SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

02.03.2006.      

Autor: Ante Pašalić

Napomena: Cijene u tekstu važeće za sezonu 2005/06.
Foto: Arhiva Skijanje.hr, Cervinia official

 

Cervinia

U sjeni ljepotice iz Alpa, vrha Matterhorn, leži predivno talijansko skijalište Cervinia.

Cervinia
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 673 km
udaljenost od Zagreba 810 km
 

Na samoj granici Švicarske i Italije, nalazi se prekrasno skijalište Cervinia. Skijalište koje je od Zagreba udaljeno 810km, dovoljna je barijera Hrvatima da ostane 'skriveni dragulj' Alpa. Panorame koje oduzimaju dah, od svjetski poznatog Matterhorna, preko Val D'Aoste sve do Mont Blanca. Samo panoramski pogled na ova tri vrha opravdava isplativost puta.

Umjerena težina, dugih i širokih staza, uz neizbježan pogled na Matterhorn glavno je obilježje Cervinie, što je ujedno i velika pozivnica većini skijaša/boardera iz naših krajeva. Početnici će biti jako zadovoljni s velikim izborom početničkih staza, baby liftova i gondola, koji će im omogućiti prve spusteve lakim i nezaboravnim stazama Cervinie. Napredni bi se mogli početi pomalo dosađivati nakon nekog vremena, ali utjehu mogu potražiti preko granice, u švicarskom Zermattu. Kvalitetan snijeg, dobra uređenost i dužina staza, omogućuju savršene uvjete za napredne skijaše/boardere za napredovanje u vožnji.

Skijalište je granica Švicarske i Italije te jedan od rijetkih resorta gdje morate nositi sa sobom putovnicu! Provjere putovnica nisu rijetke, a na njih vas upozoravaju mnogi znakovi pri prelascima na švicarski teritorij. Upozorenja o nošenju putovnica shvatite vrlo ozbiljno. Kazne za neimanje putovnice su rigorozne!

Cervinia ima 129 staza, od kojih je početničkih 30%, umjerenih 60% i naprednih 10%. Vertikalni pad iznosi 2194m. Obilje modernih žičara i gondola (13 sjedežnica, 13 sidara i 7 gondola). Pokrivenost umjetnim snijegom je 25% cjelokupnog skijališta i uglavnom se odnosi na staze koje vode do mjesta Cervinia. Tehnički zahtjevnije staze su u području Zermatta, odnosno na švicarskoj strani. Vrh skijališta je na visini od 3489m, čime se svrstava među najviša skijališta u Alpama.

Cijena dnevne karata za odrasle iznosi 32 eura, odnosno international (uključuje i švicarski dio) 40 eura. Skijalište za cruising! Opušteno i ugodno skijanje/boardanje sa odličnom povezanošću žičara, garantira vam pravi odmor. Glečer na vrhu omogućava skijanje/bordanje i ljeti!

Za boardere Cervinia je idealno mjesto. U mogućnosti ste koristiti 2 snowparka. Indian Park koji je smješten blizu središnje gondole na talijanskom dijelu i smatra se jednim od najboljih parkova u Italiji. Drugi park je Gravity Park, ljetni park na vrhu glečera, na samoj granici Švicarske i Italije, u zimskom periodu ne radi i premješten je na niži dio Zermatta. Lineup je double pro line, big air kicker 10-15m, wall 6m, halfpipe i nekoliko boxova i railova.

Ukoliko nećete biti za skijanje/boardanje, sportskih aktivnosti ne nedostaje, golf, jet-sledding, bazeni, saune i sl. aktivnosti ima jako veliki izbor. Izdvojili bi odlazak na Heli boarding (Heliski). Ako imate 135 eura viška za jednu vožnju helikopterom i jedan freeride supust niz odabranu planinu, upotpunit ćete si odmor s nezaboravnom panoramom iz helikoptera i još nezaboravnijm freerideom.

Smještaj je iznimno skup! Najjeftiniji smještaj u samom mjestu, u hotelu sa dvije zvjezdice, iznosi 40 eura za noćenje sa doručkom, zvjezdica više i cijena se udvostručuje. Preporučamo obilazak manjih mjesta prije same Cervinie u potrazi za jeftinijim smještajem. Hrana je odlična, i cijenom normalna ostatku Europe. Naravno, imajući u vidu staro pravilo kako je na samom skijalištu sve puno skuplje nego u mjestu.

Cervinia je elitno mjesto, kako klijentelom, tako i cjelokupnom ponudom. Primjera radi, da spomenemo, ako imate želju ručati u restoranu podno vrha Zermatta, morate unaprijed rezervirati svoj dolazak, jer u suprotnom nećete moći ući!

Jedine mane koje bi vas mogle zasmetati u Cervinii, su stepenice na glavnim gondolama i dosta često puhanje jakih vjetrova, uz jako visoke cijene.

Zermatt-Cervinia-Monte Rosa: Novi "gigant" u nastanku?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 19. travnja 2019.   00:29h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Cijena je koliko sam vidio 120 eura runda. Ima vise nekakvih ponuda, a helici rade stalno. Nisam vise za divljanje. Može metar powdera na stazi, ali ne predaleko od nje. Bila dobra ova sezona sa snijegom. Koliko su Austrijanci zgorili eura na čišćenje snijega ove godine , biti će sljedeće sezone +15% na skipass.
  • Objavljeno: 17. travnja 2019.   14:24h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Budući da smo s djetetom od 5 godina nismo isprobali heliskiing koji je ovdje dosta uobicijen, helikopteri lete u svim smjerovima cijele Dane. "
    (Član Danko17)

    Kolika je tek cijena heliskiinga?!?
  • Objavljeno: 14. travnja 2019.   12:12h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    talijanska strana - skijanje
    švicarska strana - scenografija i divljenje


    u tom kompletu meni osobno vjerojatno najbolje zimovanje na kojem sam bil
  • Objavljeno: 13. travnja 2019.   19:06h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Cervinija me je očarala spektakularnim prirodnim ljepotama, stvarno je lijepo za skijati oko visokih vrhova, gdje kad se popneš na Mali Matehorn i Matehorn ne izgleda nešto visok. Hrana je isto odlična. Staze su duge, široke, i relativno lagane. Zermatt i Švicarska strana su me dosta razočarale. Bezlične staze, puno puteva, i cijene koje nemaju veze s zdravim razumom. Vjerujem da je za turiste koji ne skijaju jako lijepo, ali meni je Zermatt bezveze. Svakako je za preporučiti vidjeti vrhunce, ali nažalost po njih ima puno boljih skijališta. Talijanskoj strani treba jedna temeljita renovacija smještaja i cijele infrastrukturi, a Švicarska ce biti ok kada će franak biti 1:2 kuni, tako da špagete neće biti 200 kn. Sve u svemu jako lijepo za vidjeti. Budući da smo s djetetom od 5 godina nismo isprobali heliskiing koji je ovdje dosta uobicijen, helikopteri lete u svim smjerovima cijele Dane.

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249207
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr