SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

08.01.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Klausberg

Maleno talijansko skijalište udaljeno pola sata od Brunica mamac je za obiteljsku zabavu na snijegu.

Klausberg
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 404 km
udaljenost od Zagreba 446 km
 

U najsjevernijem kutku Italije, na samoj granici s Austrijom, nalaze se Valli di Tures e Aurina, dvije doline poznatije možda pod svojim njemačkim nazivom Tauferer Ahrntal. U svojim njedrima bogatim snijegom doline skrivaju dva skijališta, Speikboden i Klausberg, a nama je izbor za posjetu pao na ovo potonje.

Hrvatski su skijaši navikli već tradicionalno svoj zimski odmor provoditi na "domaćem" Kronplatzu. Rijetko tko od njih zna da se na tek pola sata vožnje sjeverno od Brunica nalazi ovo malo skijalište sa svojih 18,5 km uređenih skijaških staza. Iako praktički na granici s Austrijom, pristup je moguć samo iz Italije budući da prometnice završavaju nekoliko kilometara sjevernije pred planinskim masivom koji dijeli dvije zemlje. Ovakav je položaj zahvalan za skijalište koje uvijek ima dovoljno snijega budući da ga dotiču snježne fronte sa sjevera i juga. Ipak, "zakaže" li majka priroda, tu je 100 %-tna pokrivenost snježnim topovima. Skijalište je orijentirano prema sjeveru te su zato i staze do podneva u sjeni što pomaže očuvanju snijega, no može predstavljati smetnju za hladnih dana.

-.--.-

Staze opslužuju dvije kabinske žičare, dvije četverosjedežnice, tri trosjedežnice i jedna dvosjedežnica. Sve su novijeg datuma, a u planu je i daljnja modernizacija žičara. Polovicu kilometraže čine staze crvene kategorije, a ostatak je jednoliko raspoređen na plave i crne. Za početnike se na dnu i sredini skijališta nalazi nekoliko plavih staza, a ski klubovi znaju trenirati na crnoj stazi u dolini. Valja istaknuti crveno-crnu stazu Klaussee 2 koja se spušta s vrha skijališta na 2.510 m n/m u dužini od gotovo 5 km. Spajanjem sa stazama Klaussee 1, Almboden te Klausberg dobiva se spust od vrha do dna skijališta dugačak gotovo 12 km! Nekoliko takvih rundi od vrha do dna skijališta i spremni ste za ručak.

-.--.-

A njega je najbolje potražiti u novootvorenom (u prosincu 2011.) "Kristall Alm" restoranu na stazi. Na nekoliko etaža, ovaj restoran uređen u kombinaciji modernog i tradicionalnog alpskog stila nudi za svakog ponešto. Caffe bar, prostor za ručavanje turističkih grupa, samoposlužni restoran za one kojima se žuri natrag na skije te klasični restoran za hedoniste. Cijene su umjerene, od prosječnih 8 eura za obilno predjelo u obliku maneštre ili tjestenine do 12 eura koliko iznose glavna jela. Preporuka je probati Graukas, tj. lokalni specijalitet "Sivi sir".

Klausberg, pa i čitava regija su orijentirani prvenstveno obiteljskom odmoru tako da nude dobru dozu zabave pored skijanja. Dodatnu dozu adrenalina možete pronaći na samom skijalištu gdje se nudi vožnja alpine coasterom Klausberg-Flitzer. Zabava je zagarantirana na pruzi dugačkoj 1.800 m prepunoj strmina i oštrih zavoja, a brzina dostiže 40 km/h. Pri vrhu se skijališta nalazi snowpark, a sanjkati se može na dvije osvijetljene staze čija ukupna duljina prelazi 10 km, a otvorene su i za turno skijaše.

-.--.-

Ahrntal je dom Hansa Kammerlandera, poznatog alpinista, koji zimi ovdje vodi turno skijaše na pohode netaknutim padinama, penjanje do snježnih vrhunaca te po zamrznutim slapovima. Za skijaše trkače je pripremljeno 50 km staza za nordijsko skijanje. Freeride je moguć po okolnim planinama, a malo manje avanturistički nastrojeni vjerojatnije će odabrati šetnju dolinom s krpljama na nogama, vožnju u konjskoj zapregi ili posjet velikom i novom wellness centru "Cascade" u mjestu Campo Tures/Sand in Taufers.

Campo Tures je najveće mjesto u dolini i pruža mogućnosti za tihu zabavu uvečer u nekoliko pizzeria, restorana i kafića ili na klizalištu. Bučnije je u apres-ski baru "Hexenkessel" u desetak kilometara udaljenom mjestu Cadipietra/Steinhaus od kuda i kreću skijaške žičare, tj. gdje se završava skijanje. Tu su i uredi talijanske škole skijanja, ski rent te prodaja skijaških karata.

-.--.-klausberg

Kupi li se karta za više od jednog dana ona automatski vrijedi i za susjedno skijalište Speikboden. Jednodnevna skijaška karta u normalnoj sezoni stoji 29 eura za odrasle, a šestodnevna 142 eura. Zanimljivo je da se od petodnevne karte naviše može doplatiti za kombiniranu kartu s jednim danom skijanja na susjednom Kronplatzu. Djeca do osam godina skijaju besplatno uz pratnju odraslih.

Doći do Klausberga se može jednakim putevima kao i do Kronplatza, samo u Brunicu treba nastaviti još 20-ak km sjeverno prateći znakove za Valle Aurina, tj. Campo Tures. Iz Zagreba je put dugačak 446 km, a iz Rijeke 404 km. Valja ga prijeći kako bi se upoznalo jedno zanimljivo skijalište sa zaokruženom ponudom za zimski odmor i cijenama primjerenim obiteljskom novčaniku.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 14. siječnja 2016.   13:03h

    Član od:
    13.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ima li tko kakav apartman za preporučiti između Klausberga i Speikbodena ili barem negdje u blizini?
    Poželjno da ima neki bazen ili SPA?
  • Objavljeno: 14. siječnja 2013.   10:25h

    Član od:
    31.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    Ove godine prvi put na Klausbergu i Speikbodenu,jako dobra i povoljna dva skijališta,toliko smo zadovoljni da ćemo i sljedeće godine rezervirati.Svejedno nije na odmet i uplatiti jedan dan na Kronplazu za vrhunski ski tjedan.
  • Objavljeno: 08. studenog 2012.   20:33h

    Član od:
    25.08.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Varaždin

    Pošto nekoliko godina za redom odlazim na obiteljsko zimovanje u Cadipietru/Klausberg mogu samo potvrditi da je ova recenzija napisana vrlo objektivno i realno. Klausberg je pravo otkriće za obiteljski odmor i novčanik.
    Pozdrav iz Varaždina

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 130680
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr