijaša. Ono što je bitno naglasiti jest da je skija i iznimno otporna na torziono uvijanje što samo pojačava želju za brzinom. Perjanica serije, model Speedwave 14, dobar je koliko i 12-ica, s tom razlikom što je u njegovu strukturu dodan još jedan sloj titana koji čini skiju tvrđom i primjerenijom agresivnijim i težim skijašima. 14-icu smo vozili u varijanti dugoj 176 cm što je u nama još više pojačalo želju za veleslalomskim zavojima u kojima je granica najveće moguće sigurne brzine postavljena visoko, jako visoko. Oba modela imaju jezgru izrađenu od drveta, za razliku od mlađe braće, modela 8 i 10, kojima jezgru čine umjetne mase.

Skije su namijenjene prvenstveno uređenim skijaškim stazama i tu je njihov "domaći" teren. Eventualne neravnine po stazi efikasno upijaju zahvaljujući svojoj podatljivosti. Nismo ih imali prilike isprobati po zaleđenoj stazi, no bilo bi zanimljivo vidjeti kako "drže" led. Za dubok snijeg Elan ima specijalizirane modele koji će tu funkciju obaviti puno bolje od Speedwave-rica.

Ozbiljni skijaši će, naravno, i dalje preferirati čiste slalomske ili veleslalomske Elanove race modele koji su, svaki u svojoj kategoriji, i dalje nepobjedivi. No, za sve ostale rekreativce koji traže brzu skiju za uređene terene; skiju kojom će jednako efikasno izvoditi zavoje kraćeg i dužeg radijusa i skiju koja će im na kraju dana ostaviti osmijeh na licu, Speedwave je nepogrešiv izbor. Slovenci su ponovno obavili dobar posao!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 227263
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr