SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

04.09.2012.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Smucisca.net, Funivie.org, Kronplatz.com  

Italija: Noviteti u sezoni 2012/13

Sezona 2012/13 ne donosi grandiozne iskorake na kakve smo navikli u Italiji po pitanju unaprijeđenja skijaške infrastrukture. Ističu se tek nova sjedežnica i staza što će "zaokružiti" skijalište Tarvisio.

Prošlih nekoliko godina Talijani su nas "razmazili" kapitalnim investicijama na svojim skijalištima, investicijama koje su punile novinske naslove i okupirali pažnju skijaša. Svjedočili smo tako povezivanju skijaških žičara sa željeznicom na Kronplatzu i u Folgaridi/Marillevi, spajanju Madonne di Campiglio s Pinzolom ili Sella Nevee s Kaninom... Pomalo siromašno zato zvuči lista ovoljetnih noviteta, no neka od poboljšanja će zasigurno obradovati poklonike skijanja u Italiji.

U prvom se redu to odnosi na izgradnju nove žičare i staze (slika dolje) na malenom frijulanskom skijalištu Tarvisio. U lipnju su počeli radovi na izgradnji nove četverosjedežnice što bi trebala povezati vrh Monte Lussari i Monte Priesnig čime će se pri vrhu "zaokružiti" skijalište koje trenutačno ima oblik slova U. Sjedežnica je fiksna, kapaciteta 1,200 osoba na sat, a cijela investicija je "teška" oko 5 milijuna eura. Staza će biti dugačka oko 1,5 km. Ovaj projekt je začet prije puno vremena, no nailazio je mnoge prepreke budući da se željelo osigurati što manji negativni utjecaj na hodočasničke puteve koji vode do svetišta na vrhu Monte Lussari (naslovna). Promotur, agilni koncesionar frijulanskih skijališta, uspio je sve nadvladati te očekuju puštanje u pogon početkom sezone 2012/13.

-.--.-

Velik novac svake godine tradicionalno ulaže kompleks od 12 skijališta Dolomiti Superski, tj. koncesionari pojedinih ski centara. Na omiljenom Kronplatzu skijaše čeka nova staza Lorenzi, dužine 1,3 km (dolje). Plave markacije, staza će započinjati na visini od 2.043 m i završavati na 1.990 m kod žičare Arndt, na strani prema Olangu. Staza Ried je dobila alternativni dio imena Freiselberg na svom nešto strmijem srednjem dijelu, a tko dođe do njezinog kraja vlak će čekati najviše 30 minuta od sezone 2012/13.

-.--.-

U Alta Badiji će stara kabinska žičara Boé (dolje) biti zamijenjena novom automatskom, s kabinama što mogu prevesti osam osoba i kapaciteta 3,000 osoba na sat. U susjednoj Val Gardeni je staza Seceda na mjestima proširena s 9 m na 12 m.

-.--.-

Arabba je dobila novu šesterosjedežnicu Carpazza (dolje) na predjelu Porta Vescovo, kapaciteta 2,400 o/h. Val di Fiemme je dobilo novu crvenu stazu Carlo Donei dužine 400, a Jochtal (prošle godine povezan s Gitschbergom) novu plavu stazu Luckner-Schwandt dužine 1,277 m.

-.--.-

Kompleks Skirama Dolomiti od ove je sezone bogatiji za tri nove staze u Madonni di Campiglio koje su vezane uz novu sjedežnicu Pancugolo (dolje). Žičara je instalirana na predjelu 5 Laghi, a pažnju privlači staza Pancugolo, crne markacije, dužine  od 950 m i najvišeg nagiba od 69%. Na obližnjem Passo Tonaleu dva su stara skilifta zamijenjena novom šesterosjedežnicom Vittoria. Zanimljivo, ova je žičara prva u ovom pregledu koju ne gradi netko iz poznatog dvojca Doppelmayr – Leitner. Posao je dobila tvrtka Bartholet, a treći igrač na sceni bi ubuduće trebao, barem se tako Talijani nadaju, donijeti niže cijene novih žičara. U planu je bila i kabinska žičara što bi trebala povezati Passo Tonale s vrhom ledenjaka Presena čime se van funkcije stavili stari skiliftovi. Nažalost, birokratske prepreke su tu investiciju zaustavile na godinu dana.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 298368
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr