SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

28.12.2011.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić

Dinko Jurčić

 

Kronplatz

Možemo reći, Hrvatima najpopularnije skijalište, na kojem godišnje ostvare preko 50.000 hrvatskih noćenja. Ukoliko volite odlično uređene staze, lagan pristup skijalištu, a nerijetko i zvukove hrvatskih stihova iz apres-ski barova, onda znate odredište.

Kronplatz
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 365 km
udaljenost od Zagreba 415 km

Kronplatz (njem.) – Plan de Corones (tal.) je dobio ime prema vrhovima planina koje podsjećaju na pijetlovu krijestu (krone – corona = kruna, krijesta) pa je i zbog toga zaštitni znak skijališta crvena pijetlova glava s izraženom krijestom.

Skijalište se nalazi u Italiji, u Dolomitskim alpama Južnog Tirola na granici s Austrijom i alpskim centralnim masivom, udaljeno 415 km od Zagreba, 365 km od Rijeke. Austrijski utjecaj ovdje je vrlo jak, pa mještani nerijetko pričaju njemački bolje od talijanskog, a svi natpisi su dvojezični. Put iz Zagreba vodi preko Slovenije na Karavanke, te dalje autoputom na izlaz prema Lienzu od kuda ide dobra magistralna cesta. U Lienzu se skreće prema Italji, gdje se neposredno iza granice počinju nizati skijališta u sustavu Dolomiti Superski, uključujući i Kronplatz. Želite li izbjeći plaćanje slovenske i austrijske vinjete, te Karavanke, možete odabrati put kojim se služe Riječani. On vodi preko Trsta autoputom, u nekoliko varijanti. Najbrža, ali najriskantnija kad su nepovoljni uvjeti na cesti, vodi na Udine te preko Sappade i Sextena na Brunico. Druga ide preko Palmanove, Belluna na Cortinu D'Ampezzo i ima nešto manje lokalnih i brdskih cesta. Treća je najduža, ali možda najsigurnija ako ceste nisu očišćene, a vodi okolnim putem preko Verone na Bolzano i Innsbruck te ima samo 28km lokalne ceste od autoputa do Brunica.

-.--.-

Skijalište Kronplatz smješteno je na visini od 975 do 2.275 m, okruženo s 13 turističkih mjesta od kojih su najpoznatija Bruneck/Brunico, St. Vigil/San Vigilio (najmondeniji i u prosjeku najskuplji jer je na samim stazama), Olang/Valdaora, Reischach/Riscone, Rasen/Rasun, St. Georgen/ San Giorgio i St. Lorenzen/Lorenzo. U predbožićno vrijeme ugođaj je posebno lijep, pogotovo u Brunicu u kojem se tokom cijelog prosinca održava božićni sajam s prigodnim poklonima i nezaobilaznim kuhanim vinom (slika dolje).

-.-Goran Razić-.-

S činjenicom da ima više od 300 sunčanih dana u godini spada u jedno od ljepših skijališta u ovom dijelu Italije. 40 kategoriziranih staza ukupne duljine  114 km uglavnom su plavo-crvenog karaktera. Sve staze su uglavnom izuzetno široke te pravilnog nagiba, što čini ovo skijalište idelano za početnike, obitelji s djecom te slabije rekreativce. Deklarirano je 6 crnih, 11 crvenih i čak 23 plavih staza te (ovisno o vremenu) do 150 km staza uređenih za skijaško trčanje (u blizini je i svjetski poznati biatlonski centar Antholz/Anterselva).

Ono što je karakteristično za Kronplatz su besprijekorno uređene staze, bez obzira na meteorološke uvjete, te njihova velika dužina - gotovo sve su dugačke preko kilometar, a najduži spust do doline ima i više od 7 kilometara!

-.--.-

Bolji skijaši svakako će se oduševiti sa tri crne staze. Sylvester i Herrnegg, obje po 5 km koje se s vrha spuštaju prema Brunicu, te nedavno otvorena 2 kilometara duga staza Piculin - najstrmija među crnim stazama na Kronplatzu, koja se spušta s vrha iznad San Vigilia prema spoju za Alta Badiu.  Nešto kraća, ali opet izazovna staza je staza na predjelu Passo Furcia, koja se koristi za natjecateljske treninge. 

Svakako treba istaknuti i stazu Olang (4,5km) koja je kombinacija plave i crvene staze, te vodi također od vrha do samog podnožja skijališta.  Inače, najdulji spust ima oko 9 km, a kreće s vrha skijališta te završava u Perci na stanici željeznice s kojom su žičare integrirane. Početnike će oduševiti poznata dugačka (cca. 2 km), gotovo nevjerojatno ravna plava staza Miara (na slici desno) čija posebnost, osim što je jedna od najidealnijih staza za prve korake, je i štala s nojevima (!) koji po lijepom vremenu vole šetati po svojem dvorištu i znatiželjno bockati snijeg. 

Od sezone 08/09 Kronplatz ima i jedan od najvećih snowparkova u južnom Tirolu, dok je u sezoni 11/12 puštena u rad nova gondola i staza imena Ried. Staza se spušta skroz do doline, a završava neposredno pored ceste i željezničke pruge na otprilike pola puta između Brunica i Olanga. Iako staza ne završava baš na samom dnu planine (zbog gudure koja joj se prepriječila, nap.a.), maštovitim rješenjem osmišljeno je ukrcavanje putnika u gondolu nakon kojeg se dolazi do dna gdje se ukrcavaju novi putnici. Samo 12 minutna vožnje, uz jednu međustanicu, potrebno je za dolazak na vrh skijališta. Zanimljivo je da je na ovaj način smanjena gužva na parkinzima u Olangu i Brunicu jer dobar dio posjetitelja ima mogućnost stići na skijalište direktno iz vlaka. 

Ljubitelji off-piste skijanja morat će se zadovoljiti skijanjem kroz vrlo bogatu i impozantnu crnogoričnu šumu na nižim predjelima skijališta, ili s netaknutim dijelovima na strani gdje je Piculin.

-.--.-

Da je Kronplatz jedno od bogatijih skijališta u regiji svjedoči i njegova infrastruktura. Gotovo sve staze pokrivene su gondolama (njih 19), sjedežnica, uglavnom modernog doba s haubama protiv lošeg vremena ima tek 6. Vučnica na Kronplatzu nema. Ima ih tek 5 komada, koje se nalaze po okolnim mjestima i nisu spojene s glavnim skijalištem.

Da bi staze bile besprijekorne brine se artiljerija od čak 264 snježna topa za proizvodnju umjetnog snijega! Snijeg je ovdje moguće napraviti i kad su temperature u plusu, pa ni ne čudi da Kronplatz otvara sezonu daleko prije ostalih skijališta u susjedstvu, a ona ovdje traje od početka prosinca sve do sredine travnja. Djelatnici Kronplatza usavršili su znanje o uređivanju staza i pripremi mješavine umjetnog i pravog snijega, tako da je ovo općenito jedno od skijališta s najbolje uređenim stazama. 

-.-Goran Razić-.-

Redovita ulaganja u skijalište svake godine osiguravaju nove staze i žičare, ali i prateće servise. Spomenut ćemo da su 1963 g. bile samo 4 žičare (od toga jedna gondola). Zanimljivo je i da jedna žičara vozi preko mjesta San Vigilio koje se smjestilo u dolini pa je to bio jedini način da skijalište (tj. 2 različita, suprotna brda) bude povezano. 

U mnogobrojnim restoranima možete se odmoriti, prezalogajiti ili jednostavno uživati u prekrasnoj panorami. Cijene su uglavnom nešto skuplje nego u susjednoj Austriji, a što ste bliži centralnom dijelu skijališta to su jela skuplja. Tako je primjerice centralni restoran sa samoposlugom, pored gondole Olang, u prosjeku skuplji od ostalih, manjih restorana.

Ukoliko vam nije bitno da ste smješteni u centru događanja, gdje preko zvučnika čak i van "hrvatskog tjedna" trešte hitovi Colonie, potražite skrivene, simpatične i pitoreskne brdske restorane na udaljenijim djelovima skijališta, poput onog na vrhu gondole Piculin (na slici lijevo) ili rifugia Lorenzi. Kolači (tiramisu, sacher torta,  štrudel od jabuka) su tu oko 2,50 eura, pašte oko 7 eura, a glavna jela 8-11 eura.

Za ljubitelje mesa nezaobilazna gastronomska stanica je restoran C.A.I., na samom početku staza koje vode prema Brunicu. Ogromna porcija rebarca stoji 13 Eura, a sličnu cijenu ovdje imaju i ostala glavna jela. U prosjeku, za pola litre Coca-cole morate izdvojiti 3,20 eura, gulaš 5,50 eura, a pizza-cut ili hotdog u fast-foodu "Subito" na vrhu skijališta su oko 2,50 eura. Tjestenina (domaća!) je odlična u rifugiu "Lorenzi" na strani skijališta prema Olangu.

-.--.-

Zanimljivost je i nešto što se rijetko viđa na skijalištima, ali moramo priznati da je vrlo korisna stvar. Na glavnom platou, između restorana, nalazi se i kiosk Toni (na slici desno), u kojemu nema čega nema. Od kreme za sunčanje, preko kapa, naočala i suvenira do vrlo prihvatljive cijene pića - pola litre vode ili limenka soka ovdje stoji (samo) 1 euro!

Prepoznatljiv znak Kronplatza na samom vrhu je i zvonjava najvećeg zvona u Alpama, "Concordia 2000", koje teži 18.100 kg, a promjera je na najširem dijelu 3 m.



Što se zabave i noćnog života tiče, osim mnogobrojnih kafića, restorana i pivnica u Brunicu, najpoznatiji je apres-ski bar K1 u Risconeu gdje zabava počinje oko 16 sati, a završava u sitnim noćnim satima. Novootvoren je apres-ski bar u Olangu u kojem se također možete dobor zabaviti po skijanju. San Vigilio pak nosi imidž mirnijeg, obiteljskog odredišta. U Risconeu i Brunicu se nalazi nekoliko vrlo dobrih restorana i pizzeria, a provod možete nastaviti u disco klubu Pukanaka u centru Brunica.

U slučaju lošeg vremena, osim šetnji po okolnim mjestašcima ili Brunicu (najveće mjesto u okolici - srednjevjekovni ostaci, crkva, stari grad, pješačka zona), predložili bi (za one s autima) izlete s posjetima obližnjim poznatim skijaškim centrima - Cortina d'Ampezzo, Alta BadiaGitschberg Jochtal, Klausberg ili prekrasnim starim gradovima Bozen/Bolzano (85 km) u Italiji i svakako Innsbrucku (115 km) u Austriji.

Kronplatz bi preporučili skijašima koji se vole skijati po kvalitetno uređenim stazama, kao odlično obiteljsko odredište, te za sve one koji žele pregršt dugačkih i laganih staza. Imajte na umu, vodite li sa sobom djecu, da je kaciga ovdje obavezna za sve ispod 14 godina!

 Onima kojima nije bitna masa naših ljudi i faktor "biti viđen", najbolje je izbjegavati "hrvatski tjedan", jer će se na taj način najefikasnije riješiti ogromnih gužvi i imati mogućnost istinski uživati u skijanju.

Podsjetimo za kraj da je Kronplatz uključen u sustav DOLOMITI SUPERSKI koji obuhvaća 12 skijališta s više od 1220 km staza za alpsko skijanje i više od 450 žičara. Od nedavno je Kronplatz preko staze Piculin spojen s Alta Badijom, pa se ovim putem možete priključiti i na poznatu Sella Rondu. Skijašku kartu  nije potrebno vraćati, a poput ostalih skijališta u sustavu Dolomiti Superski, i s ovom kartom moći ćete dobiti kompletan pregled vašeg skijaškog učinka s grafičkim prikazom, nakon što se vratite doma. Dovoljno je na ovoj adresi upisati podatke s kartice.

Prema odabiru čitatelja Skijanje.hr-a u godišnjim anketama ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategorijama:

 Najbolje staze (uređenje, duljina, količina, raznolikost)


   Najbolja infrastruktura (žice, prilazne ceste, parkinzi, planovi,povezanost)



  Najbolja logistika (servisi, turistički uredi, opskrba, uslužnost)




  Best-fun







Najbolja infrastruktura, Najbolja logistika i Best Fun


-.--.-Najbolja infrastruktura, Best fun







Pregled godišnjih anketa:
Najbolji u sezoni 04/05
Najbolji u sezoni 05/06
Najbolji u sezoni 06/07
Najbolji u sezoni 07/08
Najbolji u sezoni 08/09
Najbolji u sezoni 09/10

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 211125
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr