SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

18.03.2008.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić

Photo: Ski centar Latemar, Skijanje.hr
Cijene su važeće za sezonu 2007/08.

 

Val di Fiemme / Obereggen

Jedinstveni prirodni spektakl, crvenkasti odsjaj stijena iznad snježnih padina, čini ovo skijalište lako prepoznatljivim u cijelim Dolomitima. Da to ne bude jedino, brine se i 100 km brižno pripremljenih staza...

Val di Fiemme
Službene stranice: link
Web-cam: Obereggen, Val di Fiemme
udaljenost od Rijeke 360 km
udaljenost od Zagreba 500 km

Mjestu na kojem su (uz nezaobilazni Platak) mnogi Primorci ostavili prve tragove u snijegu može se slobodno pridati atribut pravog obiteljskog skijališta. Njegovih 100 km staza na papiru izgleda obećavajuće, no u stvarnosti skijalište se sastoji od 5 nepovezanih predjela: najprivlačnijeg Ski centra Latemar/Obereggen, jednodnevnih destinacija Alpe Cermis i Alpe Lusia/Bellamonte, te nešto manjeg Passo Rolle i minijaturnog Oclini/Jochgrimma. Pa, krenimo redom...

Najveći broj kilometara staza (40-ak) otpada na ski centar Latemar/Obereggen koji povezuje mjesta Predazzo, Pampeago i Obereggen. Staze se spuštaju od 2500 m n/m do 1550 m n/m gdje leži Obereggen. Većinom su crvene i plave, nisu prezahtjevne i pružaju naprosto idealnu priliku svim početnicima i onima koji žele napredovati da bruse svoju tehniku, no i oni iskusniji bit će zadovoljni s nekoliko strmijih i lijepo konfiguriranih staza.

-.--.-

Uvjete na stazi još povoljnijima čini i direktna izloženost sunčevoj svjetlosti – teško ćete se oduprijeti porivu da skije zabijete u snijeg i pridružite se desecima onih koji hvataju boju zavaljeni na nekoj od terasa (naravno, ako uspijete uhvatiti mjesto).

Kad smo kod terasa, ovdje se nude tipični alpski specijaliteti po relativno povoljnim cijenama, no ipak mrvicu skupljim nego na manjim skijalištima u regiji. Unazad nekoliko zadnjih sezona, bilo je većih investicija u ski liftove tako da će vas praktički na svakom koraku čekati udobne i brze četvero- i šesterosjedežnice, većina sa plastičnom bubble zaštitom. Na skijama se možete spustiti do Obereggena i Pampeaga; do Predazza (i od njega) vozi gondola iz koje se se pruža lijep pogled na ski skakaonicu pored mjesta. Oprez ujutro, znaju se stvoriti dosta dugačke kolone na ulazu u gondolu. Snijeg je dosta dobre kvalitete, puno se truda ulaže svake večeri u peglanje staza. Jedino problematično mjesto, pogotovo početnike, zna biti zadnji crveni spust prema gondoli za Predazzo – pri kraju dana staza je podosta uništena i potrebno je malo umijeća. Ukoliko nemate volje spuštati se skijama, ljubazni djelatnici uvijek će vam dopustiti i spuštanje četverosjedom. Ne propustite ni adrenalinsku vožnju na alpskom rollercoasteru, smještenom kraj gornje stanice gondole za Predazzo (4 Eur jedna vožnja).

Drugo veliko mjesto ove doline, uz Predazzo, je Cavalese koje je pak vezano na područje Alpe Cermis. Alpe Cermis bilježe neugodan podatak iz 1998.g. – gondolu koja vodi preko svojevrsnog kanjona do skijališta srušio je nisko leteći američki vojni avion uz brojne ljudske žrtve. Sustav osiguravanja žičare nije bio uključen, kako je kasnije utvrđeno. Nakon tog incidenta, postavljena je nova 2-etapna gondola za 12 ljudi koja vodi do ovog simpatičnog skijališta sa prekrasnim stazama koje vode kroz gustu zimzelenu šumu. Kao i Latemar, vrlo pogodno za početnike, no, ovdje će i eksperti naći nešto za sebe – 7,5 km dugu crnu stazu Olimpia sa visinskom razlikom od 1370 m koja vodi od najvišeg vrha Paion del Cermis do same doline.

-.--.-

Sličnu konfiguraciju staza ima i područje Alpe Lusia/Bellamonte (inače dio sustava Trevalli) s tim da vas nešto lakše i osunčanije staze čekaju na padini okrenutoj prema mjestu Bellamonte, dok zahtjevnije crvene spustove treba potražiti na strani prema mjestu Moena.

Ski liftovi područja Passo Role (dio skijališta San Martino di Castrozza) dižu se od 2000 m n/m i te su staze među najvišima u Val di Fiemmeu. Međutim, blaga dislociranost od centra doline (bliže su San Martinu di Castrozza) čini ih i manje posjećenima.

Područje Oclini/Jochgrimm, iskreno, i nije nešto na što bi trebalo trošiti dan – zadržite se na te 3-4 plavo-crvene staze jedno prijepodne ukoliko ste smješteni u blizini.

Val di Fiemme ima dugu tradiciju u skijaškom trčanju; zajedno sa susjednom dolinom Val di Fassa čini najpoznatije odredište za poklonike ove vrste snježne zabave. Broji 150 km staza za ski trčanje, a u zadnjem vikendu siječnja zajedno sa spomenutom Val di Fassom ugošćuje tradicionalnu Marcialongu – poznatu utrku u skijaškom trčanju. Posvećenosti ove doline nordijskim disciplinama svjedoči i domaćinstvo Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama 2003.g.

Užici skijanja na padinama Val di Fiemmea stajat će vas 154,00 EUR za 6 dana (175,00 EUR u visokoj sezoni). Susjednim skijalištima sa većim brojem staza u sustavu Dolomiti Superski ovo je odredište pokušalo doskočiti nuđenjem kombinacijskog skipassa. Tako vam se nudi mogućnost skijanja određeni broj dana na matičnom skijalištu, te određeni broj dana u cijelom sustavu Dolomiti Superski. U blizini su skijališta poput Val di Fassa/Carezza (vezana za Sella rondu), San Martino di Castrozza, Trevalli.

-.--.-

Što se smještaja tiče, dolina raspolaže sa oko 6.500 ležaja. Cijene su većinom prihvatljive, nudi se i mogućnost smještaja direktno na stazi (npr. na Alpe Cermis) gdje cijene iznosom prate nadmorsku visinu, ali i jeftinijeg smještaja u apartmanskim kompleksima malih mjesta izvan glavnih naselja, poput Tesera, Ziana ili Castella. Dolinom prometuje skibus sa dosta čestim stanicama.

U mjestima poput Cavalesea naći ćete popriličan broj raznih gurmanskih restorana i vinskih podruma, pizzeria i barova. Mještani se, osim snježnom ponudom, trude goste privući i organiziranjem različitih priredbi – pored spomenute Marcialonge, tu je i ski jazz festival u ožujku. Početkom siječnja nemojte propustiti večernje uprizorenje javnog suđenja i spaljivanja vještica u Cavaleseu – vrlo impresivno! Za noćni se provod brinu diskoteke Mardok u Cavaleseu i U-Boot u Predazzu.

Put do ove doline vodit će vas autocestom Trst-Pordenone-Belluno, zatim cestom kroz San Martino di Castrozza preko prijevoja Passo Rolle (1984 m n/m) do odredišta. Udaljenost od Rijeke iznosi oko 360 km, od Zagreba 500-tinjak km.

Sve u svemu, vrlo zanimljivo odredište, mirno i posvećeno obiteljima. Jedina zamjerka upućuje se na račun nepovezanosti dijelova skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 14327
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr