SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

05.03.2013.      

Autor: Goran Vukelić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2012/13.

 

Madonna di Campiglio

Mondeno je pridjev koji se najčešće vezuje uz ovo talijansko skijalište. No, Madonna di Campiglio nudi mnogo više od "zvjezdane" promenade na svojim ulicama.

Madonna di Campiglio
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 490 km
udaljenost od Zagreba 650 km
 

U sjevernoj talijanskoj regiji Trentino, ispod impozantnog masiva Dolomiti di Brenta, smjestila se Madonna di Campiglio. Skijalište, prvenstveno poznato po mnogim pripadnicima milanskog jet-seta koji ovdje provode svoj zimski odmor, nudi neke od najboljih staza u ovoj regiji.

Skijalište se prostire na dva glavna pravca iz samog mjesta, u smjeru Passo Groste te prema Pradalagu. Oba predjela nude podjednak izbor staza, ali su orijentirani prema različitim profilima skijaša. Sama Madonna di Campiglio broji 55 km staza, no budući da je žičarama s jedne strane vezana sa Folgaridom-Marillevom, a s druge s Pinzolom, na raspolaganju je ukupno 150 km staza koje se mogu prijeći bez skidanja skija.

Ispod prijevoja Passo Groste prostire se prirodna kotlina ispunjena snijegom i suncem, a obrubljena veličanstvenim planinskim vrhuncima.

Goran Vukelić-.--.-

Ovdje se smjestio velik i odličan snowpark Ursus, raj za sve kojima su vratolomije na pameti. Sunčan položaj koriste i svi koji žele "nabaciti boju". Do doline vodi crveno-plava 7,5-kilometarska staza koju će s užitkom svladati i manje vješti skijaši. Oni s više znanja će se uputiti prema susjednom Monte Spinale, s vrha kojega se do Madonne može spustiti crvenom stazom Spinale diretta ili, još bolje, Spinale direttissimom. Pogađate, "direttissima" je crna staza, a posebno je zanimljiva završna strmina nagiba 70%.

Goran Vukelić-.--.-

Za prijeći s jednog predjela skijališta na drugi preko mjesta je izgrađen drveni most po kojem skijaše vozi pomični tepih. Predio prema Pradalagu također nudi lijepe staze, od jutra na suncu, a ovdje se često mogu vidjeti ski škole i početnici koji vježbaju prve zavoje. Kome smeta gužva na stazi, a željan je daška Svjetskog skijaškog kupa, na raspolaganju ima famoznu 3-tre stazu. Pozornica slalomskih utrka u Svjetskom kupu osvijetljena je i za noćno skijanje.

Goran Vukelić-.--.-

Osim skijanja po izvrsno uređenim stazama, 90% kojih je pokriveno sistemom umjetnog zasnježenja, Madonna nudi i cijeli niz ostalih sportskih sadržaja poput skijaškog trčanja, klizanja, turno skijanja, hodanja u krpljama... U podnožju skijališta lako je pronaći urede talijanske škole skijanja, ski servise, trgovine sportskom opremom... Zbog zahvalnog položaja u "sendviču" između Folgaride-Marilleve i Pinzola, moguće je svaki dan poduzeti izlete na ova susjedna, također dobra skijališta.

Šestodnevni skipass za odrasle u niskoj sezoni u siječnju stoji 193 eura, a 212 eura je cijena skipassa za cijeli kompleks Skirama Dolomiti Adamello-Brenta kojeg čine spomenuta Folgarida-Marilleva i Pinzolo, zatim Passo Tonale, Peio, Andalo - Fai della Paganella...

Goran Vukelić-.--.-

Za zadnji spust nije loše odabrati 3-tre stazu i rifugio Patascoss. Apres-ski počinje u njemu, a nastavlja se u kasnije navečer u centru Madonne. Atmosferi pomažu zvučnici po gradskim trgovima kojima se razlijevaju svjetski glazbeni hitovi. Trgovine su pune skupih artikala "s potpisom", a vrlo je živo u barovima i tavernama s tipičnom gastronomskom ponudom. Naravno, kako i priliči ovako mondenom skijalištu, na ulicama se odvija "modna revija" zimske garderobe. Ne treba očekivati bučne zabave kakve su pravilo u Austriji. U Madonni se obilaze barovi, pije aperol-spritz i nabadaju masline, a gradić utihne već oko osam navečer.

Što se tiče smještaja, on je u Madonni prilično skup. Tko želi proći jeftinije, može potražiti krevet u susjednoj Val di Sole. Cjenovna je razlika u istim kategorijama hotela ponekad i dvostruka, a skijališta su spojena. Također, autom od Folgaride do Madonne treba tek 20-ak minuta zavojitom cestom koja se redovito čisti. Što se cijena hrane na skijalištu tiče, one su nešto više nego na susjednim skijalištima, ali ne pretjerano: predjelo u obliku tjestenine ili palente stoji 8-9 eura, glavno je jelo oko 15 eura, pivo 3-4 eura, kava 2-3 eura.

Goran Vukelić-.--.-

Madonna di Campiglio je lako dostupna s autoceste A22 koja od Modene vodi k Innsbrucku. Put iz Rijeke broji 490 km, a autocesta vodi od Trsta, preko Venecije, Verone i Trenta te, nakon izlaza na S. Michele all'Adige, preostaje još oko 60-ak km obične ceste do Folgaride pa dalje prema Madonni. Iz Zagreba istim putem treba prijeći oko 650 km.

Lijepe staze s još ljepšim krajolikom zaslužne su za dolazak skijaša u Madonnu. Ostaje osjećaj da u tercetu Folgarida-Madonna-Pinzolo, Madonna nudi najbolji doživljaj na stazama i pored njih. Naravno, to ima svoju cijenu, ali ona i nije toliko visoka za osjećaj skijanja u jednom od simbola talijanskog zimskog turizma.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 05. siječnja 2015.   15:39h

    Član od:
    08.11.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    Zanima me ako ima CRO škola skijanja u Madonni di Campiglio?Škola je za dečka 6 godina starog.

  • Objavljeno: 07. ožujka 2013.   09:30h

    Član od:
    09.09.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mali Lošinj

    ovo je slijedeće skijalište koje moram posjetiti!!
  • Objavljeno: 07. ožujka 2013.   07:37h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Eto i potvrda stručnjaka.
  • Objavljeno: 06. ožujka 2013.   23:18h

    Član od:
    12.11.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    A joj, svašta sam ovdje pročitao! Ako ne znate bolje ne dovodite ljude u zabludu. Da vam građevinar objasni. Inženjerske metode i prakse najčešče žele nešto maksimalno pojednostaviti. 100 % u građevinskom i prometnom inženjerstvu je 45 stupnjeva i točka. Postoji više razloga, a najočitiji je pojednostavljenje proračuna. Naime, postoci se uzimaju iz jednostavnog razloga što ih je na licu mjesta lako izračunati. Npr. u projektu piše nagib 10 % svaki i najtuplji radnik ili oprator stroja može izr. da je to metar visine na deset metara duljine. Ili veoma često poprečni nagib npr. obične ceste koje su najčešče široke oko 6 m pa npr. 2% razlika u visini stranica ceste je 12 cm. Možete si misliti da su postoci dati preko kateta/sin/cos/tan/ ili da su nagibi dani u stupnjevima (dobro nekad jesu...), kako bi to izgledalo u praksi, koliko ljudi na gradilištu ima kalkulatore i još manje koliko bi ih to znalo izračunati... Da li se neka druga praksa primjenjuje za nagibe strmina na skijalištima to ne znam...
  • Objavljeno: 06. ožujka 2013.   20:51h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " a spominju i DoloMittica run koju nisam skužio na karti po tom imenu."
    (Član minja)
    Vidio sam taj natpis kada sam bio na Pinzolu. Ima dvije DoloMittica staze: DoloMittica Tour je crvena Rododendro staza pa prema donjem dijelu za Tulot, a DoloMittica Star prema Tulotu (crna staza) preko rif.Cioca.

  • Objavljeno: 06. ožujka 2013.   10:03h

    Član od:
    23.11.2009.

    Mjesto:
    Hrvatska, Omiš

    " Netočno!
    Nagib za uspon ceste se računa napravljeni uspon / prevaljeni put (okomita kateta/ hipotenuza) što odgovara formuli
    postotak nagiba = 100 * tang(kuta nagiba) * cos (kuta nagiba)

    Za male kutove to je približno jednako omjeru kateta ali za veće ne odgovara.

    Po toj formuli strmina od 45 stupnjeva ti je nagib od približno 70,7%
    A to bi mogao biti nagib "Spinale diretisima".

    Za građevinare i nagib krova vrijede neke druge formule.


    "

    (Član dragdar)

    Sada da i ja napišem:
    postotak nagiba = 100 * tang(kuta nagiba) * cos (kuta nagiba) = 100*sin(kuta nagiba), jer tanges je omjer sinusa i kosinusa. I nagib od 100% je kut od 90 stupnjeva.



    [Editirano] 06. ožujka 2013. u 10:10h


    [Editirano] 06. ožujka 2013. u 10:20h
  • Objavljeno: 06. ožujka 2013.   08:18h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    E to mi je zanimljivo... Iako smo svi učili to još u osnovnoj iz osnova trigonometrije... Ja baš taj dan nisam bio izgleda. To što kažeš mi djeluje realno, iako sam već par puta naišao na podatak da je 100%=45 stupnjeva, tj. 1 m u dužinu = 1m visinske razlike. Ma zato ja volim da mi kažu kut, postoci su mi nepraktični!
  • Objavljeno: 05. ožujka 2013.   17:56h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Teže se snalazim u postocima, ali ako to nije 50-55 stupnjeva... 100% je 45 stupnjeva, za ilustraciju. "
    (Član minja)

    Netočno!
    Nagib za uspon ceste se računa napravljeni uspon / prevaljeni put (okomita kateta/ hipotenuza) što odgovara formuli
    postotak nagiba = 100 * tang(kuta nagiba) * cos (kuta nagiba)

    Za male kutove to je približno jednako omjeru kateta ali za veće ne odgovara.

    Po toj formuli strmina od 45 stupnjeva ti je nagib od približno 70,7%
    A to bi mogao biti nagib "Spinale diretisima".

    Za građevinare i nagib krova vrijede neke druge formule.



  • Objavljeno: 05. ožujka 2013.   15:58h

    Član od:
    13.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Slavonski Brod

    potpisujem Minju
  • Objavljeno: 05. ožujka 2013.   14:02h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Madonica je za 10. Na njihovim stranicama Spinale direttissima zovu i Schumacher Streif (bljak, koje ulizivanje), a spominju i DoloMittica run koju nisam skužio na karti po tom imenu. Uglavnom, najstrmiji uređeni nagib koji sam vidio u životu je gdje piše 39 (Pradalago strana skroz lijevo na vrhu). Teže se snalazim u postocima, ali ako to nije 50-55 stupnjeva... 100% je 45 stupnjeva, za ilustraciju.

Prikazano 10 od 10 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222681
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr