SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

09.02.2013.      

Autor: Goran VukelićNapomena: Cijene su važeće za sezonu 2012/13.  

Peio

Maleno talijansko skijalište koje ne bi trebalo propustiti posjetiti ostajete li dulje vrijeme u Val di Sole.

Peio
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 495 km
udaljenost od Zagreba 600 km
 

Voziti 500-tinjak kilometara iz naših krajeva pa onda "gubiti" vrijeme na skijalište od sitnih 16 km staza? Ne čini se baš kao razumna odluka. No, kada je to skijalište u susjedstvu velikana kao što je spojeni kompleks Folgarida/MarillevaMadonna di CampiglioPinzolo, onda vrijedi jedan dan izdvojiti za upoznavanje ovog "patuljka".

Riječ je o skijalištu Peio, smještenom u sjevernom ogranku Val di Sole, "sunčane doline" u srcu talijanske regije Trentino. Peio je dio sustava Skirama Dolomiti Adamello Brenta koji broji 380 km staza, međutim izoliran je od ostalih skijališta pa do njega svrnu znatiželjnici, znalci i zaljubljenici u netaknutu prirodu. Peio se, naime, nalazi u Nacionalnom parku Stelvio gdje se strogo pazi na očuvanje biološke raznolikosti pa je i zimi i ljeti pravi užitak krenuti na pješačke ture okolnim brdima. Zbog toga su ovdje vrlo česti gosti turno skijaši i izletnici na krpljama koji vlastitim snagama svladavaju strme uspone.

Goran Vukelić-.--.-

Za ostale, tu je kabinska žičara koja kreće iz mjesta Peio Fonti na 1.400 m n/m i za desetak minuta diže skijaše do sredine skijališta na oko 2.000 m n/m. Otuda pa do vrha na visokih 3.000 m vozi nova (iz 2010.) gondola Peio 3000. Pogled koji puca na sve strane svijeta tijekom vožnje je jednostavno spektakularan, a zahvaljujući visini i povoljnom geografskom položaju snijeg se ovdje zadržava gotovo cijele godine.

Natrag do dna vodi odlična crvena staza dugačka 8 km kojom se prelazi visinska razlika od 1.600 m. Staza u gornjem dijelu prolazi klancem između planinskih vrhova, no dovoljno je široka za nesmetano skijanje i vrlo dobro pripremljena. Rano ujutro je zbog vjetra i nadmorske visine nešto tvrđa, no čim sunce odskoči i staza omekša. Od polovice pa do dna skijališta staza vijuga kroz šumu da bi završila pokraj malenog snowparka s 5-6 elemenata.

Goran Vukelić-.--.-

Na sredini skijališta su postavljene dvije sjedežnice, jedna kraća sa stazom za početnike i duža koja nudi varijantu već spomenute staze od vrha do dna. U kartu je ucrtana i jedna crna staza do dna, međutim ona se ne uređuje i njome je moguće spustiti se uz oprez i iskustvo skijanja u dubokom snijegu. Također postoji plava staza kojom se moguće na skijama spustiti do samog Peija na 1.585 m n/m, no otuda nema žičara za povratak na skijalište. Za početnike je u dnu skijališta u mjestu Peio Fonti uređena plava staza sa sjedežnicom. Za freeridere je Peio zahvalna destinacija budući da nudi velik izbor lako dostupnih i preglednih padina bogatih dubokim snijegom.

Centar skijališta je rifugio Lo Scoiattolo s velikom osunčanom terasom i dobrom ponudom hrane i pića, od pizze i sendviča do tradicionalne tjestenine, palente i njoka u samoposlužnom restoranu. Pri vrhu se nalazi još jedan manji rifugio Doss dei Gembri u kojem se okupljaju pretežno turno skijaši.

Goran Vukelić-.--.-

Cijela dolina je inače vrlo poželjna gastro destinacija gdje se može kušati autohtoni sir casolet, jabuka melinda, divljač i gljive. Peio je poznat kao izvorište mineralne vode koja se puni i distribuira upravo od tamo. Osim toga, termalni izvori su zaslužni za razvoj lječilišnog turizma (Terme di Peio) pa je to još jedan razlog za dolazak u ovaj kutak Trentina. Malo dalje od Peija na raspolaganju su klizalište, sportski tereni, bowling, restorani, barovi...

Mjesta Peio, Peio Fonti i Cogolo se nalaze na osunčanim padinama, ugodna su oku i sa smještajem povoljnijim nego u ostatku Val di Sole. Stoga nije loša ideja ovdje potražiti sobu ili apartman, a na skijanje potegnuti automobilom ili skibusom do, primjerice, Marilleve otkuda se skijama može sve do Madonne di Campiglio i Pinzola. U Peiju vrijedi pogledati Museo Pejo s izlošcima iz Prvog svjetskog rata kada su se u okolnim planinama vodili okršaji između talijanskih i austrijskih snaga.

Goran Vukelić-.--.-

Osim smještaja, povoljna je i cijena skijaške karte za Peio. Šestodnevna karta za odrasle u niskoj sezoni u siječnju stoji 125 eura; varijanta u kojoj karta vrijedi za susjednu Folgaridu-Marillevu te dva dana skijanja u Madonni di Campiglio stoji 191 euro, dok šestodnevna skijaška karta za cijelu Skiramu stoji 212 eura. Tada možete posjetiti i obližnji Passo Tonale koji je spojen s Ponte di Legnom, a nije daleko niti Andalo – Fai della Paganella.

Sve u svemu, onom tko posjeti Val di Sole Peio može predstavljati interesantan jednodnevni izlet tijekom kojeg cilj neće biti nabijanje kilometraže već opušteno skijanje, uživanje u pogledu, domaćoj hrani i – izvorskoj mineralnoj vodi.

Peio from SkijanjeHR on Vimeo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 11. veljače 2013.   12:14h

    Član od:
    31.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    bio prije 8 godina,u podnožju padala kiša,gore na skijalištu je bilo prekrasno.Obzirom da smo došli iz Madonne bilo je nekih 12 sati kad smo se prvi put spustili,sjećam se da smo se vozili na tragovima od ratraka,gužve nigdje sami na stazi
  • Objavljeno: 11. veljače 2013.   11:14h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    E, kako mi vade mast! Prvo Andalo, pa sada Peio, a ja ih nisam obišao a bio sam u blizini (Madonna).

    [Editirano] 11. veljače 2013. u 11:14h

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 203837
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr