SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

12.03.2006.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić 

Zoncolan - Ravascletto

Malo talijansko skijalište udaljeno svega dvjestotinjak kilometara od Rijeke, te nešto više od Zagreba, pružit će odlično vikend skijanje, pogotovo obiteljima s malim skijašima.

Zoncolan - Ravascletto
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 205 km
udaljenost od Zagreba 350 km

Zoncolan-Ravascletto treće je po veličini Promoturovo skijalište. Uz Piancavallo i Tarvisio, ovo je jedna od talijanskih destinacija koju svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira vikend destinacija. Doduše, iz Zagreba je relativno daleko, no zato iz Rijeke treba svega dva i pol sata vožnje, pa je ovo skijalište već poznato u primorskim krugovima skijaša.

Zoncolan je ime planine smještene između malih naselja Sutrio i Ravascletto. Na toj planini nalazi se većina skijaških staza i žičara, dok je tek manji broj smješten u samom mjestu Ravascletto. Od tuda i dvojno ime skijališta, koje često zna zbuniti neupućene.

-.-Goran Razić-.-

Teško je ocijeniti gdje je bolje pustiti auto, jer postoje dvije mogućnosti. Prva je na samom Zoncolanu, odmah pored sjedežnica, gdje je osiguran veliki parking. No, iako pruža više komocije, ovo parkiralište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.320 m, pa u slučaju velikih snježnih padalina planinska cesta nije preporučljiva. Drugo parkiralište nalazi se u samom Ravasclettu (920 mnv) od kuda će vas do Zoncolana odvesti nova Doppelmayr stajaća gondola za 100 ljudi, postavljena u sezoni 07/08. Zanimljivo je da su dvije kabine potpuno neovisne tako da im je kapacitet nešto veći od klasičnih rješenja.

 Osvrnimo se prvo na veći dio skijališta - Zoncolan. Staza nema previše - tek 3 crvene, 5 plavih, nekoliko zelenih namijenjenih prvim koracima te 1 crna koje se ne uređuje. Najduža staza, dugačka 1,6 km kreće nakon izlaska iz gondole, te se spušta rubom skijališta sa najviše toče 1.736 m do donje stanice na 1.320m. Staza ima solidan nagib, te je povoljna i za održavanje natjecanja. Staze u sredini skijališta su nešto lakše, vrlo široke i odlične za djecu i početnike. Stoga nije ni čudo da na Zoncolanu sve vrvi školama skijanja i najmlađim skijašima. Na drugom kraju skijališta smještene su i druge dvije crvene staze te crna koja se ne uređuje. Na ovom djelu skijališta je i pristup u posebnu zonu u kojoj je posebno napravljena cross staza i snowpark. Ulaz je dozvoljen samo s kacigom!

-.-Goran Razić-.-

 Po Zoncolanu će vas prevoziti četiri četverosjeda, jedan dvosjed te dvije vučnice koje su namijenjene početnicima. Na vrhu uz gornju stanicu gondole i na dnu uz parking nalaze se dva tepiha. Sve sjedežnice su nešto novije generacije no ne i posljednji modeli. Prevladavaju Leitnerovi modeli, uz svega jednu Pomovu sjedežnicu.

Na skijalištu postoji čak 7 restorana, a cijene su vrlo pristupačne. Primjerice pola litre vode je 1 EUR, čaj je 1,5 EUR, pive od 2 - 3 EUR, a hot-dog 3 EUR. Poseban hit je palenta, koja je ovdje "simbol" u prehrani gotovo kao što su germknedle na austrijskim skijalištima. Porciju palente platit ćete 3,5 - 5 EUR, ovisno o prilozima.

Drugi, manji dio skijališta, smješten je u samom mjestu Ravasceltto. Do njega se dolazi spustom sa gornje stanice gondole po novoj crvenoj stazi Lavet i plavoj Canalone ukupne dužine 4,5 km.  Ovdje je smještena jedna, vrlo starinska, dvosjedežnica koja se ne koristi, te 3 trake za početnike koje se mogu koristiti bez skipassa. Trud za dolazak do ovog djela skijališta bit će nagrađen šumskom stazom Canalone, idealnom za uvježbavanje carving zavoja. Osim što je najduža od svih staza, svih 2,4 km su vrlo široka i pravilnog nagiba. Kad zbrojimo to i činjenicu da je na pomalo izoliranom mjestu dobijemo - praznu stazu po kojoj bezbrižno možete skijati širokim zavojima u punoj brzini. Preporučamo da ovu stazu nikako ne zaboravite, pa makar pustili zadnjih sat vremena u danu samo za nju.

Što se cijena skipassa tiče, dnevi je 29 EUR uz depozit od 5 EUR za key-card (podaci u sezoni 07/08.). Moguće je također programirati i Swatch Snowpass. Također postoji i mogućnost kupovanja karte na sat, sci@ore, te kupovina zajedničkog skipassa Alpe Adria Skipass.

-.-Goran Razić-.-

Skijalište Zoncolan/Ravascletto posjeduje deklariranih 25 km staza, a brojka djeluje prilično realno. Jedina napomena bi išla na označavanje staza. Iako su putokazi dobri, rubovi staza su prilično loše markirani pa za maglovitih dana može biti malo problema oko snalaženja. Isto tako, postoje i manje razlike između oznaka težine staza na planovima i na stazi. Gužve nisu velike, osim ponekad na samom dnu skijališta gdje je najveći broj restorana i parking. Šumovit donji dio skijališta, te nešto rjeđi gornji dio, sa sasvim golim vrhom, garancija su skijanja i izvan uređenih staza. Osim toga, planinom vodi i nekoliko poznatih turno skijaških staza, pa tko voli ovakav oblik uživanja može uzeti i pripadajuću opremu. Za one koji se ipak više vole držati uređenih staza spomenimo samo da su gotovo sve staze opremljene sistemom umjetnog zasnježenja, a na raspolaganju su visokotlačni i niskotlačni snježni topovi. Već spomenuta ski škola, "Zoncolan scuola sci", svoje prostore ima neposredno ispred donje stanice gondole. Na istom mjestu moguć je i najam skijaške opreme.

-.-Goran Razić-.-

Skijalište je od Rijeke udaljeno 205 km, od čega je većina autocesta. Od Trsta je potrebno krenuti put Udina, te izaći na izlazu Carnia/Tolmezzo (4,60 EUR). Od tuda je potrebno pratiti putokaze za Austriju, te nakon Tolmezza na otprilike 196. km skrenuti lijevo, prateći putokaz za Ravascletto i Sutrio. Od tuda postoji mogućnost odabira - ili 10 km planinske ceste koja vodi na samo skijalište Zoncolan (postoji putokaz na lijevo) ili produžiti ravno prema Ravasclettu, 8 km. Kad se dođe u samo mjesto Ravascletto ne treba skretati desno prema centru mjesta, već produžiti ravno 100-tinjak metara do parkirališta u podnožju gondole.

Ovo malo i simpatično skijalište svakako preporučamo kao jednodnevnu ili vikend destinaciju, pogotovo za obitelji s malom djecom. S obzirom da je jednako udaljen od Rijeke kao i mnogo veća i poznatija skijališta, no sa cijenom skipassa od gotovo 10 EUR manje, sigurni smo da će početnicima i manje zahtjevnim skijašima ovo biti odličan izbor, baš kao i onima koji traže nešto jednostavnije staze za uvježbavanje tehnike. Na žalost, pristup iz Zagreba je kompliciran te u svim kombinacijama gotovo da prelazi 350 km.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 25515
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr