SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

27.01.2016.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić, Goran Vukelić

Napomena: Cijene važeće za sezonu 2015/16.

 

3 Zinnen

Skijalište smješteno na talijansko-austrijskoj granici izašlo je iz sjene susjednog Kronplatza povezivanjem dvaju odvojenih lokaliteta.

3 Zinnen
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 280 km
udaljenost od Zagreba 425 km

   Sve do nedavno, 3 Zinnen je bilo rijetko poznato skijalište u Hrvatskoj. Za njega su pretežno čuli oni koji su pohađali neki od tradicionalnih kampova Hrvatskog zbora učitelja skijanja, no većini ostalih skijaša je prolazio "ispod radara". Razlog tome je činjenica da je veliki i popularni Kronplatz udaljen tek 30-ak kilometara pa se rijetko tko odlučivao dati šansu malom skijalištu rascjepkanom na četiri-pet lokaliteta. Nije pomogla ni česta promjena imena, pa je među našim skijašima ovo skijalište često nazvano i samo Sexten, no službeno ime u posljednjih nekoliko godina jer prema susjednom, vrlo poznatom lokalitetu, Drei Zinnen odnosno Tre Cime.

No, i tome je došao kraj. Krajem 2014. zaokružena je velika investicija u povezivanje dva odvojena lokaliteta Monte Elmo (Helm) i Croda Rossa (Rotwand) novim dvjema kabinskim žičarama ("Tre Cime" i "Orto del Toro") te pripadajućim stazama. U skladu s totalnim makeoverom, skijalište je promijenilo i ime pod kojim se promovira. Donedavno se, naime, zvalo Hochpustertal/Alta Pusteria.

-.--.-

Današnje skijalište tako sada ukupno broji 93 km uređenih skijaških staza. Većina ih je povezana, no još uvijek ima manjih odvojenih lokaliteta poput Haunolda/Monte Barancija, Toblacha/Dobbiaca, Val Comelica, Waldheima i Pragsa/Braiesa. Crnih staza je 11,7 km, crvenih 43 km, a plavih 38,3 km.

Centralni dio čini Helm spojen s Rotwandom i Kreuzbergom, ispod kojeg su mjesta Sexten (Sesto), Moos (Moso) i Vierschach (Versciaco). Potonje je zanimljivo budući da se u njemu križaju donja stanica kabinske žičare te željeznička linija koja vozi do Perce otkuda kreće žičara prema vrhu Kronplatza! Ovime je skijašima na dohvat ruke čak 200 km staza ovih susjednih skijališta, bez potrebe za razmišljanjem o parkingu, gužvama na cesti... Vlak kreće svakih pola sata, vozi 43 minute između dva skijališta, a vožnja je besplatna ukoliko ste smješteni u hotelu ili apartmanu koji je član lokalne turističke zajednice.

-.--.-

Što se skijaških staza na 3 Zinnen  tiče, veliki plus ovom skijalištu daje činjenica da je gotovo uvijek - prazno. Prekrasne i dugačke staze (najdulja ima 4,8 km; crvene je markacije i spušta se od Helma do Vierschacha) za sve nivoe znanja od plavih do crnih besprijekorno su uređene baš poput ostalih skijališta u Dolomiti Superski kompleksu, no za razliku od većih i poznatijih skijališta ovdje gotovo nikad nema gužve. Mirne savjesti zato možete "dati gas" i vježbati carving zavoje bez straha da ćete nekoga "pokupiti". Ispod Rotwanda se nalazi opaka crna staza, Holzriese II, najstrmija u Dolomitima, prava poslastica za znalce. Za one željne adrenalina tu je i 5,5 km duga staza za sanjkanje. Nemojte se iznenaditi susretnete li na stazi, osim skijaša i bordera i pokojeg - soba. Na vrhu se nalazi cijelo stado "pomoćnika Djeda Mraza", a iz njihove nastambe djelatnici ih obično popodne puste na staze kako bi ih turisti mogli fotografirati. Iako djeluju umiljato, treba ipak biti oprezan jer su zaigrani i ne boje se ljudi, a oštri rogovi nisu baš ugodni.

Ako ste raspoloženi avanturistički, jedan dan možete odvojiti za Giro delle Cime. To je ski tura koja vodi s jednog na drugi kraj skijališta, od Vierschacha do Val Comelica i natrag, a putem možete uživati u pogledu na impresivne dolomitske vrhove. Jednim dijelom treba koristiti ski bus, barem dok se Val Comelico ne poveže žičarama s ostatkom skijališta.

-.--.-

Na predjelu Monte Baranci iznad gradića Innichen/San Candido moguće je noćno skijanje. Osim toga, popularne su šetnje na krpljama (i noću za vrijeme punog mjeseca), skijaško trčanje (Dobbiaco je stanica Svjetskog kupa), turno skijanje, klizanje... Odvojeni skijaški lokaliteti uglavnom imaju manje staza te tri-četiri žičare, a odličan su izbor za početnike ili obitelji s malom djecom.

Restorana ima i više nego dovoljno, a ponuda je standardna za ovu regiju gdje se miješaju austrijski i talijanski utjecaj tako da će gurmani doći na svoje. Cijene su pristupačne te treba računati na oko 6-8 eura za predjelo u vidu tjestenine ili palente te oko 13-15 eura za glavno jelo. Tko za posljednji spust dana sačuva stazu prema Vierschachu, neka odvoji malo vremena za posjet Baiti del Cacciatore. S terase se ponad šalice kuhanog vina pruža krasan pogled na sunce u zalazu. Na dnu je još i novi disco i apres-ski bar Punka...

Sam smještaj moguće je pronaći u glavnim mjestima smještenima uz skijališta. Najbliži Helmu i Rotwandu su Sexten i Moos, dok su uz glavnu magistralnu cestu Lienz-Brunico mjesta Innichen i Toblach.  Innichen je gradić sa simpatičnom pješačkom zonom za večernju šetnju koju možete zaokružiti u nekom od restorana ili enoteka. Kako su ova skijališta idealna za obiteljski i wellness turizam, veliki broj hotela orijentiran je upravo takvim gostima, pa nerijetko imaju organizirane igraonice i vrtiće za djecu, trake i posebnu stazu neposredno uz hotel za početnike, ali i wellness dijelove sa bazenima na otvorenom i panoramskim saunama s pogledom na impozantne stijene Dolomita.

-.--.-

U visokoj sezoni dnevni skipass za Sextner Dolomiten iznosi 48 eura, dok je 6-dnevna karta 243 euro. Za posjet Kronplatzu ili, recimo, obližnjoj Cortini d'Ampezzo trebat će kupiti skipass za cijeli Dolomiti Superski koji u visokoj sezoni i za 6 dana stoji 275 eura.

Put do ovog dijela Italije sličan je kao i za susjedni Kronplatz. Iz Zagreba je najbolje uputiti se preko Ljubljane i tunela Karavanke na Lienz, od kuda se treba skrenuti prema Italiji i Brunicu. Neposredno nakon ulaska u Italiju smjestio se uz glavnu cestu prvo Innichen, zatim Dobbiaco dok je Sexten smješten nešto dalje prema prijevoju Passo Monte Croce. Krećete li iz Rijeke najkraći put je autoputom od Trsta prema Udinama, a zatim preko Sappade na Passo Monte Croce s kojeg se direktno cesta spušta u Sexten. Druga opcija je nešto dulja, a od Trsta vodi autocestom na Pordenone, zatim na Cortinu d'Ampezzo i preko prijevoja u Dobbiaco. U obje varijante u slučaju zimskih uvjeta treba biti vrlo oprezan, a kada napada puno snijega ovi pravci znaju biti i zatvoreni.

Želite li nešto mirniji ili obiteljski odmor, bez gužve, čekanja u redovima i uz vrhunsko skijanje, možda nije loše umjesto poznatih i razvikanih skijališta odlučiti se za 3 Zinnen. Ovdje svatko može uživati na svoj način, od vrhunskih skijaša do obitelji s djecom. Zaželite li se vreve, Cortina i Brunico su na pola sata vožnje automobilom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 21. veljače 2016.   18:49h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Valjda nakon sto sam na Kronplatzu sigurno probio troznamenkastu brojku skijaskih dana jucer sam prvi puta bio u Sextenu.
    Za pocetak isli smo na jedan dan iz Rijeke, onako polunaporno. Sa kretanjem u 5:30 ujutro trebalo nam je 3 ipol sata ( sa jednim stajanjem ), treba se uzeti u obzir da smo veci dio vremena na cesti bili "sa one strane zakona" :)
    Subota, spica sezone, na skijalistu nema guzve, snijeg savrsen, staze pripremljene 10/10.
    Cijena klope, cuge, skipassa ..... uobicajena, njima prejeftina, nama preskupa ali bolje ne razbijati glavu.
    Sve staze imaju pristojnu visinsku razliku, zicare vrlo dobre. Prilicno meni jako dragih gondola.
    Jako bitno, bordera skoro nema, losih skijasa koji misle da su znalci zbilja nije bilo. I extremno bitno, nema najopasnije skupine na stazama, klinci 15-25god, gopro na kacigi, marama preko nosa i powder skije - ta skupina ne razlikuje stvarni svijet od virtualnoga.
    U 16:00 pri dnu se pojavilo nesto slicno hupserima ali niti blizu pravoj puknutuj stazi. Vecini drag podatak ali meni osobno malo dosadno - hupseri i guzva na stazi - to je to!!!!
  • Objavljeno: 18. kolovoza 2015.   20:55h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    bio sam doduše godinu ranije, tada se tek iskrčila šuma, al kolko vidim sada bi trebala poveznica biti u funkciji

    više sam se htio referirat na drugi dio - iako opet doduše nemam klince, prema viđenome ipak ne bih to skijalište baš svrstao za family izlete...čisto iz razloga jer je generalno mali izbor staza, a posebice onih prikladnih za klince (na Helmu samo jedna, na Rotwandu možda koja više) i onda bude velikih gužvi na njima kad sve te školice zmijure stazom

    [Editirano] 18. kolovoza 2015. u 20:59h
  • Objavljeno: 18. kolovoza 2015.   10:37h

    Član od:
    13.08.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Bok svima,
    molila bih ako je neko bio prošle godine da nam potvrdi da je ova poveznica Helm-Rotwand konačno napravljena, kao i mišljenje o skijalištu da li je pogodno za obitelj sa djetetom koje skija?
  • Objavljeno: 23. siječnja 2014.   14:35h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Krasna su tamo skijalista i ima puno lijepih i blagih staza za djecu, cim moj malo naraste i mi cemo definitivno tamo. Jedino je tlaka sto se do skijalista mora autom/busom
  • Objavljeno: 23. siječnja 2014.   14:16h

    Član od:
    26.11.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " Frendovi s malom curicom idu već drugu godinu u San Candido/Innichen u predsezoni i kažu da im je za obiteljsko skijanje odlično.
    Veliki plus je što u predsezoni kad plate apartman, dobiju ski pass gratis za Altu Pusteriu.

    Planiram provjeriti to nagodinu pred Božić kad i moja curka prohoda. "

    (Član tripod)

    Istina. Ima ta akcija.Ali važi samo za one smještajne kapacitete koji sudjeluju u toj promociji. To su pretežno hoteli, ali ima i apartmana. Proučavajući cijene, skužio sam da neki ( ne svi ) od tih apartmana i hotela u vrijeme predsezone i nemaju nižu cijenu smještaja ( ili nemaju puno nižu ) od cijena u visokoj sezoni. Baš zbog besplatnog ski passa.
    Ali ako vas je više u apartmanu onda se isplati jer svi iz apartmana imate gratis ski pass onoliko dana koliko ste u apartmanu.
    Pa recimo , ako vas je npr. 6 i ako ste tamo 4 dana , to je onda 6x4 dana= 24 gratis ski passa.

  • Objavljeno: 23. siječnja 2014.   12:02h

    Član od:
    18.01.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Frendovi s malom curicom idu već drugu godinu u San Candido/Innichen u predsezoni i kažu da im je za obiteljsko skijanje odlično.
    Veliki plus je što u predsezoni kad plate apartman, dobiju ski pass gratis za Altu Pusteriu.

    Planiram provjeriti to nagodinu pred Božić kad i moja curka prohoda.
  • Objavljeno: 03. prosinca 2012.   10:19h

    Član od:
    11.11.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Imas mali bus, koji svaki 15ak minuta vozi, izmedju Helma i Rotwanda.
  • Objavljeno: 30. studenog 2012.   11:45h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    To je bilo brzo.

    Hvala , tako sam i mislio.

    Dugujem .

    Posjetiti ću svejedno.
  • Objavljeno: 30. studenog 2012.   11:33h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Prošle zime nisu, ove ne znam. Ne vjerujem da jesu.
  • Objavljeno: 30. studenog 2012.   11:21h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Citat iz članka (2009. godina) - "Nedavno izgrađena nova staza s novom gondolom skriva odličnu, pravilnu i široku crvenu stazu koja će se već iduće godine još jednom gondolom spojiti s Helmom . . . "

    Moje pitanje je, da li je tko bio skoro tamo da to potvrdi? Prema kartama skijališta koja se ovih dana mogu vidjeti na webu, još uvijek stoji da je to projekt.
    Da li nisu ažurirali (manje vjerojatno) ili nisu ništa napravili?
    Posjetio bih to za novogodišnje praznike iz Silliana pa me zanima.

    Hvala na odgovorima.

    [Editirano] 30. studenog 2012. u 11:22h

Prikazano 10 od 10 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 121457
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr