SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

02.01.2015.      

Autor: Goran Razić 

Hrvatski ski tjedan s odličnim uvjetima

Ovoga vikenda, kao i svake godine, očekuje se velika migracija hrvatskih skijaša i bordera prema Alpama. Započinje tzv. “hrvatski tjedan”. Pogledajmo uvjete kakvi će dočekati skijaške i bordere na popularnijim odredištima.

Snježna situacija je još do prije desetak dana bila poprilično dramatična. Nedostatak snijega osjetio se i na skijalištima koja nisu previše navikla na takve scenarije. Tako je, primjerice, Kronplatz odgodio početak skijaške sezone, što baš nije čest slučaj. Slovenska skijališta muku su mučila s proizvodnjom snijega, dok su u Austriji, početkom prosinca, tek ponegdje bile osposobljene staze za skijanje.

No posljednja ciklona potpomognuta polarnom hladnoćom u cijelosti je izmijenila situaciju. U Sloveniji trenutno ima između 40 i 80 cm snijega, a najviše broji Vogel (cca 75  cm), dok su negativni celzijevci omogućili skoro potpuno zasnježenje većine skijaških staza na ostalim slovenskim skijalištima. U Sloveniji je trenutno u pogonu 15-ak skijališta, odnosno sva veća skijališta.

U Italiji je situacija slična. U radu su sva skijališta iz sustava Dolomiti Superski, a našim će skijašima borderima posebno biti važna informacija da je otvorena poveznica Sella Ronda i to u oba smjera. U Val Gardeni je trenutno oko 70 cm snijega, dok je na Kronplatzu trenutno oko 40 cm i u pogonu je više od 80 km staza. U Austriji je situacija vrlo slična. U Koruškoj je većinom palo oko 50 cm snijega, a ponegdje i nešto više. Među hrvatskim skijašima najpopularniji Nassfeld trenutno ima oko 60 cm snijega i otvorene su 23 skijaške staze (od ukupno 40, nap.a.). Francuska je jedina koja mjeri većinom preko 100 cm snijega. Snježne padaline koje su zabijelile francusku uoči stare godine stvorile su odlične snježne uvjete na većini skijališta, pa će u narednom tjednu biti moguće i uživanje u dubokom snijegu.

-.-službeni web/facebook-.-

U Hrvatskoj je do danas radilo 5 skijališta. Na Platku su u radu pokretna traka na Radeševu i Baby lift, a moguć je i najam opreme. U radu je do danas bio i Petehovac sa svojom vučnicom, no zatopljenje koje je upravo zavladalo ubrzano topi snijeg pa je teško prognozirati hoće li ovo goransko skijalište biti u radu i za vikend. Osim navedenih u radu je i Čelimbaša u Mrkoplju, ali samo s Baby liftom na kojem je moguće sanjkanje i skijanje za početnike, dok se za ostatak skijališta čekaju dodatne snježne padaline. U radu je i skijalište Vučići u Ogulinu, s tim da je skijanje na tom omalenom skijalištu potpuno besplatno. Komadić snježnih radosti proteklih je dana bilo moguće pronaći i na Sljemenu, na kojem je u radu bila vučnica na Bijelom spustu, no ovih će dana skijalište biti zatvoreno zbog utrke Svjetskog skijaškog kupa koje se održavaju 04. i 06.01. Skijalište se ponovo otvara sredinom sljedećeg tjedna, kada će u radu, sukladno najavama, biti i Crveni spust.

Vremenska prognoza za sljedeći tjedan je vrlo povoljna. Temperature bi se na većini bližih skijališta trebale kretati oko ništice, te u blagom minusu. Do srijede bi trebalo biti i dosta sunca, a tek u drugoj polovini sljedećeg tjedna postoji mogućnost manjih snježnih padalina. Svima želimo ugodan odmor i odlično skijanje i bordanje!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 21. siječnja 2015.   15:52h

    Član od:
    27.11.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Luka

  • Objavljeno: 21. siječnja 2015.   15:13h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

  • Objavljeno: 19. siječnja 2015.   12:08h

    Član od:
    09.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Karlovac

    U Andalu je bilo odlično... Obzirom na vrijeme napravili su malo čudo, i zapraov je samo loše bilo na onom plavom dijelu gdje vjetar i loši skijaši raznesu snijeg. Inače, odlično.
    Gužve zbog škola na Rindole su uobičajene, tu se ništa ne može.
  • Objavljeno: 12. siječnja 2015.   15:20h

    Član od:
    22.12.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zgb.

    Pa gužva je bila samo subota i nedjelju,ostale dane nikakva,pogotovo na lijevom dijelu skijališta(prema Fai della Pag.),gdje sam i većinu dana i provodio.
    Naročito ujutro,doslovno uskijavanje na žicu....
  • Objavljeno: 12. siječnja 2015.   14:00h

    Član od:
    13.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Slavonski Brod

    sve potpisujem za Andalo , ali kad se vidi da u selu nema snjega a mi ipak sasvim solidno skijali(dosta leda) onda
  • Objavljeno: 12. siječnja 2015.   00:41h

    Član od:
    23.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " U Andalu sasvim druga priča,vrijeme idealno,sunce cijeli hr.tjedan,otvoreno 99% staza,gužve bile samo za vikend,danas cijeli dan uskijavanje direkt na žice. "
    (Član vl2511)

    Hm...ja sam također bio u Andalu, i nije to bilo bas tako idealno cijeli tjedan. Prvi dan u nedjelju ogroma guzva. Vise od pola skijalista je iskljucivo pod umjetnim snijegom, rekao bi cak skoro pa sve osim koje staze na vrhu. Cijeli tjedan su na vecem dijelu skijalista topovi radili non stop. Kamenja na stazama je bilo dosta, pogotovo na onom plavom dijelu. Skije izrezbarene poprilicno. Super se skijalo na stazi ispod dvosjeda, na crnoj te na stazama koje idu prema fai di paganella. Staze koje idu u dolinu su bile razrovane nakon 12 i na njima je cijeli tjedan bila guzva od ski skola. Ali ok, s obzirom na vremenske prilike, ja sam zadovoljan....naskijali smo se. Ali da je sve baš bilo super, nije.
  • Objavljeno: 11. siječnja 2015.   16:50h

    Član od:
    27.11.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Poreč

    Bio u Passo del Tonale - 7 dana sunca. Gužve prva 2 dana, a onda super. Snjge umjetni i u pravilu dosta ledene staze u jutarnjim satima, kasnije kada malo popuste OK.

    Na povratku stao u Madonna di Campiglio.
    U 10 ujutro na 1600 m nadmorske visine 10 stC.
    Snjeg ko da je početak aprila - mokar, težak.
  • Objavljeno: 06. siječnja 2015.   16:19h

    Član od:
    22.12.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zgb.

    U Andalu sasvim druga priča,vrijeme idealno,sunce cijeli hr.tjedan,otvoreno 99% staza,gužve bile samo za vikend,danas cijeli dan uskijavanje direkt na žice.
  • Objavljeno: 06. siječnja 2015.   12:38h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Bio prošla tri dana na tri skijališta u Austriji:
    Gerlitzen, Bad i Nassfeld.
    Snijega malo, umjetni. Staze BETON. Zemlja. trava, kamenje. Loše. To se ne bi smjela naplačivati puna karta.
    Nikuda dok ne padne još minimalno 50 cm.

Prikazano 9 od 9 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 19090
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr