SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

12.01.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2008/09.

 

Sappada

Maleno talijansko skijalište orijentirano je prvenstveno obiteljima i početnicima.

Sappada
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 220 km
udaljenost od Zagreba 370 km

Poput Platka iz najboljih dana, tako bi mogao glasiti najkraći opis Sappade. Maleno talijansko skijalište nalazi se u regiji Veneto, 60-ak km sjeverozapadno od Udina. Ski liftovi su pomalo spori, no zato vam pružaju priliku da dulje uživate u prekrasnom krajoliku mjestašca zbijenog između visokih alpskih vrhova.

Sappada broji 20 km staza, razdijeljenih na dva glavna lokaliteta. Većina se staza nalazi na predjelu imena Sappada 2000 koji je ujutro obasjan suncem i nudi oko 7 km staza. Od zanimljivijih staza treba izdvojiti onu dugu prema dolini koja je ustvari put kroz šumu i daje lijep pogled na kotlinu u kojoj se nalazi Sappada. Na vrhu su i dvije kratke crvene staze s malo jačim nagibom koje će naprednijima odlično poslužiti za vježbanje dinamičnih carving zavoja. Dvije vezane sjedežnice koje dižu skijaše iz mjesta su unazad dvije godine modernizirane te sada izgledaju puno bolje, brže su i komotnije. Izađete li odmah nakon prve, čeka vas kratka, ali odlična crvena staza. Dva ski lifta koja se dižu iz centra Sappade prema predjelu Monte Ferro potpuno su razmontirana što je nažalost smanjilo ionako malen broj staza. Ipak, nakon nekoliko godina "spavanja", krenulo se u novi investicijski zahvat kojim bi se ovaj lokalitet trebao povezati s onim na suprotnoj strani doline.

-.--.-

Nova staza  i 2-sjedežnica Pian dei Nidi u pogonu su od 1. siječnja 2009. i predstavljaju prvi korak u navedenom povezivanju. Zasada se veza u jednom dijelu još uvijek ostvaruje ski busom, no plan je daljnjom izgradnjom staza potpuno integrirati skijalište.  Na lokalitetu ispod vrha Monte Sierra se nalazi jedna moderna dvosjedežnica i jedna vučnica. Do dna vodi odlična crvena staza, a alternativa je turistička, plava staza s blagim nagibom. Ovaj je predio dobro ostaviti za poslijepodnevno skijanje budući da je ujutro u sjeni. Još treba istaknuti i Pistu Neru, stazu sa solidnim nagibom dužine cca 850 m, a koja se nalazi praktički u samom centru Sappade. Petkom je ovdje moguće skijati i u večernjim satima pod umjetnom rasvjetom.

-.--.-

No, ono što ciljana publika ovog skijališta (obitelji sa djecom i početnici) najviše cijeni je zabavni park na snijegu pod nazivom Nevelandia. Ovaj park nudi najmlađim skijašima odličnu zabavu na snijegu, spuštanje na sanjkama i u bobu, učenje skijanja uz veselu glazbu, klizanje, vožnju motornim sanjkama i ''osvajanje'' ledenih skulptura, a sve to pod budnim okom stručnih odgajatelja. Provod za najmlađe je ovdje zagarantiran dok roditelji uživaju u obližnjim skijaškim stazama. Snowboarderi će pak, uživati u snow parku na kojem vratolomije izvode i braća Kratter, poznati talijanski snowboarderi rođeni u Sappadi.

Staze se spuštaju od 2,200 mnv do 1,250 mnv na kojoj se nalazi i samo mjesto. Dobro su pripremljene, čak i u uvjetima visokih temperatura. Sappada je značajan centar za nordijsko skijanje koji se može pohvaliti sa 40 km staza i osvajačem dvije medalje na zimskoj Olimpijadi u Torinu 2006., Pietrom Pillerom Cottrerom.

-.--.-

Smještaj u Sappadi se prvenstveno nudi u raznim hotelima i pansionima, a cijene su relativno povoljne. Sve su smještajne jedinice blizu stazama, a dobru povezanost omogućuje i skibus. Inače, dolina u kojoj je smještena Sappada ima dva nivoa: na višem, Cima Sappada (Vrh Sappade, op.a.) nalazi se manji zaseok, dok je centar mjesta na nižoj nadmorskoj visini. Primjedba ide na dva rifugia na stazama: uređenjem i ponudom daleko zaostaju za konkurencijom na obližnjim skijalištima, dok ih ukorak prate - cijenama. Glavno jelo (odrezak, kobasice s prilogom) je tako oko 8 eura, dok je porcija tjestenine za predjelo oko 5 eura. Ponudom i uređenjem zato blista rifugio na dnu Piste Nere koji je i zanimljivo odredište za mirni večernji provod.

Dnevni skipass za odrasle stoji vrlo povoljnih 23 eura, a 6-dnevni 120 eura. Ulaznica u Nevelandiu stoji 15 eura u što je uključeno i unajmljivanje opreme te klizanje. Skipass je moguće kupiti u podnožju glavnih ski liftova, kao i u centru mjesta gdje se nalazi i ured talijanske škole skijanja. Kompletnu ski opremu moguće je unajmiti također u centru Sappade.

Put do Sappade iz Rijeke broji oko 220 km što u praksi iznosi oko 3 sata lagane vožnje. Od Trsta preko Udina vodi autocesta do izlaza Carnia-Tolmezzo (cestarina 4,40 eura); nadalje treba pratiti putokaze za Villa Santinu te Sappadu do koje vodi uska, zavojita cesta. Put iz Zagreba vodi preko Ljubljane, Kranjske Gore i Tarvisia pa autocestom prema Udinama. Izlaz je također Carnia-Tolmezzo i dalje gore navedenim putem. Kilometraža iz Zagreba broji oko 370 km.

Sappada je odlična destinacija za obitelji s malom djecom koja tek trebaju učiniti prve korake na snijegu. Isto tako, i početnici će lako naći staze za vježbanje prvih zavoja. Zahtjevniji skijaši će se ovdje zadržati najviše jedan dan, pa njima ide i preporuka da vikend u Sappadi kombiniraju s jednim danom na stazama obližnjeg Zoncolana (udaljenost 30 km) ili Forni di Sopra (45 km).

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 252073
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr