SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

12.01.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2008/09.

 

Cortina d'Ampezzo

Kraljica Dolomita, kako joj tepa svjetska društvena krema koja se u njoj redovito okuplja, nudi neke od najizazovnijih staza u Italiji.

Cortina d'Ampezzo
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 310 km
udaljenost od Zagreba 430 km
 

Smještena u talijanskim Dolomitima, u regiji Veneto, Cortina d'Ampezzo je jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta. U bogatoj povijesti posebno mjesto zauzimaju Zimske olimpijske igre koje su ovdje održale 1956., a danas je Cortina omiljeno stjecište svjetskog jet seta koji ovdje, ako već ne skija, onda barem redovito pokazuje najnovije zimske modne kreacije. Popularnosti Cortine pridonijela je i jedinstvena ljepota okolnih planinskih vrhunaca koji su privukli filmske studije da ovdje snime neka vrlo popularna celuloidna ostvarenja. Između ostalih, svijet je u Dolomitima spašavao i najpoznatiji tajni agent Njezinog Veličanstva – Bond, James Bond.

Samo za vaše oči prilikom posjeta Cortini otkrit će se niz planinskih vrhunaca viših od 3.000 m koji daju krasan okvir skijaškim stazama što se spuštaju do doline. Četiri su glavna skijaška područja ovdje, međusobno povezana besplatnim skijaškim busom. Najveće je ono imena Tofana/Ra Valles ispod vrha Tofana na 3.243 mnv koje broji 55 km staza. Ovo je skijaško područje dostupno velikom stajaćom gondolom iz Cortine koja vas vodi do nekih od najboljih staza u krugu Dolomiti Superski kompleksa kojeg je Cortina d'Ampezzo sastavni dio. Pomalo neobično za Italiju, staze ovdje kao da su podkategorizirane; crveni spustovi bi komotno mogli nositi crnu markaciju, a plavi crvenu. Posebno je izazovna crna staza Forcella Rossa koju preporučamo samo iskusnim skijašima. Ovdje je i famozna Olympia, pista na kojoj svakog siječnja najbolje spustašice u Svjetskom kupu traže bodove spuštajući se kroz uski prolaz između oštrih stijena. Općenito, staze su primjerenije naprednim skijašima dok će početnici doći na svoje samo na predjelu Socrepes koji nudi solidan broj blagih i širokih plavih staza.

-.--.-

Sa suprotne se strane Cortine nalazi skijaško područje Faloria/Cristallo ispod vrha Cristallo na 3.216 mnv. Do 35 km staza također vodi velika gondola iz samog mjesta. I ovdje su staze vrlo zahtjevne, ne pretjerano poželjne za početnike. Pozornost vrijedi obratiti na nekoliko crnih staza, poput Canalone Franchetti, Stratondi i Vitelli. Staze se spuštaju sve do cestovnog prijevoja Passo Tre Croci tako da do njih mogu i oni što se užasavaju samog pogleda na gondolu koja prevaljuje visinsku razliku od 900 m. U blizini je i odvojeno skijaško područje Mietres/Guargnè s pretežno plavim stazama ukupne dužine 5 km.

Treba istaknuti i predio Falzarego/Cinque Torri koji se nalazi na putu prema susjednoj Alta Badiji i broji 20 km staza. Do ovuda od Cortine treba prevaliti 16 km zavojite ceste, no isplati se zbog romantične scenografije koja okružuje ne pretjerano teške staze. Od sezone 2008/09 cijelo je ovo područje povezano u zaokruženu cjelinu novom dvosjedežnicom Croda Negra. Također, od ovuda se lako spustiti skijama do Alta Badije, no za to je potrebna Dolomiti Superski ski karta koja pokriva 1.220 km staza. Cijelo skijaško područje Cortine d'Ampezzo ima oko 140 km skijaških staza, a brojku "nabildavaju" odvojeni lokaliteti u San Vitu i Auronzu di Cadore. Zbog rascjepkanosti skijališta najbolji je plan odvojiti po cijeli dan za svaki od većih lokaliteta.

-.--.-

Skijaške staze opslužuje najrazličitiji niz žičara, od velikih gondola, brzih natkrivenih 6-sjedežnica do 'pretpotopnih' jednosjedežnica ili užeta-vučnice. Glavni pravci strujanja skijaša pokriveni su modernijim žicama, dok su na periferiji one starijeg datuma. Staze su svako jutro vrhunski uređene, kako smo i navikli u Italiji. Besplatni skibus povezuje sve skijaške lokalitete. Potiče se njegovo korištenje kako bi se izbjegle česte poslijepodnevne gužve na jedinoj prometnici koja vodi kroz dolinu. Glavni ured za prodaju skijaških karata nalazi se u podnožju gondole koja vodi na Faloriju. U mjestu i na skijalištu jasno su označeni uredi talijanske škole skijanja kao i ski servisi. Signalizacija na stazama je manjkava i treba dosta pozornosti na raskrižjima. Srećom, sve su staze i žičare povezane te se lako vratiti na pravi put.

Osim skijanja, cijeli je niz aktivnosti kojima se možete baviti u ovom mjestu s olimpijskim pedigreom. Na raspolaganju je 50-ak km staza za skijaško trčanje, klizalište, curling tereni, bob staza, sanjkalište, snowkiting, polo na snijegu... Nekoliko je ski tura kojima se poučno može ispuniti dan, poput Olympie koja vrluda olimpijskim skijaškim stazama ili Grande Guerra koja obilazi poprišta sukoba u Prvom svjetskom ratu. Visoke planine bez vegetacije zanimljivo su igralište za freeridere, ali samo uz pratnju iskusnih vodiča.

-.--.-

Après-ski život nije pretjerano jak. Tko je navikao na razuzdane zabave uz stazu ovdje neće biti na domaćem terenu. Naglasak je poslijepodnevnoj i večernjoj šetnji centrom Cortine u što impozantnijem outfitu. Ovdašnja klijentela nije pretjerano zagrijana za skijanje – staze su danju prazne, no zato je noću grad živ. Mnogo vrhunskih restorana, pizzeria, barova i wellness odredišta dobar su način za provesti večer koja se može nastaviti u nekom od disko klubova. Atmosferi u prosincu pomaže i božićni sajam na ulicama, a niz je i drugih zabavnih, sportskih i kulturnih događanja tokom sezone.

Cijene su visoke, kako smještaja tako i ostale ponude. Cortina broji oko 25.000 kreveta, pretežno u hotelima, a smještaj je nešto povoljniji u susjednim mjestima. U skladu s dobrostojećom klijentelom su i restorani na stazi – nema širokih klupa i samoposluživanja, već su to uglavnom terase s postavljenim stolovima i poslugom. Na meniju su sve moguće varijacije palente: s gljivama, kobasicama, gulašom…, a cijene se kreću od 10 do 18 eura. Šestodnevna skijaška karta za Cortinu d'Ampezzo stoji 178 eura za odrasle, a vrijedi doplatiti za Dolomiti Superski kartu koja stoji 193 eura.

Cortina je lako dostupna autocestom od Trsta preko Pordenonea do Belluna, a dalje vodi obična cesta. Udaljenost od Rijeke je tim putem oko 310 km. Iz Zagreba je možda uputnije krenuti preko Ljubljane, Karavanki, Villacha i Lienza te se kod talijanskog Dobbiaca spustiti do Cortine (oko 430 km).

Cortina d'Ampezzo je član "Best of the Alps" udruženja vrhunskih 12 europskih skijališta poput St. Moritza, Zermatta, Lecha i Zürsa, Kitzbühela… Znak je to priznanja skijalištu koje je na visokoj organizacijskoj razini, diči se bogatom tradicijom i odličnim stazama te privlači one koji traže nešto više od samo snijega i sunca. Možemo se samo složiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 236739
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr